KuPS 2013 – Ainekset jo paljon parempaan

IMG_8679

90-vuotista taivaltaan juhlistava Kuopion Palloseura lähtee alkavaan Veikkausliigakauteen totutusti haastajan roolissa. Kuopiolaisten tavoitteena on kirkastaa viime kauden paha pettymys yltämällä Veikkausliigassa vähintään kuuden joukkoon. Joukkueen virallisesti asettama tavoite on päästä pelaamaan takaisin europelejä joko Veikkausliigan tai Suomen cupin kautta. Suurimpien ennakkosuosikkien HJK ja TPS:n takana on tiukka kasti taistelemassa mitali- ja eurocup-paikasta. Myös KuPS kuuluu siihen joukkoon.

KuPSin kohdalla alkukauden merkitystä ei voi liikaa korostaa. Kahtena edellisenä kautena poikkeuksellisen heikko alkukausi on karkuuttanut mitalisijat jo kesäkuun alkuun mennessä. Keskittyminen on sen vuoksi käännetty jo hyvissä ajoin cup-kilpailuihin, joissa menestystä on piisannut selkä seinää vastaan asetelmalla pelatessa. Samanlainen asenne ja rutiini ovat kuitenkin puuttuneet Veikkausliigan puolelta – otteet ovat ailahdelleet laidasta laitaan.

Nyt lähtötilanne on parempi pitkässä sarjassa menestymistä ajatellen. Joukkue on selkeämmin roolitettu ja päässyt pelaamaan enemmän yhdessä. Pelaajahankintapolitiikkaan on tullut enemmän suunnitelmallisuutta ja järkeä.

Pelaajarinki on kaventunut viime kaudesta, mutta avauskokoonpanossa riittää laatua. Jo aiemmin Veikkausliigassa meritoituneet Rami Hakanpää, Jussi Kujala ja Dawda Bah ovat kaikki kovan luokan vahvistuksia, joista riittää paljon iloa kuopiolaiselle jalkapalloyleisölle.

Kujala ja Hakanpää ovat isossa roolissa pelillisinä kuin henkisinä johtajina. Johtavien pelaajien rooli korostuu valmennuksen apuna, jos KuPSin peli ei suju odotettuun malliin. Viime kausina KuPSin joukkueeseen on syntynyt liikaa turbulenssia, jos alku ei mene odotetusti.

Lähtöasetelma on positiivisempi myös sairastuvan osalta. Viime vuonna Veikkausliigan alkaessa KuPSilta oli sivussa kymmenisen pelaajaa. Nyt joukkue lähtee terveenä kauteen, toki mukaan mahtuu pieniä kolhuja. Harjoitteluun on haettu enemmän jaksotusta, joka on ainakin tässä vaiheessa tepsinyt. Koostettuna joukkueessa on nyt epävarmuustekijöitä vähemmän.

Pyrkimys aktiivisuuteen

IMG_6909

KuPS pyrkii pelaamaan aktiivisemmin, kuin mihin se viime kauden päätti. Telaketju rupeaa olemaan jo vieraan sanomaa pukukopissa. Keltapaidat rakentavat peliä pääsääntöisesti lyhyellä syötöllä, joukkueesta löytyy siihen ehdottomasti tarpeeksi pallollista osaamista. Taktiikasta löytyy myös suoraviivaisempi vaihtoehto, jos pallokontrolli ei tuota tulosta.

Ehkä suurin muutos aktiiviseen pelaamiseen ovat laitapakkien voimakkaammat nousut. Erityisesti Omar Colley tuo aivan uuden lisän keltapaitojen hyökkäyspelaamiseen. Colleyn laadukkaiden nousujen ja keskityksien ansioista KuPS on tehnyt jo monta maalia. Myös oikealla puolella pelanneet Antti Hynynen ja Joni Nissinen tukevat hyökkäyksiä aktiivisesti, tosin ei yhtä hanakasti kuin gambialainen.

Tasapainoa kaivataan

Laitapakkien voimakkailla nousuilla ja hyökkäävillä keskikenttäpelaajalla on ollut oma kääntöpuolensa. KuPS on ollut haavoittuvainen pallonmenetysten jälkeen. Vastaiskuissa topparipari on joutunut epämieluisiin juoksukilpailuihin omaa maalia kohti. Joukkueen muoto ei ole pysynyt tarpeeksi tiiviinä puolustussuuntaan, sillä keskikentältä ei löydy varsinaista pallonvoittajaa tai tasapainottavaa pelaajaa. Maaleja ja vaarallisia tilanteita omaan päätyyn on tullut liikaa.

KuPS ringin kapeus näkyy topparitilanteessa. Varsinaiset topparit  Etchu Tabe ja Hakanpää tulevat keräämään paljon kortteja, varsinkin jos joutuvat jatkamaan juoksuravaamista omaa maalia kohti. Hyökkääjä Ilja Venäläinen on koulutettu tontille ja on esiintynyt hyvin stunttaajan roolissa. Myös Kujala ja Colley pystyvät pelaamaan tonteilla, mutta molemmat ovat elintärkeitä omilla pelipaikoillaan.

Hyökkäyspeli raiteillaan

IMG_8463

KuPSin puolustusmateriaali on kapea, mutta hyökkäyksessä riittää kilpailua. Viime kauteen verrattuna KuPSin hyökkäyspeli on ollut raiteillaan hyvissä ajoissa. Muutos selittyy yksinkertaisesti, sillä että pelaajat tuntevat toisensa paremmin. Suurin osa viime vuoden hyökkäyspäänpelaajista tietää toistensa liikkeet ja ratkaisut kentällä, kun viime vuonna hyökkäyspeli kasattiin vasta kauden kynnyksellä.

Keltapaitojen viime kauden paras maalintekijä Ats Purje on löytänyt otteisiinsa lisää tasapainoa ja määrätietoisuutta keskushyökkääjän paikalla. Purje ei ole sidottu kuitenkaan kärkeen, vaan nopea virolainen tykkää liikkua laajalla säteellä. Purjeen pysäyttäminen on siksi vastustajan puolustukselle hankalaa.

Purjeen ja kärjen takana pelaavan Aleksi Paanasen yhteispeli on soljunut harjoituskaudella mainiosti. 20-vuotias Paananen on valmis astumaan isoon rooliin, samaan voidaan sanoa periksi antamattomalla asenteella pelaavasta Jerry Voutilaisesta.

Oman mausteensa soppaan tuo Bah, joka pystyy omalla henkilökohtaisella panoksellaan tuomaan sen ratkaisevan eron. Bah’n oivallukset ovat erityisesti tarpeen, kun vastustajan puolustus makaa alhaalla. Banjulin taikuri pystyy chippaamaan palloa linjan taakse tai murtautumaan sisään tempokuljetuksilla.

Vasemmalla laidalla viilettää Miikka Ilo, joka on tärkeänä osana suoraviivaista vaihtoehtoa. Ilo pystyy luomaan maalipaikkoja vasurin keskityksillään ja hyvällä haastamisellaan. Ilolle lankeaa myös iso rooli erikoistilanteissa. Seura-ikoni Venäläinen tukee vaihtoehtoa vahvana target-kärkenä. Venäläinen voittaa pääpalloja kovalla prosentilla ja pystyy suojaamaan palloa.

Hyökkäyspelissä ongelmana viime vuosina on ollut staattisuus, sitä on nähty ajoittain myös harjoituskaudella. Silloin pelaajat seisovat liikaa paikallaan, jolloin peli puuroutuu viimeisellä hyökkäyskolmanneksella. Pallollinen pelaaja joutuu pitämään pelivälinettä liikaa jalassaan, kun muut eivät tee tarpeeksi aloitteita. Pekonen haluaakin enemmän nopeita iskuja pallonriistojen jälkeen, vastustajan organisoimatonta alakertaa vastaan.

Alku ratkaiseva

Ensimmäinen kolmannes on KuPSin kannalta hyvin ratkaiseva. Jo viisi ensimmäistä peliä kertovat hyvin paljon, mihin suuntaan KuPSin juna on puksuttamassa. Niin Veikkausliiga kuin Suomen cupin pelit tarjoavat tiiviin toukokuun, jossa pelataan kovalla kahden ottelun viikkotahdilla.

KuPSin menestyksen kannalta olennaista on löytää yhtenäisyys ja kurinalaisuus – selkeämpien roolin ja ehjän harjoituskauden pohjalta se on huomattavasti helpompaa. Ailahteluun ja suuriin muutoksiin käämien palaessa ei ole varaa. Se on KuPSin kannalta kynnyskysymys. On tärkeää, että joukkue välttyy avainpelaajien loukkaantumisilta.  Esimerkiksi Kujalan, Hakanpään ja Colleyn poissaolo näkyy heti palapelissä ja saa aikaan isoja muutoksia kokoonpanoon.

Arvio: KuPS kuuluu materiaaliltaan top4-sakkiin. Alkukausi määrittää hyvin pitkälti joukkueen suunnan. Sijat 4-6 realismia. Mitali vaatisi monen asian onnistumista.

KuPSin alkukausi 

14.4 MYPA (k)

21.4 FF Jaro (v)

28.4 IFK Mariehamn (k)

5.5 FC Lahti (v)

9.5 TPS (k)

Posted on huhtikuu 10, 2013, in Kuopion Palloseura, Veikkausliiga and tagged , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: