Katsaus KuPSin pelaajatilanteeseen – pelintekijä ja hyökkääjä haussa

Kuopion Palloseuran kannattajien piina päättyy kun huomenna polkaistaan käyntiin Liigacup sytyttävällä JJK-kohtaamisella. Jo testikaudesta alkaen riittää mielenkiintoista seurattavaa, kun joukkue mullistuu pelaajiston lisäksi myös pelityylissä. Käyn läpi joukkueen pelaajatilanteen ja testipelaajat tällä hetkellä. Suurimmat puutteet löytyvät hyökkäyksestä ja keskikentän keskustasta.

Viime kauden jälkeen KuPS joutui pudottamaan budjettiaan 250 000 eurolla, mutta se kuuluu pelaajamateriaaliltaan ylempään keskikastiin. Muutosta viime kauteen on tapahtunut pelaajistossa kotimaisempaan suuntaan, sillä viime kauden seitsemästä ulkomaalaisista kenellekkään ei tarjottu jatkosopimusta. Riveissä on sen sijaan kahdeksan omaa kasvattia.

KuPS on tullut tunnetuksi Pekosen 2009 alkaneella aikakaudella suoraviivaisesta taistelujalkapallosta, jossa pelaajille kertyi rutkasti juoksukilometriä. Viime kauden tiivis pelirytmi europeleineen ja sitkeä loukkaantumissuma saivat valmennusjohdon havahtumaan. Pelityyliä muokataan pallollisemmaksi täksi kaudeksi. Kun pallo on enemmän hallussa, myös voimat säästyvät paremmin. Tämä muutos tulee painottumaan pelaajahankinnoissa. Pallollista varmuutta, nopeutta ja monipuolisuutta korostetaan. Kevään aikana joukkuetta vahvistetaan vielä viidellä pelaajalla, josta kolmen on tarkoitus olla kovaa kaliiberia.

Pelaajatilanne pelipaikoittain

Hilander selvä ykkönen tolppien välissä

Maalivahtiosasto on lyöty lukkoon. Mika Hilander on selvä ykkösvahti ja Joonas Pöntinen tuuraa tarvittaessa. Tampere Unitedista tullut ”Hila” siirsi syrjään hopeakauden yhden sankareista, Mikko Vilmusen, joka suuntasi Rovaniemen Palloseuraan. Hilanderilla on enemmän potenttiaalia kehittyä eteenpäin.

Puolustuksen varmuus prioriteetti

Puolustus on laadukkaassa kunnossa, vasemman pakin paikkaa lukuun ottamatta. Toivon koko sydämmestäni, että joukkueen kapteeni Pietari Holopainen tekee jatkosopimuksen ja ratkaisee samalla tuon ongelman.Nöyrän ja monipuolisen puolustajan menettäminen olisi myös suuri imagotappio. Oikean pakin paikasta tulee kova kilpailu Atte Hoivalan ja Joni Nissisen välillä.

Loistavan kauden pelannut Etchu Tabe hankittiin RoPSista puolustuksen johtohahmoksi. Monen muunkin liigaseuran havittelema jykevä amerikkalainen pystyy pelaaman toppariparinsa Markus Joenmäen tapaan kärjessä. Esa Pekonen pelisysteemin ydin lähtee puolustuksen varmuudesta kuten hopeakaudella 2010. Viime kauden kaltaista puolustuspään lottoa, jossa puolustuslinja vaihtuu lähes joka pelissä, ei haluta toistaa.

Pelinrakentaja haussa

Yksi selvemmistä muutoksista tapahtuu keskikentän keskustassa. Hopeakaudella loistanut telaketju kaksikko Patrice Ollo – Juho Nykänen poissa, joten tämän hetken kokoonpanotilanteen mukaan 18-vuotiaalle Aleksi Paanaselle on luvassa iso rooli pelinrakentelussa. Oma kasvatti väläytti viime kaudella, erityisesti kauden päätösotteluissa (JJK – ja TPS-otteluissa) pystyvänsä kasvamaan rooliin, mutta on vielä fyysisesti raakile. 33 ottelu ohjelmassa hän ei vielä pystyne jatkuvasti tasaisiin esityksiin. Peliaikaa kärkkyvät myös lahjakaat Jerry Voutilainen ja Juuso Kupiainen, mutta heidän sopeuttaminen liigatasolle tehdään pikku hiljaa.Näin keskikentän ainoa rutiinipelaaja olisi Pyry Kärkkäinen. KiuPan kasvatti osoitti olevansa pallollisesti mainettaan parempi, mutta sopii vahvuuksiltaan parhaiten puolustavammaksi vaihtoehdoksi, joten teknisempi vaihtoehto on haussa.

Vasemmalla laidalla kirmaa itseoikeutetusti Miikka Ilo. Oikealla laidalla tulee viilettämään Antti Hynynen, kunhan hän kuntoutuu jalkapöytäoperaatiostaan. Laidoille hankitaan todennäköisesti niin sanottuja rotaatiomiehiä, erityisesti kun Ilo pelaa harvoin täysiä ysikymppisiä.

 Mistä maaliruisku Venäläisen rinnalle?

Hyökkäyksessä KuPSilla onkin tällä hetkellä suurin puute. Ilja Venäläinen on ainoa puhdas hyökkääjä, jolla on sopimus. Venäläinen viihtyy parhaiten ns. vetäytyvänä hyökkääjänä, joka voittaa  kovalla prosentilla pääpalloja ja ruokkii varsinaista piikkiä.  Siksi hän kaipaa rinnalleen kovan maalipyssyn, joka käyttää tarjoilun hyödykseen.

Siirtohuhuissa on pyöritelty hopeakauden maaliruisku Dudua, joka jäi osittain loukkaantumistenkin takia pieneen rooliin FC Hongassa. Eikä kulttimaineeseen nousseen Dicksonin paluuta voi taaskaan pois sulkea.

Ihanneavaus sopimuspelaajista

Testipelaajat

Christian Andreasen # 23   23-vuotias hyökkääjä on paininut loukkaantumisten kanssa ja pelannut syyskauden amatöörijoukkueessa. Juutin maalintekijäpotentiaali tuli tutuksi myös Veikkausliigan ystäville vuonna 2009, kun Andreasen iski TPS-paidassa kahdeksaan peliin viisi maalia. Voi olla pimennossa 89 minuuttia, mutta silti iskeä ottelun voittomaalin.Fyysinen kunto on vielä arvoitus.

Abdoulay Sylla # 11  Metzin akatemiasta saapuvaa kanadalaista kehutaan nopeaksi pikakiituriksi. 19-vuotias pärjää niin piikissä kuin laidallakin.

Tarmo Koivuranta # 16   Jipossa viime kaudella tahkonnut 31-vuotias keskikenttäpelaaja janoaa kovasti takaisin liigatasolle. Lehdistötilaisuudessa Pekonen toivoi hänestä keskikentän johtavaa pelaajaa, mutta on todennäköisesti roolissa pätevänä yleismiehenä keskustassa.KuPSin edustusjoukkueessa 1998 esiintyneellä ’’ Tarella’’ riittää asennetta.

Aaron King # 10   27-vuotias jenkki omaa ainakin majesteettisen sukunimen. Pelannut viimeksi FC Tampa Bayn riveissä NASL:ssä. Viihtyy parhaiten keskushyökkääjänä.

Mainokset

Posted on tammikuu 19, 2012, in Kuopion Palloseura, Veikkausliiga and tagged , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: