Valmis vastuunkantajaksi

Aleksi Paananen

KuPSin pelaajakehityksen suurimmat katseet tällä kaudella suuntautuvat Aleksi Paanasen nimeen. Tekniikkataituri on väläytellyt jo aiemmilla kausilla osaamistaan, mutta tällä kaudella hänelle on tarjolla iso rooli niin KuPSissa kuin U21-maajoukkueessa. Nyt 20-vuotias hiomaton timantti on nousemassa vastuunkantajaksi.

Jotain kertoo, että Paananen on ottanut KuPSin hyökkäyspalapelissä vaativan kymppipaikan paikan itselleen. Niin KuPSin seurajohto kuin päävalmentaja Esa Pekonen luottavat keskikenttäpelaajaan ja uskovat tämän astuvan liiderin rooliin.

Siilinjärveltä kotoisin olevan Paanasen äänestä ja vastauksista aistii tyytyväisyyttä nykyiseen tilanteeseen.

– Odotan innolla kautta. Talven pelit kuten myös harjoitukset ovat menneet tosi hyvin. Peleissä on tullut onnistumisia, joten odotan itseltäni paljon, Paananen toteaa.

Nuoresta pelaajasta puhuttaessa esiin nousee tasaisuus, jota vastuunkantajalta kaivataan. Sitä, että pystyy pelaamaan hyvin ottelusta toiseen. Se on vielä erottanut Paanasen Veikkausliigan eliittitason pelaajasta.

–  Harjoituspelit ovat näyttäneet, että Aleksi on meidän ehdottomia vastuunkantajia. Liigapelit kuitenkin kertovat enemmän, joissa myös paineensietokyky korostuu. Huippupelaajien pitää pystyä ratkaisuihin ja esiintymään korkealla tasolla ottelusta toiseen. Se on Aleksille seuraava askel, Pekonen korostaa.

–  Aleksille suurin askel on löytää tasaisuus. Hänellä erinomainen tekniikka ja pelikäsitys, mutta välillä hän on jäänyt kentällä pelin ulkopuolelle, sivustakatsojaksi, Pekonen mainitsee.

Hyvänä esimerkkinä käy viime kausi, joka oli Paanaselta kaksijakoinen. ”Diego” sai alkukaudella paljon peliaikaa, mutta ratkaisuissa paistoi itseluottamuksen puute, kuten koko KuPSin pelissä. Joukkueen peli puuroutui viimeisellä hyökkäyskolmanneksella. Syötöt lähtivät sivulle tai taakse ja kun oli paikka haastaa, pelaajat kääntyivät usein omaa maalia kohti. Paanasen peliaika KuPSissa väheni kesän mittaan, kun sairastupa tyhjeni. Lentokeli löytyi kesäkuun puolelta reservijoukkueen riveistä Kolmosesta.

Onnistumiset reservijoukkueessa siivittivät Paanasen uransa parhaaseen vireeseen, kun hän johdatti kolmella maalillaan KuPSin Eurooppa-liigan kolmannelle kierrokselle. Myös peli Veikkausliigassa kulki, kun Paananen latasi upean maalin MyPa-maalin yläkulmaan. Ne ajat osoittivat, mihin ”Diego” parhaimmillaan pystyy.

– Europelit olivat urani hienoimmat kokemukset. Ne antoivat itseluottamusta, että isoja vastaan on mahkuja pärjätä. Kaikille nuorille pelaajille ailahtelu on tyypillistä. Olen pystynyt kasvamaan pelaajana. Pyrin siihen, että taso pysyisi tasaisempana, Paananen painottaa neljännen liigakautensa alla.

Kaksinkamppailut eivät ongelma

AleksiPaananen2

Tasaisuuden lisäksi yksi tärkeimmistä asioista nuorelle pelaajalle on tuntea itsensä ja ominaisuutensa. Paananen myöntää miettivänsä omaa pelaamistaan joka pelin jälkeen.

– Videomateriaalia tulee käytettyä, jos on mahdollista. Keskityn lähinnä  liikkumisen ja sijoittumisen tarkkailuun, Paananen kertoo.

Hänellä on tiedossa, mitä asioita jalkapalloammattilaisen elämä vaatii. Ulkomaat ovat selkeä tavoite uralla, mutta määrätietoisen nuorukaisen keskittyminen pysyy jokapäiväisessä laadukkaassa tekemisessä. Ajatus ei saa karata liian kauaksi unelmiin.

– Totta kai ulkomaat ovat mielessä, mutta futiksessa on tärkeintä elää hetkessä. Koko ajan näyttää oma osaaminen ja taidot – huolehtia siitä, että tekee työnsä hyvin. Jalkapallo on elämässä etusijalla ja sen ehdoilla mennään, niin syömisessä, nukkumisessa kuin palautumisessa.

Paananen nostaa kehityskohteikseen fysiikan, kaksinkamppailuvoiman ja juoksunopeuden. Paananen tekee voimaharjoituksia omalla ajallaan, fysiikkavalmentaja Sami Länsivuoren harjoitusohjelman mukaisesti. Voimaharjoitteluun ei ole kuitenkaan kiinnitetty erityisesti huomiota.

Myös Pekonen korostaa, ettei kaksinkamppailuvoima ole mikään ongelma.

– Aleksin kaksinkamppailuvoimassa – ja halukkuudessa ei ole mitään valitettavaa. Hän pärjää niissä kokoisekseen yllättävän hyvin. Vikkelät jalat ja matala painopiste ovat iso etu, Pekonen mainitsee.

Kaksinkamppailupelaamisessa ratkaisee paljon myös asenne. Sitä Paananen näytti viime kesänä, kun hän maksoi samalla mitalla takaisin Bursasporin ja Maccabi Netanyan korstopelaajille Eurooppa-liigan karsinnoissa. Kaksi maalia vierasottelussa Netanyaa vastaan tehnyt Paananen oli merkattu mies, mutta  pystyi osoittamaan, että asenteellakin ja oikea-aikaisuudella voi pärjätä isompiaan vastaan.

– Totta, pitää olla täysillä mukana joka tilanteessa. Yleensä se on niin, että kaksinkamppailussa pallon voittaa se, jolla on enemmän asennetta, Paananen arvioi.

Samalla asenteella hän teki uupumatta töitä merkittävimmän vahvuutensa, tekniikkansa, eteen. Paanasen tekniikka alkoi hioutua jo pienenä kotipihalla. Siellä väkkärä harjoitteli itsenäisesti harhautuksia ja laukauksia, kuin myös pelasi pienpelejä kavereiden kanssa. Vapaa-aika kului lähes kokonaan jalkapallon parissa. Toistoja, toistoja, toistoja, niin, että liikkeet ja harhautukset jäivät selkärankaan.

Paananen korostaa, että omalla ajalla tehty harjoittelu on merkittävässä asemassa, että hänestä on kehittynyt taitava pelaaja. Laadukas joukkueharjoittelu alkoi 8-vuotiaana ensin SiPSissä, D-juniori-iässä oli aika siirtyä KuPSiin. 13-vuotiaaksi asti harrastuksissa mukana kulki yleisurheilu, joka tuki jalkapallossa tarvittavia erilaisia ominaisuuksia. Jalkapallosta Paananen löys kuitenkin intohimon, jossa voi jatkuvasti kehittyä. Kehittyminen ja uusien kikkojen oppiminen inspiroi jatkuvasti parempaan. Tie sillä saralla on loputon.

Itseluottamus oikealla tasolla

AleksiPaananen3

Nuorukaisen pelikäsitys ja pallolliset taidot ovat päässeet oikeuksiinsa tämän vuoden pre-seasonilla kun Paananen on päässyt mielipaikalleen kärjen taakse. Noustessaan KuPSiin edustusjoukkueeseen kokoonpanoon, hän joutui pelaamaan enemmän laidalla.

Pienikokoisena pelaajana Paananen pystyy kääntymään ja putkahtamaan pienestäkin väleistä vastustan ohi.  Hyvä tasapaino ja matala painopiste mahdollistavat pallon suojaamisen isokokoisempia vastustajia vastaan. Paanasen pelikäsitystä on syystäkin kehuttu. Hän hahmottaa kentän hyvin ja pystyy antamaan oivaltavia syöttöjä. Maaliskuun Liigacupin ottelussa Jaroa vastaan Paananen piti pietarsaarelaisten pelaajia pahimmillaan pilkkanaan. Paananen aloitti hattutemppuun huipentuneen iltansa murtautumalla kolmen puolustajan keskeltä vetopaikkaan ja ampui pallon tarkasti alakulmaan.

– Kun pelaan tutulla pelipaikalla asiat sujuvat helpommin – liikkeet, syötöt ja muut ratkaisut tulevat selkärangasta, Paananen painottaa.

Nyt hän on löytänyt vahvan itseluottamuksen ja pelirohkeuden. Lisääntynyt itseluottamus näkyy pelillisissä ratkaisuissa. Paananen on hakenut päättäväisemmin ratkaisusyöttöjä ahtaisiinkin väleihin ja viimeistellyt myös maaleja hyvällä tahdilla.

– Kun itseluottamus on hyvä, tekniikkani tulee paremmin esiin. Kikat eivät jää vain harjoituksiin vaan pystyn tekemään niitä myös pelikentällä.

Harjoituksia ja otteluita tiuhaan seurannut KuPSin toimitusjohtaja Jarmo Heiskanen vahvistaa näkemyksen.

– Aleksi tuntee, että häneen luotetaan. Hän on sanonut, että on mukava pelata. Se on merkki itseluottamuksesta, silloin tulosta myös syntyy.

KuPS on pystynyt viimeistelemään maaleja hyvään tahtiin Liigacupissa kuin harjoitusotteluissa. Hyökkäyspelin toimivuus on ilahduttanut Paanasta.

– Se on toiminut yllättävän hyvin, Liigacupissa peli on ollut erittäin hienon näköistä.

Yhteispeli on sujunut mainiosti erityisesti piikissä pelaavan Ats Purjeen kanssa. Taitava kaksikko on löytänyt toisiaan ihailtavasti linjojen välistä. Paikkojen vaihto sekoittaa vastustajan puolustuksen pasmoja oleellisesti. Pelaajarinkiä viime kaudesta kaventaneen KuPSin joukkueessa kovin kilpailu on ehdottomasi hyökkäyspäässä, kun HJK:sta tuttu Dawda Bah liittyi vielä joukkueeseen. Ratkaisurooliin hankittu Bah kilpailee samoista pelipaikoista keskikentän hyökkäävissä rooleissa. Asetelma sopii Paanaselle, joka vannoo kovan kilpailun kasvattavan parhaiten.

– Se on pelkästään positiivista, että hyökkäyspelissä riittää laajuutta ja erilaisia vaihtoehtoja. Kilpailu on nuorelle pelaajalle tärkeää. Se kehittää eniten, Paananen toteaa.

Laatu erottaa

Paanaselle tuleva kausi on merkittävä myös nuorten maajoukkueen näkökulmasta. U21-maajoukkueen EM-karsinnat alkavat kesäkuussa ja Paanasella tulee olemaan iso rooli Mika Laurikaisen ryhmässä. KuPSin pelien ohella kansainväliset pelit ovat tärkeässä osassa tulevaisuutta, jo lähes 50 nuorisomaaottelua pelanneelle keskikenttäpelaajalle.

Kansainvälinen ilmapiiri on tullut tutuksi myös kolmen testileirin myötä. 2008 Paananen vieraili Twentessä, sitä ajanjaksoa hän kuvaa lähinnä ihmettelyksi. Sen sijaan kaksi testijaksoa Heerenveenissä olivat ilahduttavia.

– Heerenveen oli erittäin positiivinen kokemus, vietin siellä 2,5 viikkoa juniorijoukkueen mukana. Pärjäsin tosi hyvin, jopa sopimus oli lähellä. Huomasin, ettei tasoero ole niin iso. Pitää tehdä vain oikeita asioita, Paananen arvioi.

– Treenasin silloin vielä KuPSin junnuissa, yksilötaso oli Hollannissa laadukkaampaa. Jos Suomessa joukkueessa oli 1-2 hyvää pelaajaa, Hollannissa oli koko joukkue. Kilpailu oli huomattavasti kovempaa.

Paanasen on huomannut, että kansainvälisissä peleissä suomalaisilla riittää vielä rutkasti kurottavaa.

– Eroja tulee yksilötaidossa, voimassa ja pelinopeudessa, Paananen nimeää.

Terve asenne

Paananen ei ota turhia paineita ulkomaille lähdöstä vaan etenee askel kerrallaan. Hän pyrkii keskittymään omaan tekemiseensä, eikä anna ulkoisten paineiden tai odotusten vaikuttaa.

– En ota liikaa paineita, vaikka itselläkin on kovat odotukset. Yritän olla mahdollisimman rentona. Jos rupeaa kuuntelemaan ulkopuolisten asettamia tavoitteita, oma touhu menee sekaisin. Pää täytyy pysyä kylmänä, Paananen korostaa.

20-vuotias keskikenttäpelaaja luottaa siihen, että kun on tehnyt tarpeeksi paljon töitä ja on riittävän hyvä pelaaja – paikka ulkomaankentille aukeaa.

– Se vaatii vahvaa ja tasaista pelaamista jokaisessa ottelussa kauden ajan. Totta kai hyökkäävältä pelaajalta vaaditaan myös enemmän maaleja ja ratkaisusyöttöjä, toistaiseksi neljä maalia 44 liigaottelussa tehnyt Paananen mainitsee.

Yksi kriteeri nousee selvästi yli muiden, kun seuraava askel on ajankohtainen.

– Tärkeintä on peliaika. Jos ei pelaa, on aika turha lähteä. Tässä iässä kehittyy vain jos saa pelejä alle ja tarpeeksi kovalla tasolla, Paananen korostaa.

Aleksi Paananen profiili

Aleksi Paananen1

Syntynyt 25.1 1993 Siilinjärvellä

Pelinumero: 13

Pituus/paino: 169/69

Liigaottelut/liigamaalit: 44/4

Saavutukset

* KuPSin historian paras maalintekijä Eurocup-otteluissa kolmella maalillaan.

* SM-hopea 2010 (pelasi kaudella yhden ottelun)

Mainokset

Posted on huhtikuu 10, 2013, in Kuopion Palloseura, Veikkausliiga and tagged , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: