PK-37 harppasi isoja kehitysaskelia

Kehityksen johtaja – Mika Lähderinne tuo asenteensa esille niin kentällä kuin sen ulkopuolella.

Iisalmen Pallo-Kerho 37 oli Kakkosen pohjoislohkon piristysruiske omilla kasvateillaan ja pelaavalla pelityylillään. PK:n kauden menestys pohjautuu vahvaan työntekoon, joka siirtyi valmentajan esimerkin kautta pelaajiin.

Iisalmen Pallokerho lähti kauteen entistä iisalmelaisempana, sillä kaikilla seuran pelaajista oli kokemusta seuran väreissä pelaamisesta. Moni epäili seuran menestysmahdollisuuksia, kun yhteistyö Veikkausliigaseura Kuopion Palloseuran kanssa oli päättynyt syksyllä. Iisalmessa ei jäänyt kuitenkaan päivittelemään ratkaisua, vaan aloitettiin entistä kovempi työnteko omien kasvattien kehittämiseksi.

Joukkueen pelaajavalmentajaksi tullut Mika Lähderinne toi mukanaan vahvan ja periksi antamattoman tekemisen meiningin, jonka ansiosta joukkue sai vahvan johtajan niin kentälle kuin sen ulkopuolelle. Lähderinne näytti omalla esimerkillään jokaisessa harjoituksesta  jokaiseen peliin, mitä voittaminen, ja kehittyminen ylemmillekin sarjatasoille vaatii.

Intohimoisen päävalmentajan tulo ei takaa yksinomaan kehitystä, jos pelaajisto ei ole vastaanottavainen. Tässä asiassa PK:lla ei ollut mitään ongelmaa. Joukkue tarttui saman tien ”Diegon” heittämään haasteeseen. PK:n kauden vahva perusta luotiin jo harjoituskaudella. Joukkue teki määrätietoisesti töitä treenikentällä yhteisen tavoitteen eteen. Harjoitusotteluista lähtien PK piti yllä  kovaa tempoa, joka on kantanut läpi kauden. Joukkueelle ei tullut kauden aikana fyysistä stoppia, vaan iisalmelaiset ovat jaksaneet pelityylilleen uskollisena prässätä ahnaasti ylhäältä.

Isoja edistysaskelia

Iisalmelaiset ottivat niin joukkueena kuin yksilöinä valtavia harppauksia eteenpäin pelillisesti ja henkisesti. Kauden mittaan joukkue oppi askel askeleelta kantamaan enemmän vastuuta, kun vierellä ei ollut Veikkausliiga-tason kavereita, jotka pystyivät ratkaisemaan ottelut yksilösuorituksella. Nyt ottelut oli ratkaistava itse, ja se kasvatti monta pelaajaa.

Lähderinne pönkitti nuorten pelaajien itseluottamusta ja kannusti heitä näyttämään potentiaalinsa, tarjoamalla arvokkaita näytönpaikkoja. Reservijoukkueesta nousseista Olli Huttunen oli kauden suurin läpimurto.  18-vuotias laitapelaaja on erinomainen esimerkki PK:n junioriputkesta, joka johtaa B-junioreiden kautta aina edustusjoukkueen valoihin.  Hän ei ainoastaan saanut mahdollisuutta, vaan  käytti sen täydellisesti hyväkseen. Huttunen nousikin nuoresta iästään huolimatta joukkueen avainpelaajaksi.

Kauden läpimurto – Olli Huttunen on PK:n juniorituotannon helmiä.

Myös hyökkääjä Samu Vidgren ja keskikenttäpelaaja Joel Hyvönen nousivat samaa tietä edustusjoukkueen mukaan. Omien kasvattien kehittymisessä kannattaa muistaa kiittää myös loistavaa työtä tekevien juniorivalmentajien pohjatyötä, jota kovan vaatimustason omaava Lähderinne on vielä jalostanut eteenpäin.

Lähderinne aikoo jatkossakin tarkkailla reservijoukkueen pelaajia ja poimia kehityskelpoiset pelaajat edustusjoukkueen mukaan. Tavoitteena on nostaa ainakin yksi reservijoukkueen pelaaja joka vuosi Kakkoseen pelaamaan.

Kokeneet pelaajat Jani Vidgrenin ja Anssi Lipposen johdolla nostivat omaa vaatimustasoaan pykälällä ja pelasivat  uransa parhaat kautensa. Myös toppari Juho Ruotsalainen kehittyi Lähderinteen parina ja opastuksella entistä monipuolisemmaksi puolustajaksi.

Houkutteleva seura

PK sai monella paikkakunnalla kehut pelaavasta pelityylistään, ja ihan aiheestakin. Lähderinne kehitti PK:n pelaamista suoraviivaisesta suunnanmuutospelaamisesta enemmän pallollisempaan suuntaan. Iisalmelaiset pyrkivät luottamaan entistä enemmän pallonhallintaan tapana hallita ja voittaa otteluita.Pallollinen pelitapa pitää joukkueen välit tiiviinä ja helpottaa vahvaksi tavaramerkiksi muodostunutta ylhäältä alkavaa kollektiivista prässiä.  On perusteellista todeta, että joukkue on ainoalla oikealla tiellä pelitavassaan.

Joukkueen nälkä kasvoi syödessä, ja ehkäpä neljäs sija tuntui hieman pettymykseltä. PK oli pitkään taistelussa lohkon kärkipaikasta, mutta tappio AC Kajaanille romahdutti haaveet. Haaveiden romuttumisesta johtunutta neljän ottelun tappioputkea lukuun ottamatta joukkue pelasi vahvan ja tasapainoisen kauden. Neljäs sija omilla kasvateilla saavutettuna on upea merkkipaalu, josta koko joukkueen kannattaa olla ylpeä.

Aurinko hymyilee myös ensi kaudella Iisalmessa, kun Lähderinne jatkaa PK:n pelaajavalmentajana. Vahvalle peruspohjalle on entistä parempi rakentaa. Muutama kokenut pelaaja saattaa kauden jälkeen lopettaa, mutta Lähderinteen työnäytteet pelaajakehityksen puolella takaavat sen, että PK houkuttaa pelaajia myös Iisalmen ulkopuolelta entistä vahvemmin. Ja miksipä ei houkuttaisi, sillä seura, jolla on pelaajia kehittävä valmentaja, olosuhteet kunnossa ja aidosti pelaajista välittävä, lämmin ilmapiiri.

Mainokset

Posted on lokakuu 6, 2012, in PK-37 and tagged , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: