”Peloton ihmiskuula” on löytänyt tasaisuuden

Kuopion Palloseuralla on edessä kauden tärkein kamppailu, kun se kohtaa lauantaina Suomen Cupin finaalissa FC Hongan. Maalinsuulle astelee  ”peloton ihmiskuula”, johon koko joukkue voi luottaa. 

Vaikka FC Barcelona kopioiminen pelityylissä ei onnistunut, yksi Kuopion Palloseuran Kataloniasta ”hakema” malli on tuottanut tulosta.  Päävalmentaja Esa Pekonen antoi pelivuoron kakkosvahdilleen Joonas Pöntiselle Suomen Cupin peleissä, eikä ole sen jälkeen tarvinnut katua päätöstään.

7. kierroksella TPS vastaan 22-vuotiaan maalivahdin panos jatkopaikan suhteen oli ratkaiseva. TPS sai pelata ottelussa yli tunnin yhden miehen ylivoimalla, mutta ”Pönä” venyi maalin suulla useaan loistopelastukseen.

Huipennus oli kuitenkin vasta edessä. Pöntinen astui esiin rangaistuspotkukilpailussa kymmenentenä laukojana ja laukoi pallon varmasti alakulmaan, ohi Jukka Lehtovaaran.  Henkinen etu oli kääntynyt ratkaisevasti KuPSille, ja Lehtovaara veti seuranneen laukauksen yläriman kautta pöpelikköön.

”Aivan mahtava fiilis. Tunsin oloni yhtä varmaksi kuin ennen ottelua. Harjoituksissa olen vetänyt yleensä yläkulmiin, tällä kertaa päätin kokeilla sisäsyrjäsijoitusta”, Pöntinen iloitsi ottelun jälkeen Savon Sanomille.

Poikkeuksellinen ilta pysyy varmasti maalivahdin muistoissa pitkään.

”Kyllä se peli on edelleen kirkkaana mielessä. Tuollaisista otteluista voi ammentaa valtavasti itseluottamusta”, Pöntinen kertoo.

KuPS ei ole joutunut yhtä tiukalle muissa otteluissa matkalla Cupin finaalia, mutta Pöntinen on esiintynyt tolppien välissä kerrassaan mainiosti. KuPS- kasvatti on pitänyt nollan kaikissa neljässä ottelussa , yhteensä 390 minuutin ajan. Maaleitta ovat jääneet AC Oulu, TPS, IFK Mariehamn ja kuin myös cupin välierässä MyPa.

”Suurin syy cup-menestyksemme takana on vahva lataus.  Meille on ollut todella vaikea saada cup-peleissä maalia, kun jokainen pelaaja on sitoutunut vahvasti puolustamaan. Toki itselläkin on mennyt hyvin”, Pöntinen toteaa vaatimattomasti.

Kova työ palkittiin

Onnistumiset cup- peleissä antoivat ratkaisevan itseluottamussysäyksen, jolla Pöntinen on sittemmin lunastanut paikkansa KuPSin ykkösvahtina myös Veikkausliigassa. Viime kauden selvän ykkösvahdin Mika Hilanderin haparoidessa maalillaan, Pöntinen on käyttänyt näytönpaikkansa täydellisesti hyväkseen.

”Vaikea sanoa, miksi kaverilla on ollut niin vaikeaa. Olen tehnyt mahdollisimman paljon töitä, ja ollut aina valmis pelaamaan kun tarvitaan. Lisääntynyt vastuu keväällä toi itseluottamusta”, Pöntinen arvioi nousuaan keltapaitojen ykkösvahdiksi.

Hyvällä syyllä voidaan jo puhua jo lahjakkaan Pöntisen läpimurtokaudesta. Siitä osoituksena hän on pelannut enemmän pelejä Veikkausliigassa kuin yhdellä aikaisemmalla kaudellaan.

Rauhallisuus kokemuksen myötä

Vuonna 2008 KuPSin edustusjoukkueeseen noussut Pöntinen näkee kehittyneensä eniten juuri tasaisuudessa. Turha hätäily ja ylipelaaminen ovat jääneet kokemuksen myötä pois.

”Otteisiini on tullut lisää rauhallisuutta, ei tule enää niin paljon kilahduksia. Ennen saatoin olla kurkku punaisena huutamassa, jos joku asia meni pieleen. Myös isoja virheitä on tullut vähemmän”, Pöntinen mietiskelee kehitysaskeliaan.

Myös KuPSin kokenein pelaaja, Tero Taipale, on seurannut ilolla maalivahdin kehittymistä.

”Pönä on hurja ukko, oikea fyysinen ihme. Peloton ihmiskuula on saanut tietynlaista kypsyyttä ja karsinut junnumaiset virheet tolppien välissä”, Taipale kehuu.

Pöntisen suurin vahvuus on kuitenkin parhaimmillaan ilmiömäiset reaktiotorjunnat. Tästä tuoreimpana osoituksen Pöntinen nappasi kiinni Olajide Williamsin vedon kiinni sunnuntain elintärkeässä ottelussa MyPaa vastaan. Monen silmiin tilanne näytti jo varmalle maalille, mutta Pöntinen sai salamannopeasti kätensä vetoon väliin ja liimasi vielä pallon alleen.

”Se oli pelin kulminaatiopiste. Maali siitä, ja olisimme olleet suurissa ongelmissa”, KuPS-kippari Pyry Kärkkäinen korosti torjunnan merkitystä.

Maalivahdin merkitys korostuu kovien paineiden keskellä, kuten nurkan takana odottavassa Suomen Cupin finaalissa. Itseluottamuksen täytyy olla kauden tärkeimmässä ottelussa raudan luja.  Viime kaudella loistaneesta Mika Hilanderista ei ole ollut tällä kaudella voittavaksi maalivahdiksi kuin väläyksittäin.  Parin viikon takainen TPS-peli näytti karulla tavalla, mitä tapahtuu jos maalivahdin ja puolustuslinjan luottamus toisiinsa rappeutuu.

Pöntisellä sen sijaan on vankka koko joukkueen luotto takanaan.  Hän ohjaa rauhallisesti puolustajia karaokessa terästetyllä äänellään, ja tuo hyvin ajoitetuilla ulostuloillaan puolustuslinjaan varmuuden.

Rennosti uran suurimpaan otteluun

Toistaiseksi Pöntinen ei ole päässyt pelaamaan niin sanotuissa suurissa otteluissa. Europeleissä tolppien välissä on seissyt Hilander. Viime kauden cupin finaalissa Pöntinen istui penkillä, kun Mikko Vilmunen urakoi maalinsuulla.

”Odotan ottelua vesi kielellä. Kyseessä on urani suurin ja tärkein kamppailu. Itseluottamukseni on tällä hetkellä vahva. Vaikea arvioida, onko se ihan maksimitasolla”, Pöntinen mietiskelee.

Pöntisen olemus ja otteet kentällä viestittävät tällä hetkellä vahvasta itseluottamuksesta ja oikeanlaisesta rentoudesta. Hän kiistääkin jännityksen, vaikka edessä on uusi ja mielenkiintoinen haaste.  Tästä osoituksena rutiineihin ei ole tulossa muutosta.

”Kaksi ja puolituntia ennen ottelua pitää juoda kahvi ja siihen munkki tai croissant päälle”, Pöntinen paljastaa rituaalinsa.

Itsevarmuuden huipentumana hän on myös valmis astumaan uudelleen vetämään rankkaria, ja jatkamaan sataprosenttista saldoaan.

”Tällä kertaa olisi vissiin vuoro tällätä voimalla yläkulmaan”, Pöntinen arvuuttelee varman sijoituksen ja voimatälläyksen välillä.

Joonas Pöntisen läpimurtokausi tilastoina

Tällä kaudella Suomen Cupissa 4 ottelua, 4 nollapeliä. Maali on pysynyt puhtaana yhteensä 390 minuuttia.

Veikkausliigassa 9 ottelua, joista 4 voittoa. Maali on pysynyt puhtaana 4 kertaa.

 

Mainokset

Posted on syyskuu 27, 2012, in Kuopion Palloseura, Veikkausliiga and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: