Pelintekijäksi takaisin Savoon

IMG_0763

Iisalmen Pallo-Kerho 37 kauden nimekkäimmän  hankinnan Marko Kivilän edellisestä pelaamisesta Savosta on vierähtänyt jo tovi aikaa. KuPSin Veikkausliigassa ryhmässä liigadebyyttinsä jo 17-vuotiaana tehnyt Kivilä lähti ”maailmalle” 2006 ja on sen jälkeen pelannut Jipossa, JJK:ssa, OPS:ssä ja viime kaudella TP-47:ssä.

Nyt Savo tulee jälleen tutuksi kun Kivilä teki vuoden vaihteessa sopimuksen Iisalmen Pallo-Kerhon kanssa. Tosin Oulussa vielä asuva Kivilä muuttaa perheineen Kuopioon juhannuksen jälkeen, kun uusi koti Savon sydämessä on valmis.

Sunnuntaina alkava Kakkosen kausi saa hymyn miehen kasvoille. Äänestä on aistittavissa poikamaista intoa, vaikka kokenut peluri tuskin enää jännittää sarja-avausta.

– Olen missannut kolmena edellisenä vuotena sarja-avauksen pikku vammojen takia, joten nyt odotan sitä erityisen suurella innolla. Sarja-avaukseen liittyy hienoja muistikuvia kun lumet alkavat sulaa ja ruohokentät vihertää. Toivottavasti ennen ensimmäistä peliä en kompastele portaissa, Kivilä hauskuuttaa.

Vastauksista aistii aitoa innostuneisuutta ja intohimoa jalkapalloa kohtaan. Sanat hyvä fiilis, mahtava ja into toistuvat useamman kerran puheessa. Miehen vastaukset enteilevät, että Kivilä on tehnyt oikean valinnan.

– PK:ssa pelaaminen on maistunut toistaiseksi hyvälle ja aion nauttia tulevasta kaudesta.

Kivilälle seuran valinta oli selvä, kun perhe päätti palata takaisin kotikonnuille.

– PK oli aika helppo ja luontainen valinta loppujen lopuksi. Seurassa on hyvä henki, eikä ympäristö ole täysin tuntematon, kaudella 2004 KuPSista lainalla PK:ssa muutaman pelin pelannut Kivilä toteaa.

Hän myöntää, että Jiposta joukkuetoverina tuttu Mika Lähderinne oli yksi suurimmista syistä tulla Iisalmeen. Lähderinteen ajama aktiivinen ja aggressiivinen pelityyli on tehnyt hyvän ensivaikutelman. Itse asiassa hyvä vaikutelma syntyi lähes heti kättelyssä. Kauden ensimmäistä harjoituspeliä AC Oulua vastaan oli takana 15 minuuttia, kun Kivilä vaikuttui näkemästään.

– Ajattelin, ettei tällä pelillä meillä ole mitään hätää Kakkosessa, Kivilä muistelee.

– PK:n pelityylissä on upeaa aktiivisuus ja intensiteetti, johon kuuluu kova prässipeli. Tietysti aina sitä ei voi pelata, mutta parhaimmillaan, se on mahtavan näköistä, Kivilä kehuu.

Iso rooli tarjolla

IMG_0946

Jos Kivilä on innoissaan PK:ssa pelaamisesta, yhtä innoissaan oltiin myös Pallokerhossa kun Kivilä teki sopimuksen. Keskikenttäpelaajaa voi kuvata iisalmelaisen seuran näkökulmasta täsmä hankinnaksi, jolle on tarjolla iso rooli.

– Hankimme Kivilän Simo Sirviön korvaajaksi. Sirviö oli meillä kolme vuotta pelintekijänä. Kivilällä on nyt iso ja tärkeä rooli, PK:n puheenjohtaja Mikko Aminoff korostaa.

– Hän on tärkeä lenkki keskikentällä. Kivilä pystyy pallollisesti taitavana pelaajana syöttämään ja hänellä on myös hyvä potkutekniikka, pelaajavalmentaja Lähderinne puolestaan kuvailee.

187-senttinen Kivilä on teknisesti taitava keskikenttäpelaaja, joka pystyy rakentamaan ja rytmittämään peliä keskikentän keskustassa. Suurimmassa osassa harjoituspeleistä hän on pelannut keskikentän pohjalla peliä tekevässä roolissa. Välillä hän on päässyt pelaamaan myös kymppipaikalle, kärjen taakse. Pelipaikalla ei sinällään ole vaikutusta hyökkäämisestä nauttivalle Kivilälle.

– Molemmat pelipaikat ovat hyviä. Jos pelaamme kahdella keskikentän pohjan pelaajalla, toinen pelaajista voi nousta tukemaan hyökkäyksiä. Uskon, että voin nousta enemmän myös boksiin ratkaisemaan tilanteita, viime kaudella seitsemän maalia Kakkosessa tehnyt Kivilä toteaa.

Pelasipa Kivilä kummalla paikalla tahansa, häneltä voi odottaa myös hyökkäystehoja. KuPS-kasvatti omaa mainion potkutekniikan ja erikoisosaamista löytyy myös vapaapotkuista.

Henkistäkin johtajuutta

IMG_7242

Niin Veikkausliigasta kuin Ykkösestä kokemusta omaavalle Kivilälle on tarjolla iso rooli myös henkisenä johtajana.Viime vuonna hän toimi TP-47 kapteenin roolissa, nyt vastuuvalmentaja Lähderinne valitsi ex-joukkuetoverinsa myös kapteeniksi.

Lähderinne luonnehtii Kivilää positiiviseksi ja kannustavaksi kippariksi, joka on mainio esimerkki nuorille pelaajille.

– Kivilä näyttää johtajuutensa oman esimerkin kautta. Hän tekee asiat viimeisen päälle harjoituksissa ja antaa peleissä kaikkensa, Lähderinne kehuu.

Kivilän oma kuvaus johtajuudestaan on hyvin samankaltainen.

– En ole sellainen pelaaja, joka voittaa Diegon äänen kentällä, eikä siitä tarvitse kilpaillakaan. Pyrin oman pelaamisen kautta näyttämään esimerkkiä, pienillä sanoilla ja jutustelulla myös kentän ulkopuolella pyrin pitämään yllä hyvän PK-hengen, Kivilä kiteyttää.

Kivilä näkee joukkueen suurimmaksi vahvuudeksi juuri yhteisen taktiikan noudattamisen ja joukkuehengen.

– Kyllä, pelitapa on se suurin vahvuus. Meillä ei ole tähtipelaajia, mutta olemme joukkue. Jokaisella on tiedossa selkeä rooli, toki yhteispelissä on parannettavaa.

Kapteeni vannoo, ettei touhu jää ainakaan asenteesta ja taistelusta kiinni kauden mittaan.

– Uskon, että PK on vaikea joukkue voittaa niin kotona kuin vieraissa. Haluan uskoa, että pelaamme joka ottelussa täysi höyry päällä. Niin, että aina pelin jälkeen kaikki on annettu ja se näkyy katsomoon.

Sunnuntain sarja-avaus tarjoaa jo hyvän mittarin, millä tasolla PK:n pelaaminen on. Kankaan tekonurmelle astelee Kivilän viime kauden seura, TP-47. Ennakkospekulaatioissa torniolaiset nostetaan mukaan kärkitaisteluun.

– TP on valmiin oloinen joukkue, ehkä valmiimpi joukkue kuin viime vuonna samaan aikaan. Uskon, että se pystyy realistisesti taistelemaan jopa noususta. Tulee olemaan kova vastus, mutta niin me tulemme olemaan myös heille, Kivilä lupaa.

Suurin ilo joukkueen voitosta

27-vuotias keskikenttäpelaaja suhtautuu tulevaan kauteen joukkueen etu edellä.

– Kuulostaa varmasti tylsälle, mutta saan suurimman ilon siitä kun joukkue voittaa. Vaikka en ole ikäloppu, en haihattele mistään henkilökohtaista tavoitteista tai mihin täytyy päästä pelaamaan. Suurin riemu on, kun voitetun pelin jälkeen saan nauttia voitosta joukkueen kanssa, Kivilä painottaa.

Kaikesta huokuu, että positiivinen Kivilä nauttii elämästä ja jalkapallosta. Sarja-avaus on hänelle jo kuin juhlapäivä. Kesällä on luvassa vielä parempaa, kun Kivilä asettuu aloilleen kotiseudulleen. Nyt Kivilä on pystynyt tutustumaan joukkueeseen vain pelitapahtumissa. Siitä lähtökohdasta on turha kuitenkaan tehdä ongelmaa.

– Aina on varaa parantaa ja varmasti parempaa on luvassa. Yhteisen sävelen löytäminen ei ole niinkään ongelma. Olen päässyt tutustumaan joukkueeseen peleissä  ja osa jätkistä on jo ennestään tuttuja. Enemmän on kyse yleisestä fiiliksestä.

Ennen sarja-avausta Kivilä pääsee liittymään jo hyvissä ajoin joukkueen mukaan, ja sekös miestä lämmittää.

– On mukava päästä yhdessä joukkueen kanssa treenaamaan ja fiilistelemään.

Marko Kivilä profiili

IMG_0764

Syntynyt 1.7.1985

Pelipaikka: Keskikentän keskusta (keskikentän pohjalla tai kymppipaikka)

Kasvattajaseura: KuPS

Ammatti: Lähihoitaja, työskentelee Oulussa päiväkodissa lastenhoitajana toukokuun loppuun saakka.

Uran kulku

KuPS 2003-2006

Jippo 2007

JJK 2008

OPS 2009–2011

TP-47 2012

PK-37 2013

* Ykkösessä sarjapelejä 80, Veikkausliigassa  31 (kaikki KuPSissa)

Sarjanousut tuttuja

* Kokenut urallaan kolme kertaa sarjanousun: KuPS (2004), JJK (2008), OPS (2009)

* Omasta mielestään pelannut uransa parhaat vuodet OPS:ssä, jossa sai olla isossa pelillisessä roolissa. Kaudella 2011 OPS sijoittui Ykkösessä toiseksi, vain kolmen pisteen päähän Veikkausliigan nousseen FC Lahden taakse.

* Myös JJK:n liiganousu 2008 on jäänyt Kivilä mieleen: ” Minulla on hyvät muistot myös sieltä. Hengeltään se oli aivan fantastinen, mutta en ollut silloin niin isossa roolissa.”

Mainokset

Posted on huhtikuu 26, 2013, in PK-37 and tagged , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: