KuPS – ikoni Holopainen – ”Spesiaali ottelu edessä”

 ”Telaketjufutiksesta” pallohallintaan perustuvaan pelityyliin siirtynyt Kuopion Palloseura avaa Veikkausliigakautensa huomenna JJK:ta vastaan. Rakkaan vihollisen kohtaaminen takaa, että tunnetta löytyy niin kentältä kuin katsomosta. KuPS – ikoni Pietari Holopainen odottaa innolla paikallisvääntöä.

Järvi- Suomen derbyt KuPSin ja JJK:n välillä eivät ole jättäneet ketään kylmäksi. Hegemoniaotteluissa on nähty maaleja, viihdyttävää jalkapalloa ja myös kuumia tunteita niin kentällä kuin katsomossa. ’’Yleisö sai varmasti vastinetta rahoilleen, mutta valmentajan näkökulmasta peli oli aivan kauhea’’, JJK:n päävalmentaja Kari Martonen tuumi viime kaudella 4-4 päättyneen kohtaamisen jälkeen Savon Sanomissa.

Nyt kun kohtaaminen sattuu vielä sarja-avaukseksi, on kiima käsin kosketeltavaa. Pelaajien ja kannattajien pitkä odotus päättyy. On aika tosipelien. ’’Tämä on mukavaa aikaa jalkapalloilijan näkökulmasta, kun pitkä preseason päättyy. Kyseessä on spesiaali ottelu, vaikka ottelupari on vielä nuori’’, KuPS-ikoni Pietari Holopainen toteaa kaudella 2009 liigatasolla alkaneesta kädenväännöstä. Paikallisotteluissa tunnelma on taattu ja se tuo pelaajien otteisiin kummasti lisää virtaa. ’’Viime kauden Eurocup-ottelu Keskuskentällä, täysi tupa ja Ilja Venäläisen voittomaali. Se oli ainutlaatuista. Toivottavasti huomenna yleisöä tulee paikalle ja saadaan samanlainen tunnelma’’, Holopainen toivoo.

Tilastokummajainen romukoppaan

KuPSin kannalta sytyttävän vastustajan saaminen heti alkuun on hyväksi, sillä se on voittanut liigasarja-avauksen viimeksi kaudella 1990.  Sen jälkeen tilille on tullut kahdeksan tappiota ja neljä tasapeliä. Holopainen ei löydä tilastokummajaiselle sen kummempaa selitystä. ’’Olemme kohdanneet viime vuosina kovia porukoita kuten HJK:n (kahdesti) ja Interin. Huomenna lähdetään siitä, että tilasto pistetään uusiksi’’, Holopainen painottaa.

Pelaavampi pelitapa ja suuresti vaihtunut pelaajisto tuovat kuitenkin omat haasteensa. Ideaali avauskokoonpano ei ole vielä päässyt pelaamaan tarpeeksi yhdessä. Yhteispelin paranemiseen on vain yksi lääke: yhteiset harjoitukset ja pelit. Topparin tontille alkukaudesta vakiintunut Holopainen painottaakin kärsivällisyyttä. ’’Joukkue on hitsautunut ihan hyvin yhteen, vaikka loukkaantumisia on ollut. Pelityylinmuutos ei tapahdu kuitenkaan hetkessä.’’

JJK:n hyökkäyksessä riittää pelotetta

Viime kauden pronssimitalistin JJK:n runko on pysynyt lähes samana.  Preseason on sujunut kuitenkin mollivoittoisesti ja peli on ollut hakusessa. Liigacupissa tuli noutaja heti alkulohkossa. Tiistaina tuli lähtö myös Suomen Cupista kun IFK Mariehamn kaatoi Kettupaidat tylyin 4-1 lukemin. Vaikka kettupaitojen puolustus onkin vuotanut uhkaavasti, löytyy jyväskyläläisten hyökkäyskalustosta vaarallisuutta ja tehoja vaikka muille jakaa. ’’Heitä vastaan täytyy puolustaa tarkasti, yhtenäisesti ja aggressiivisesti. Mikko Manninen on liigan parhaita laitureita, Jani Virtanen on juonikas pallon kanssa ja Babatunde Wusulta löytyy röyhkeyttä’’, ”Pietu” luettelee.

Pientä niskalenkkiä

Keskinäisissä otteluissa KuPS on ollut niskanpäällä. Keltapaidat ovat onnistuneet voittamaan seitsemästä liigakohtaamisesta viisi, JJK onnistui nappaamaan ensimmäisen voittonsa vasta viime kaudella. ’’Uskon, että meillä on pikkaisen henkistä yliotetta. Se lähti oikeastaan siitä, kun kaudella 2010 pöllytimme kolmesti heidät’’, Holopainen muistelee.’’ Olemme aktiivisella prässillä voittaneet pallon jo ylhäältä ja sitä kautta olemme saaneet peliä haltuun itsellemme.’’ Joukkueet kohtasivat preseasonilla kahdesti Liigacupin merkeissä: Seinäjoella päädyttiin 1-1 tasapeliin ja JJK haki Kuopio-hallista täyden pistepotin 1-3 lukemin.

Kokoonpanouutiset ja ennakoidut avaukset

                   KuPS 4-1-4-1

                    Venäläinen

      Ilo James Paananen Purje

                       Obiefule

Taipale Kärkkäinen Holopainen Hoivala

                          Hilander

Voittoisan cup matsin huilanneet Paul Obiefule ja Ilja Venäläinen palaavat suoraan aloitukseen. Loukkaantumisen takia sivussa ovat puolustajat Markus Joenmäki, Etchu Tabe sekä keskikenttäpelaajat Jerry Voutilainen ja Antti Hynynen.  Virolainen target-hyökkääjä Vjatsheslav Zahovaiko on valmis pelaamaan ensi kertaa keltamustapaidassa kun taas maanmies Sander Puri on sivussa peliluvan viivästyttyä.

                JJK 4-2-3-1

                     Wusu

   Innanen Virtanen Manninen

        Gruborovics Tuomanen

Markkula Pasoja Nieminen Turpeenniemi

                      Korhonen

 Jyväskyläläisten riveistä uupuvat pitkäaikaispotilas Tuomas Latikka, Eero Korte kärsii jalkapöytävammasta kun taas Mikk Reintam kävi polvikierukan puhdistusoperaatiossa.

Seuraa näitä

Tahtopelaaminen

Kummankin joukkueen pelaaminen etsii vielä itseään. Alkukauden otteluissa korostuvat kaksinkamppailupelaaminen ja erikoistilanteet.

KuPSin hyökkäyspelin aktiivisuus ja rohkeus

KuPS on muuttanut pelityylinsä suoraviivaisesta ’’telaketjufutiksesta’’ pallonhallintaan. Harjoituskaudella ongelmaksi on muodostunut ratkaisevien syöttöjen antaminen puolustuksen selustaan. Vastustajan puolustuslinjan murtaminen vaatii enemmän aktiivisuutta ja rohkeutta.

JJK:n puolustus

JJK:n hyökkäys on timantin kova, mutta samaa ei voi sanoa puolustuksesta, johon ei ole hankittu todellista vahvistusta huhupuheista huolimatta.  Mikk Reintamin poissaolo tarkoittaa, että JJK starttaa kauteen kahdella topparilla. Samu Niemisen taso liigavauhdissa on arvoitus ja lähes kaiken kokeneen Juha Pasojan verkkaus paistaa jo läpi. Tamas Gruborovicsin ja erityisesti Jukka-Pekka Tuomasen tuki puolustukselle korostuu.

 Tilastopaloja

Järvi- Suomen derbyt liigatasolla:

Voitot KuPSille: 5

Tasapelit: 1

JJK:n voitot: 1

Paras maalintekijä derbyissä:

Olajide Williams 3 maalia

Ilja Venäläinen, Mikk Reintam, Jani Virtanen, Patrice Ollo, Miikka Ilo 2

Eniten pelattuja derbyjä:

Tero Taipale on pelannut kaikissa seitsemässä kohtaamisessa täydet minuutit. Samaan ottelumäärään pääsee myös Miikka Ilo.

Viime kauden kohtaamiset

2.10.2011 JJK – KuPS 1-2

Maalit: JJK: Patrick Poutiainen [78]
KuPS: Pietari Holopainen [49], Olajide Williams [58]

 

31.7.2011 KuPS – JJK 4-4

Maalit: KuPS: Paulus Roiha [2], Ilja Venäläinen [45], Olajide Williams [72], Miikka Ilo [86]
JJK: Jani Virtanen [5], Mikk Reintam 2 [25,88], Mikko Hyyrynen [84]

 

23.5.2011 JJK – KuPS 2-0

Maalit: JJK: Jani Virtanen [59], Tamas Gruborovics [90/rp]


 

Mainokset

Posted on huhtikuu 14, 2012, in Kuopion Palloseura, Veikkausliiga and tagged , , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: