”Valtava panos niin seuralle kuin pelaajille”

KuPS on ollut kuin täysin eri joukkue cup-peleissä verrattuna liigapeleihin. Kuopiolaisten kokenein pelaaja Tero Taipale painottaa suuresti Suomen Cupin finaalin merkitystä kauden ”pelastamiseksi”, ja kertoo millä aseilla Honka kaatuu.

Kuopion Palloseura on ollut tämän kauden todellinen Jekyll ja Hyde joukkue. Veikkausliigassa joukkue valahti vastoin kaikkia ennakko-odotuksia putoamistaisteluun, mutta cup-kilpailuissa joukkue on pärjännyt kerrassaan erinomaisesti.  Joukkueen kokenein konkari Tero Taipale ei löydä yksittäistä syytä epätasaisuudelle.

”Sitä on pohtinut pelaajista valmennus- ja seurajohtoon asti, mutta yksittäistä selvää syytä ei ole löytynyt. Totuus on, että Veikkausliigassa hyvän ja huonon KuPSin ero on ollut liian suuri. Tietynlainen rutiini on puuttunut, kun taas cupin peleissä olemme syttyneet loistavasti”, Taipale kiteyttää keltapaitojen kauden kuvan.

Kurinalainen ja taisteleva cup-ilme

On totta, että joukkueen peli-ilmeessä on ollut huomattava ero cup-otteluiden eduksi. Keltapaidat ovat pelanneet parhaimmillaan juuri selkä seinä vastaan.  Yleensä pakkovoiton paikassa pelaajien puntti tutisee eniten ja syntyy helppoja virheitä.  KuPS on pelannut päinvastoin erittäin kurinalaisesti ja taistellen. Peli on jopa rennon oloista, kun jokainen pelaaja tietää roolinsa ja paikkansa joukkueessa. Kliseisesti pelaajat tekevät kentällä etukäteen sovittuja asioita säntillisesti.

”Peli alkaa näköjään sujua, kun on tarpeeksi panosta. Pelaaminen on silloin sopivan jämäkkää ja tasapainoista”, päävalmentaja Esa Pekonen arvioi viime sunnuntaisen MyPa voiton jälkeen.

 Kauden pelastus

Lauantaina KuPSilla on edessään tärkein ottelu, johon sen kausi kiteytyy. Voitolla KuPS  juhlii pokaalia yli 20 vuoden tauon jälkeen, tappiolla kaudesta jäisi käteen  tyhjä arpa, karvaan sivumaun höystämänä. Kertaalleen Suomen Cupin voittanut Tero Taipale arvostaisi Suomen Cupin voiton todella korkealle.

”Ottelua on odotettu jo pitkään. Ottelu on ikään kuin meidän kauden pelastus. Tässä on valtava panos niin pelaajille kuin seuralle”, ”Tepi” painottaa.

Vasen pakin tontilla viilettävä konkari kuitenkin muistuttaa, että myös samalla tavalla Veikkausliigassa rypenyt Honka on vaarallinen vastustaja.

”Uskon, että olemme kahdesta nälkäisestä latautuneempia. Sonera Stadiumilla varmasti rytisee kun vastakkain on kaksi taistelevaa ryhmää, jotka tosissaan hamuavat voittoa ja europaikkaa”, Taipale ennakoi finaalia.

Euroopan kentät vahva motivaattori

 

KuPS on pelannut Eurooppa-liigassa kahdella edellisellä kaudella ja motivaatio Eurooppaan on nytkin suuri.

”Kyse ei ole ainoastaan europelien merkityksestä seuralle. Pelaajille ottelut ovat suuria mahdollisuuksia. Pelaajat tietävät tarkkaan, miten paljon europelit kehittävät, ja sitä kautta on mahdollisuus päästä jopa ulkomaille”

 Viimeiset kolme vuotta ovat osoittaneet, että KuPS on erinomainen cup-joukkue. Europelimenestyksen ohella Pekosen suojatit ovat yltänneet kolmesti peräkkäin Suomen Cupin välierään, kahtena viimeisenä kautena aina cupin finaaliin asti. Tänä vuonna tavoite on kuitata viime kauden finaalihäviö HJK:lle ja lähteä kannun kanssa Kuopioon.

Cupin voitto ja eurokentille pääseminen vaativat kuitenkin vielä liigatasolla voittamattomaksi osoittautuneen FC Hongan lyömistä. KuPS on kohdannut espoolaiset liigassa kolmetoista kertaa, Honka on voittanut kohtaamista peräti kaksitoista. Tämän kauden otteluissa KuPS on käynyt lähellä jo myytin murtamista. Espoossa pelattu ottelu päättyi  Hongan 1-0 voittoon, elokuuss espoolaiset hakivat tehokkaalla viimeistelyllä 0-2 vierasvoiton. KuPSilla oli pelissä omat etsikkoaikansa, mutta peli kaatui  viimeistään heikkoon viimeistelyyn.

”Kyseessä on joku outo tilastoihme. Honka on hallinnut kohtaamisia melko suvereenisti, kun olen pelannut KuPSissa. Ehkä viime aikoina suunta on ollut kääntymässä. Espoon kohtaamisessa saimme pelissä hyvin juonesta kiinni, mutta eihän minun jalkoja ole tehty maalintekoon”, Taipale muistelee hukattua maalipaikkaansa.

 Prässi avaintekijä

 

Hongan pelitapa ei ole vuosien saatossa muuttunut pätkääkään, mutta KuPSille espoolaisten vahva pallokontrolli ei ole sopinut. Honka rakentaa hyökkäyksiä kärsivällisesti alakerrasta asti lyhyellä syötöllä. Palloa syötetään tarvittaessa alaspäinkin, jolla vastustaja houkutellaan avaamaan pakkaansa. Taipaleella on omat viisaat vinkkinsä ottelun voittamiseen.

”Pitää olla hereillä koko ottelun ajan. Ei saa tyytyä vastustajan kauniiseen pyörittämiseen, vaan pitää olla itsekin aktiivinen ja rikkoa vastustajan peliä. Honka on niin hyvä joukkue, että se luo aukkoja pelaamallakin”, Taipale muistuttaa.

Yksi KuPSin tärkeimmistä aseista cupin finaalin voittamiseen on vahva prässi. Sunnuntain voitossa MyPaa vastaan keltapaidat saivat hurmion päälle ja prässäsivät todella aktiivisesti myllykoskelaisten pelinrakentelun tukoksiin. Samaisella esityksellä myös Honka joutuu tiukkaan paikkaan.

”Ottelut ratkaistaan usein keskikentällä, jossa väännetään ja käännettään. Jos saamme keskikentän haltuun, olemme olleet vahvoilla”, Taipale painottaa.

Nitrot tarpeen

 

Cupin finaalissa ratkaisuksi nousevat pienet marginaalit. Finaalissa on paljon kiinni pelaajien pääkopan kestävyydestä, erityisesti mitä tiukemmaksi panokset kasvavat.  KuPSilla löytyy kokemusta enemmän kuin espoolaisilta, mutta Taipale ei näe sitä mahdollisena ottelun ratkaisuna.

”Jos tilanne menee jatkoajalle, ehkä sitten kokemuksen syvä rintaääni astuu esiin. En usko, että Hongan nuoruus on mikään heikkous. Hongan- pelaajat ovat vikkeliä, nuoria ja nälkäisiä”, Taipale kehuu.

Yksi asia, mistä  KuPS saa varmasti lisää virtaa, on vankka savolaisyleisön tuki. Taipale muistaa vielä kirkkaasti viime kauden finaalin ja fanaattiset KuPSin kannattajat.

”Viime kaudella oli mahtava pelata, kun pohjoispääty oli täynnä keltaista. Kuopiossa on todella hyvä futiskulttuuri. Jos maalia ei ala tulla, yleisö alkaa riehua ja hyppiä, toivottavasti cupin finaalissa on samanlaista. Pelaajina pyrimme vastaamaan mahdollisimman hyvin kannattajien huutoon”, Taipale lupaa.

Taipale on muun KuPS joukkueen tapaan nostanut tasoaan cupin peleissä.  Suun pielet kääntyvät hymyyn kun muistelen kesäistä euro-ottelua Maccabi Netanya vastaan. 39-vuotias konkari jätti poikamaisen terävillä spurteillaan israelilaisten pelaajia juoksukilpailuissa kakkoseksi. Loppusilaukseksi Taipale hassutti lehdistötilaisuudessa tokaisemmalla: ”Olisi tehnyt mieli sanoa, että lopettakaa jalkapalloa, jos ette minua kiinni saa”

Tulevassa ottelussa Taipale ei ehkä halua Esa Pekosen ”terveyden” kannalta toteuttaa vaalislogaaniaan” vasen pakki menee oikealta ohi.”

”Jos se on mahdollista, teen sen niin monta kertaa kuin mahdollista. Kyllä siinä vaiheessa valmentajan nitropurkki olisi kuitenkin liian kovassa käytössä”, Taipale letkauttaa.

 Suomen Cupin voittaneet KuPSin riveissä

Pelaajat:

Tero Taipale 2004 (Myllykosken Pallo)

Antti Hynynen 2007 (Tampere United)

Mika Hilander 2007 (Tampere United)

Ats Purje 2009 (Inter)

Valmentajat

Esa Pekonen 1990 (Kuusysi), 1992 (Myllykosken Pallo)

Harri Ylönen 1997, 2002 (Hakassa)

Hongasta Suomen Cupin on voittanut ainoastaan päävalmentaja Mika Lehkosuo. Bana juhli kahdesti pelaajana voittoa HJK:n paidassa (1996, 1998)

 

Kuopion Palloseuran Suomen Cupin voittajajoukkueet

1968 Kuopion Palloseura
Veli Pohjolainen, Pertti Hänninen, Pekka Mäkelä, Matti Väänänen, Matti Terästö, Matti Tirkkonen, Pekka Louesola, Antero Kostilainen, Eero Rissanen, Teuvo Korpinen, Heikki Tirkkonen

1989 Kuopion Palloseura
Jyrki Rovio, Kari Tissari, Tuomo Hyvärinen, Markus Räsänen, Yrjö Happonen, Hannu Turunen, Jukka Mykkänen, Petteri Kupiainen, Janne Savolainen, Harri Nyyssönen, Kari Niskanen, Vesa Martiskainen, Jyrki Houtsonen, Jukka Turunen, Timo Vesterinen, Ari Kokkonen, Heikki Turunen.

 

Mainokset

Posted on syyskuu 27, 2012, in Kuopion Palloseura, Veikkausliiga and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: