Pyrkimys monipuolisempaan hyökkäyspeliin

IMG_2355

PK pyrkii käyttämään nopeita suunnanmuutoksia paremmin. Vauhdissa Joonas Väisänen.

Työteliäs ja aktiivinen joukkue

Iisalmen Pallo-Kerho 37 pyrkii olemaan viime vuoden tapaan työteliäs ja pallollisesti aktiivinen joukkue. Vastuuvalmentaja Mika Lähderinteen taktiikan kulmakiven muodostaa aktiivinen ja aggressiivinen puolustuspeli, joka toimi viime kaudella mainiosti. PK:lle oli erittäin vaikea tehdä maalia erityisesti kesällä, jolloin joukkue ylsi parhaimmillaan yhdeksän ottelun tappiottoman putkeen. Viime kaudella joukkue päästi lohkossaan toiseksi vähiten osumia (33) GBK:n jälkeen.

Tällä kaudella tilanne ei ole ollut yhtä ideaali. Lähderinne on joutunut muuttamaan kokoonpanoa loukkaantumisten ja työesteiden vuoksi. Se on näkynyt myös puolustuksen yhteispelissä, joka ei ole vielä toiminut odotetusti, mutta tilanne on koko ajan paranemassa.

– Totta, puolustuslinjassa on ollut vaihtuvuutta. Pari viime peliä ovat kuitenkin antaneet merkkejä, että puolustuspeli alkaa toimia ja roolit alkavat löytyä. Vaikka hyökkäyspelaamista kovasti painotankin, niin on paljon helpompaa myös hyökätä, kun puolustaminen koko joukkueena toimii ensiksi, Lähderinne painottaa.

Paine!

Joukkueen tavaramerkki on aktiivinen ja kollektiivinen prässi, jolla paineistetaan vastustaja tekemään virheitä pelinavaamisessa ja yritetään voittaa pallo jo ylhäällä. Jos pallon voittaminen ei onnistu heti, PK ryhmittyy tiiviiksi puolustusmuodoksi vastaanottamaan hyökkäystä. Pallollinen pelaaminen helpottaa myös joukkueen pysymistä tiiviinä ja auttaa siten myös prässäämisen ja puolustamisen sijoittumista.

PK on ongelmissa, jos vastustaja onnistuu puhkaisemaan prässin nopealla pallonsiirtelyllä ja pääsee pelaamaan palloja puolustuslinjan selustaan tai sen eteen. Juoksukilpailuissa omaa maalia kohti iisalmelaisten puolustus ei ole parhaimmillaan. Prässipelaamisen onnistuminen vaatii koko joukkueen valppaana oloa.

Hyökkäyspeliin monipuolisuutta

Hyökkäyspelaamisessa yhdistyvät pallonhallinta ja nopeat suunnanmuutokset. Lähderinne asetti joukkueelleen tavoitteen pelata monipuolisempaa hyökkäyspeliä kuin viime kaudella.

– Suunnanmuutoksiin kaipaamme vielä nopeutta,  sitten kun lähdetään ylöspäin niin mennään tosissaan. Monipuoliseen hyökkäyspelaamiseen kuuluvat myös hitaat hyökkäykset, jolloin pystymme pitämään palloa vastustajan hyökkäysalueella. Meidän pitää löytää oikeat keinot hyökätä aina tilanteen ja vastustajan mukaan.

Lähderinne on valmis tinkimään ideologiasta voittaakseen. Silloin hyökkäystaktiikasta löytyy myös suoraviivaisempi pelitapa, jossa pallo toimitetaan kärkeen hieman suoraviivaisemmin. Tämä tapahtuu erityisesti loppuminuuteilla tappioasemassa. Silloin topparin tontilla normaalisti pelaava Olli Valto siirtyy kärjen tueksi voittamaan pääpalloja ja painimaan kaksinkamppailuissa.

– Jalkapallo on tulosurheilua ja voitosta pelataan tietysti aina. Jos voittaminen vaatii pykälää suoraviivaisempaan suuntaan, niin silloin pelaamme suoraviivaisemmin. Totta kai yksilökehityksen kannalta aktiivinen ja maata pitkin etenevä lyhytsyöttöpeli on parasta, Lähderinne muistuttaa.

Erikoistilanteet toimineet

PK on vahva erikoistilannejoukkue, sillä siltä löytyy niin hyviä erikoistilanteiden antajia kuin myös päättäjiä. Pääpelivoimaa löytyy erityisesti puolustuspäästä, sillä Juho Ruotsalainen, Lähderinne ja Valto ovat mainioita runnomaan tilanteet asenteella sisään. Ilmari Niskanen on kantanut päävastuun erikoistilanteiden antajana harjoituskaudella, myös Marko Kivilä on tilanteissa vahva.

PK pyrkii myös maksimoimaan sivurajaheitot pitkillä lingoilla boksin sisään. Joukkue on tehnyt ison osan maaleistaan harjoituskaudella juuri erikoistilanteista ja keskityksistä. Asiaa ei ole kuitenkaan erikseen painotettu treenikentällä.

– Ei ole harjoiteltu sen enempää kuin viime vuonna. Totta kai erikoistilanteet ovat isossa roolissa nykyjalkapallossa, Lähderinne toteaa.

Lähderinne myöntää, että maalinteko tulee olemaan kynnyskysymys, jos PK mielii nousta aivan kärkitaistoon. Viime kaudella joukkue loi paljon maalipaikkoja, mutta hävisi maalitehtailussa lohkon kärkikolmikolle (AC Kajaani, GBK ja PSK Kemi). PK teki kärkikolmikkoon verrattuna viitisentoista maalia vähemmän.

– Se on osa-alue, jossa meidän pitää parantaa, Lähderinne toteaa yksioikoisesti.

Joukkueesta ei ole viime kausina löytynyt tasaista yli kymmenen maalin miestä, vaan PK kantaa vastuuta maalinteosta koko joukkueena. Se on Lähderinteen mukaan hyvä asia.

– En kuitenkaan pane pahakseni, jos joku pystyy tekemään sen 15-20 maalia, hän lisää naurahtaen.

Mainokset

Posted on huhtikuu 26, 2013, in PK-37 and tagged , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: