Syvällisen pohdiskelun paikka

Putoamistaisteluun jumahtaneella Kuopion Palloseuralla on suuri mietinnän paikka, miksi joukkue alisuorittaa liigatasolla.  KuPS tuotti TPS:lle aikaisen joulun lahjamaaleillaan, 1-3.  Joukkueen ongelmia puidaan huomenna palaverissa.

KuPSin esitys mitalista taistelevaa Turun Palloseuraa vastaan jätti hiljaiseksi. Joukkueella olisi ollut kultainen tilaisuus kaataa lukuisista avainpelaajien poissaoloista kärsineet turkulaiset. Mutta ei – KuPS-puolustus lahjoitti ottelussa täydellisesti kaksi osumaa. Muutenkin esityksestä jäi valju kuva, joukkue ei todellakaan saa parastaan irti liigapeleissä. Tuloksena oli ansaittu 1-3 tappio.

KuPSin ei pitäisi materiaalinsa puolesta painia putoamistaistelussa syksyn pimeinä iltoina. Nyt taistelu on jatkumassa viimeisille kierroksille asti. Keltapaidat eivät saa lähellekään parastaan irti, vaikka joukkueella on koko arsenaali käytettävänään.  KuPS- leirissä asiaa käsitellään pikaisesti ennen huipputärkeää vieraskamppailua Jaroa vastaan.

”Meillä on huomenna palaveri. Jostain syystä joukkue ei saa parasta tekemistään irti liigaotteluissa. Ei tässä varmaan hirveästi nukuta, mutta eletään yön yli kumminkin”, huolestuneen näköinen KuPSin päävalmentaja Esa Pekonen totesi.

Palaverissa on syytäkin pohdiskella joukkueen ongelmia syvällisesti ja myös kriittisesti.

Lahjamaaleja

KuPSin esityksen positiivisemmaksi puoleksi voi laskea vain vahvan alun. Keltapaidat prässäsivät ylhäältä ja saivat TPS:n syöttötyöskentelyyn vaikeuksiin noin vartin ajaksi.

Hyvä alku meni hukkaan 19. minuutilla, kun puolustuksen sekoilut alkoivat huolella. Epävarmasti esiintynyt Mika Hilander nyrkkeili pallosta ohi ja Mika Ääritalo kiitti kunniasta.

Pyry Kärkkäisen komea tykitys oli vain laiha lohtu, kun TPS aiheutti jatkuvaa vaaraa nopeilla pistohyökkäyksillänsä sekasortoiselle keltapaitojen puolustukselle. Ennen puoliaikaa Pekonen sai jälleen noitua, kun pallo löytyi omasta verkosta. Monen huolimattoman purun jälkeen Mikko Hyyrynen sai rauhassa kikkailla rangaistusalueen rajalla  ja lopulta tykittää vasurilla yläriman kautta sisään, KuPS- pelaajien katsellessa vieressä.

Yllättäen Joonas Pöntisen sijaan maalilla pelannut Hilander ”huipensi” iltansa törmäämällä Atte Hoivalan kanssa ja vaihdosta tullut Roope Riski sai viimeistellä liigauransa helpoimman maaliin.

”Puolustus ei ollut tänään terävimmillään, jos näin kauniisti sanotaan”, KuPSin kapteeni Pyry Kärkkäinen myönsi tosiasian pelin jälkeen.

Hyökkäyksistä puuttuu pelirohkeus

Samaa voi sanoa hyökkäyspelistä takaa-ajo asemassa. Miikka Ilon ylärimalaukaus jäi ainoaksi valon pilkahdukseksi. Silmiin pistävintä KuPSin hyökkäyksissä oli pelirohkeuden puute. Suurin osa syötöistä suuntautui alaspäin tai poikittain.  Pitkät ja osoitteettomat kukkupallot kertovat sen sijaan turhautumisesta. Myös Pekonen oli tyytymätön hyökkäysalueen pyörittelyyn.

”Se oli potkiskelua ja juoksentelua.  Pitää miettiä, miksi pelaajat eivät tee asioita, joista on sovittu. Virheitä tulee, kun ei keskitytä omaan tekemiseen. Ei meillä ole ollut samanlaisia vaikeuksia cup-peleissä”, Pekonen ihmetteli.

Pelitapa vahvuuksien mukaan

TPS:lle pisteet tulivat tärkeään paikkaan. Turkulaiset nousivat ainakin tilapäisesti sarjakakkoseksi, ja ovat vahvasti mukana kiivaassa mitalitaistelussa.

”Voittoa tulimme hakemaan ja sen saimme. Toisella puoliajalla meillä oli tahtoa enemmän”, illan upeimman osuman viimeistellyt Mikko Hyyrynen näki kamppailun ratkaisun.

Kokenut kehäkettu Hyyrynen oli TPS:n suuria onnistujia. Hän esiintyi mainiosti uudessa roolissaan, kymppipaikalla. TPS:n päävalmentaja Marko Rajamäki kiittelikin avoimesti ”uusia pelaajiaan”.

Konsta Rasimus oli mainio, sillä hän on treenannut kanssamme vasta viikon. Hyyrynen teki uudessa roolissa juuri oikeita asioita”, Rapa kehui kaksikkoa.

TPS:n kokoonpanosta olivat sivussa tärkeät pelintekijät Dickson Agyeman ja Petteri Pennanen.  Tilanne mutkisti vielä Santeri Mäkisen loukkaantuminen vain parin kymmenen peliminuutin jälkeen. Pelityyli oli Toni Kolehmaisen valtakauteen verrattuna suoraviivaisempi. Raitapaidat etenivät mahdollisimman nopeasti hyökkäyksiin, erityisesti laitojen kautta.

”Pyrimme pelaaman jokaisen pelaajan vahvuuksien mukaan. Pyrin kehittämään pelaajia ja viemään heitä eteenpäin. Pelaajien kehityksen kautta koko joukkueesta tulee parempi”, Rajamäki valotti onnistumisia.

 Ottelun paras pelaaja:

Dennis Okaru

Nigerialaisen laiturin nopeus ja tekninen taito olivat täyttä myrkkyä kuopiolaisten puolustukselle. Ainoastaan maali selvästä läpiajosta jäi puuttumaan. Teki kiitettävästi hanttihommia myös puolustussuuntaan.

 Ottelun floppipelaaja:

 

Mika Hilander

Miksi ihmeessä Esa Pekosen laittoi maaliin epävarman Mika Hilanderin vahvasti esiintyneen Joonas Pöntisen sijaan? Hilanderin epävarmuus paistaa  kilometrien päähän.  Suurin ongelma on, ettei kommunikoi kentällä tarpeeksi johtavasti. Ensimmäisessä maalissa ilmoitti ottavansa pallon, mutta nyrkkeilikin siitä ohi. Kolmannessa osumassa törmäili Hoivalan kanssa yhteen puutteellisen kommunikoinnin takia. Putoamista vastaan taisteleva seura tarvitsee maalilleen itsevarman ja persoonallisen , Joonas Pöntisen.

Ottelun tilastot

KuPS – TPS 1-3 (1-2) Veikkausliiga 25. kierros

Maalit

0-1 Mika Ääritalo 19

1-1 Pyry Kärkkäinen 27 (Miikka Ilo)

1-2 Mikko Hyyrynen 45

1-3 Roope Riski 83

Kokoonpanot

KuPS 4-2-3-1. Mika Hilander, Antti Hynynen (Tero Taipale 39), Markus Joenmäki, Etchu Tabe v, Joni Nissinen (Atte Hoivala 46), Ebrima Sohna v, Pyry Kärkkäinen, Miikka Ilo, Paul Obiefule, Ats Purje (Ilja Venäläinen 71), Dudu v

TPS 4-2-3-1: Henrik Moisander, Jarkko Hurme, Jaakko Nyberg, Jani Tanska, Sami Rähmönen, Santeri Mäkinen (Kennedy Eriba 20), Konsta Rasimus, Mika Ääritalo (Matej Hradecky 90), Mikko Hyyrynen, Dennis Okaru, Juho Lehtonen (Roope Riski 77 v)

Ottelun tuomari: Juha-Matti Kanniainen

Yleisöä: 1114

Mainokset

Posted on syyskuu 13, 2012, in Kuopion Palloseura, Veikkausliiga and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: