Oikea suunta löytymässä

IMG_3022

KuPSin päävalmentaja Esa Pekonen nimesi pelaajakehityksen viime kauden jälkeen suurimmaksi parannuskohteeksi. Viime kaudella ulkomaalaiset pelaajat veivät monen mielestä liikaa omien junioreiden peliaikaa. Nyt lupauksilla on ollut katetta: sillä omille kasvateille on selkeämmät roolit, ja edustusjoukkueen rytmiä ovat päässeet haistamaan useat A- ja B-juniorit, joille peliaika kasvattaa itseluottamusta. Se antaa toivon siitä, että kovalla työllä pääsee kantamaan edustusjoukkueen pelipaitaa tulevaisuudessa.

Myös seuran juniorivalmennuspäällikkönä toimiva Pekonen käy keskusteluja juniorivalmentajien kanssa päivittäin. Pelaajien taso ja ominaisuudet eivät jää epäselväksi. Pekosen ajattelussa korostuu, että pelaajan täytyy olla tarpeeksi hyvä ansaitakseen paikan.

– Pelit ovat tietysti paras tapa mitata tasoa, kuten myös harjoitukset.  Totta kai rohkaiseminen on tärkeää, mutta myös palaute, jos menee huonosti. Rehellisyys on tärkeässä osassa, Pekonen toteaa.

Tällä kaudella joukkueen rinki on viime kautta kapeampi, se on mahdollistanut enemmän näytönpaikkoja nuorille harjoitusottelussa. Hankintapolitiikkaan on tullut lisää suunnitelmallisuutta kun joukkueeseen hankittiin kokeneita pelaajia, jotka tukevat osaltaan nuorten pelaajakehitystä. Rami Hakanpään ja Jussi Kujalan tehtävänä on opastaa nuorille pelaajille vastuunkantamista. Hakanpää myös toimii valmennuksen apuna, kun taas Kujala opastaa enemmän oman esimerkin ja pelaamisen kautta. Oikea suunta menestymisen ja pelaajakehityksen välille on löytymässä.

Pekonen näkee joukkueen omavaraisuuden olevan hyvällä tasolla. Joukkueessa on tällä hetkellä kahdeksan omaa kasvattia, joista Aleksi PaananenSami Räsänen ja Jerry Voutilainen kuuluvat nuorisomaajoukkueisiin.

– Kuopion kokoiselta alueelta se on hyvä määrä, totta kai voisi olla enemmänkin. Nuorisomaajoukkueisiin kuuluvat tulevat kovalla prosentilla edustusjoukkueeseen, Pekonen arvioi.

Kaksi helmeä

IMG_9591

Tämän kauden KuPSin pelaajakehityksen kannalta puhuttaessa esiin nousevat kaksi nimeä: Jerry Voutilainen, 18, ja 20 Aleksi Paananen, 20.  Nuorten maajoukkueen vastuunkantajat ovat valmiita astumaan isoon pelilliseen ruutuun tällä kaudella.

– Aleksi on ollut meidän ehdottomia vastuunkantajia harjoituskaudella ja Jerry on ollut tosi hyvä. Jerry on siitä poikkeuksellinen nuori pelaaja, että hän heittäytyy peliin aina täysillä, Pekonen kehuu.

KuPSin toimitusjohtaja Jarmo Heiskasen mukaan seuran onnistunutta strategiaa ovat pitkät sopimukset nuorten pelaajien kanssa. Kaikilla KuPSin edustusjoukkueen nuorisomaajoukkuepelaajilla (Voutilainen, Räsänen ja Paananen) on sopimus vuoteen 2014.

– Kun teimme sopimukset, käynnistimme kolmevuotisprosessin. Ensimmäisellä kaudella on tarkoitus, että pelaaja pääsee haistelemaan liigatuulia. Toisena vuonna pelaaja saa vakituisemman paikan kokoonpanosta. Kolmannella hän on valmis astumaan johtavaksi pelaajaksi pelipaikallaan, Heiskanen valaisee.

Paanasella se tarkoittaa astumista liiderin roolin ja myös paria vuotta nuorempi Voutilainen on vakuuttavan harjoituskauden perusteella vakiinnuttanut asemansa avauksessa.

KuPS on laskenut kaksikon varaan paljon, kun siirtyminen ulkomaille tulee ajankohtaiseksi. KuPSin vuonna 2011 säädettyyn strategiaan on kirjattu, että vuoteen 2014 mennessä seuran on tavoite myydä kolme pelaajaa ulkomaille.

Eurooppa-liiga pelien näytönpaikat eivät vielä näkyneet kuopiolaisten pelaajamyynti kassassa. Myös paljon odotuksia herättäneen Atte Hoivalan kehitys pysähtyi ja laitapuolustaja siirtyi sopimuksen loputtua Vaasaan Palloseuraan. Pelaajamyyntitavoite on Heiskasen mukaan täysin saavutettavissa.

– On aika ihme, jos Paananen, Voutilainen ja Colley eivät ole ne pelaajat. Paanasesta ja Voutilaisesta on tullut jo kyselyjä. Colley on vasta 20-vuotias ja pelannut erinomaisesti harjoituspeleissä, Heiskanen arvioi.

Niin Paananen kuin Voutilainen ovat vierailleet ulkomailla testileireillä. Paananen on käynyt kolmeen otteeseen Hollannissa, kun taas Voutilaisen kaksi reissua suuntautuivat Englantiin. Voutilainen kävi Valioliigaseura Aston Villan leirillä 2009 ja viime kauden jälkeen Queens Park Rangersissa.

Viime kaudella Eurooppa-liigan karsinnoissa loistaneen Paanasen mielestä KuPSista on realistiset mahdollisuudet ponnistaa ulkomaille.

– KuPS on mielestäni hyvä seura ottaa seuraava askel. Tällä hetkellä seurassa riittää kilpailua, johon on hyvä tottua ulkomaita varten, Paananen korostaa.

Keskikenttäpelaaja löytää kuitenkin selvän puutteen niin KuPSista kuin suomalaisesta pelaajakehityksestä.

– Henkinen valmennus Suomessa on aika lapsen kengissä. Silloin, kun menee huonosti ja itseluottamus on alhaalla, pelaajalle pitäisi olla enemmän tukea tarjolla, Paananen korostaa.

Myös Pekonen myöntää tosiasian.

– Meillä ei ole varsinaista henkistä valmentajaa, vaan se on osa valmennusta. Varmasti siinä puolessa on kehittämistä.

KuPSin strategia 2011–2014 on kirjattu muun muassa seuraavat tavoitteet:

– 2-4 omaa junioria edustusjoukkueen kokoonpanossa

– Pyrkimys saada Itä-Suomen parhaat pelaajat KuPSiin

– Yksilövalmennus (esimerkiksi erilaisten ominaisuuksien kehittämiseen)

– Oma kasvatti pelaa yhden kunnon kauden KuPSissa ennen siirtoa ulkomaille

– Juniorijoukkueiden ja edustusjoukkueen välinen tiivis yhteistyö

* Strategialla tarkoitus ohjata junioritoimintaa ja valmennusta.

KuPSin pelaajat maajoukkuetehtävissä vuonna 2013

Aleksi Paananen ja Sami Räsänen U21

Jerry Voutilainen U19

Jere Tuovinen U17

Joonas Nissinen, Mika-Matti Ruuskanen, Urho Nissilä ja Aatu Laatikainen U16

 

 

Mainokset

Posted on huhtikuu 11, 2013, in Kuopion Palloseura and tagged , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: