Jämäkät kehitysaskeleet

IMG_1759

Iisalmen Pallo-Kerho 37: ään hyökkääjänä saapunut Olli Valto on ottanut jämäköitä kehitysaskeleita täksi kaudeksi ja löytänyt oikean pelipaikan topparin tontilta. Kahdella ensimmäisellä kaudellaan Valto oli lähinnä vaihtopelaajan roolissa, nyt hän on pelannut kaikki sarjapelit ja kuulunut joukkueen avainpelaajiin. Viime kauden joukkueesta juuri Valto on ottanut isoimmat kehitysaskeleet alkukaudesta.

– Suurin syy on, että olen pystynyt keskittymään täysipainotteisesti treenaamiseen, kun lopetin työt ja aloin opiskella Pelastusopistossa. Pelaamisesta nauttii kun siihen on hyvä tatsi ja on hyvässä kunnossa, Valto kertoo.

Onnistumiset niin treeneissä kuin peleissä ovat ruokkineet Valton itseluottamusta. 190- senttisen pelimiehen otteissa on ollut tällä kaudella sopiva sekoitus jämäkkyyttä ja rentoutta. Kaikesta näkee, että mies nauttii nyt pelaamisestaan.

Valto pelasi C-junnuihin asti topparina, kunnes hänet siirrettiin kärkeen isokokoisena pelaajana. PK:ssa hän pelasi muutamia otteluita keskuspuolustajana ennen tätä kautta. Näistä lähtökohdista nykyinen pelipaikka ei ole hänelle vieras. Valto sanoo, että topparin tontti on hänelle ominaisin ja aikoo satsata siihen myös tulevaisuudessa.

– Olen pelannut parhaat pelini miesten tasolla sillä pelipaikalla. Topparin tontilla pystyn kompensoimaan paremmin nopeuden puutetta. Hyökkääjälle nopeus on tärkeä ominaisuus, hyökätköön ne, jotka sen osaa, Valto myöntää rehellisesti.

PK:n pelaajavalmentaja Mika Lähderinne on samaa mieltä, että Valton ominaisuudet sopivat puolustajaksi paremmin.

– Valton ominaisuudet tulevat ehdottomasti topparina paremmin esiin. Opa on parantanut huomattavasti viime kaudesta ja pelannut tasaisen vahvasti. Hän on hyvä katkoja ja vahva ilmassa, Lähderinne kehuu ja nostaa Valto yhdeksi alkukauden onnistujista.

 Omilla vahvuuksilla

Kolmatta kauttaan Iisalmessa pelaavan Valton pelaaminen Lähderinteen toppariparina on sujunut hienosti. Topparipari on pelannut yhdessä harjoituskaudesta lähtien. Lähderinne myöntää, että permanentin löytyminen erityisesti puolustuspelissä on tärkeää. Sitä kautta luottamus omaan ja toisen toimintaan syntyy.

Lähderinne vastaa pelinohjaamisesta ja johtamisesta. Valto pystyy rinnalla keskittymään pelaamiseen. Ylemmiltä sarjatasoilta kokemusta omaavan topparin rinnalla on lisäksi hyvä kehittyä eteenpäin.

– Diegolta saa tärkeitä vinkkejä ja mallia sijoittumiseen, Valto toteaa.

Valto pelaa omiin vahvuuksiinsa nojaten. Hän on parhaimmillaan katkonta sekä kaksinkamppailupelissä fyysisesti vahvana pelaajana. Valto pyrkii olemaan vastustajan iholla, sillä juoksukilpailuissa omaa maalia kohti hän ei ole parhaimmillaan.

– Omilla vahvuuksillaan pitää pelata. Pyrin saamaan katkon jo etupuolelta, juoksukilpailuja pyrin välttämään viimeiseen asti.

– Liikkumisessa, liikkuvuudessa ja myös pallojen suuntaamiseen omille voitetun pääpallon jälkeen tulee kiinnittää huomiota, Lähderinne luettelee kehityksen kohteita.

Halu kehittyä

PK:n viimeisin kotipeli GBK:ta vastaan näytti Valtoa parhaimmillaan. Toppari oli kentän paras pelaaja kokkolalaisia vastaan. Virheettömän katkontapelin lisäksi Valto otti myös isompaa roolia pelinavaamisesta ja jakeli muutamia mainioita ristipalloja.

Valto näkee parhaimpina ominaisuuksinaan fyysisen vahvuuden ja pääpelin lisäksi potkutekniikan. Pelinavaamisessa hän haluaa kehittyä erityisesti rohkeudessa. Nyt hän taitaa hyvin jo suunnatut ristipallot.

– Pelinavaaminen on ihan ok-tasolla, mutta pitää pystyä syöttämään vielä pienempiin väleihin keskustaan.

23-vuotias Valto on onnellinen, että hän on ottanut kehitysaskelia parin heikomman kauden jälkeen. Halu kehittyä on suuri.

– Tällä hetkellä haluaisin kehittyä korkeammallekin. Tulevaisuus näyttää, sen miten onnistun ja millä tasolla pelaan, Valto toteaa.

Lähderinne toteaa, että Valtolla on saumoja eteenpäin, kun kehitettävillä osa-alueilla tehdään lisää töitä. Askeleet ovat suuntautuneet nyt oikeaan suuntaan: oikea pelipaikka, joka tukee pelillisiä vahvuuksia, oikea asenne sekä hyvät, tasapainoiset peliesitykset. On mielenkiintoista seurata, minne asti Valto jämäkät kehitysaskeleet johtavat?

6 nopeaa, mutta haastavaa kysymystä

1) Vaikein vastustajan pelaaja pysäytettäväksi tällä kaudella?

– Christian Eissele (PS Kemi), nopea hyökkääjä

2) Vaikein pideltävä pelaaja PK:n treeneissä?

– Tuomas Halonen, tekninen ja hyvä tasapaino

3) Maali vastustajan verkkoon vai nollapeli omassa päädyssä?

– Maali, jos voitamme pelin

4) Miten sammutat tunnekuohun pelikentällä?

– Keskittymällä seuraavaan tilanteeseen

5) Kokkausbravuurisi?

– Sisäfileepihvi (pitkän mietinnän jälkeen)

6) Paras muisto KuPSin B-juniorijoukkueesta?

– Mestaruus. Hieno porukka, joukkue oli kuin yhtä perhettä.

 

Mainokset

Posted on kesäkuu 14, 2013, in PK-37 and tagged , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: