Kivikkoinen tie Veikkausliigan ykkösmaalivahdiksi

IMG_6532

29-vuotiaan Mika Hilanderin tie Veikkausliigamaalivahdiksi ei ole ollut helppo. Reitille on mahtunut monenlaisia koukeroisia mutkia. Nyt elämä hymyilee Savon sydämessä, kun Hilander on vakiinnuttanut ykkösveskarin paikan KuPSin maalinsuulla. Tasapainoisesti ja nousujohteisesti torjunut Hilander on ollut KuPSin parhaimpia pelaajia koko alkukauden.

Ennen tämän asetelman saavuttamista on tiellä ollut paljon hikipisaroita ja tuskan hetkiä. Maalivahdin ura on ollut jopa katkolla pariin otteeseen. Itse asiassa 2009 uran päättyminen oli todella lähellä pahan polvivamman jälkeen, jonka takia koko kausi jäi sivuun.

Kaudella 2010 tutun maalivahtivalmentajan soitto motivoi vielä lähtemään takaisin liigaympyröihin. Tiukan kuntoutuksen jälkeen Hilander lähti takaisin Tampere Unitedin kokoonpanoon. Asetelma oli tuttu: Hilander istui penkillä, suvereeni ykkösvahti Mikko Kaven pelasi.

– Noustessani 2004 liigarinkiin olin vielä raakile, Hilander muistelee.

Aikaan mahtui kakkosmaalivahdin roolia ja  muutamia lainapestejä alemmille sarjaportaille. Kavenin loukkaannuttua, Hilander teki liigadebyyttiinsä viimein vuonna 2010. Kaudella 2011 Hilanderista piti tulla Tampere Unitedin ykkösmaalivahti Kavenin lopetettua, mutta seuran nurinmeno kaatoi pitkän haaveen toteutumisen.

Tilanne oli haastava: Veikkausliigassa kaikki maalivahdin tontit oli käytännössä täytetty. Portti Kuopioon avautui, kun Mikko Vilmunen loukkaantui, ja KuPS tarvitsi ykkösmaalivahdin. Hilander pelasi vakuuttavan kauden lopun ja ansaitsi jatkosopimuksen.

Itseluottamus oikealla tasolla

Maalivahti on omasta mielestään nyt samalla tasolla kuin pari vuotta sitten, saavuttuaan keltamustien maalinsuulle.

– Tasaisuudessa olen samalla tasolla kuin 2011. Omaan pelaamiseen olen ollut tyytyväinen koko vuoden. Talvesta lähtien olen pystynyt treenaamaan terveenä. Vuosi sitten pystyin treenaamaan talvella vain kaksi viikkoa putkeen, ettei ollut mitään vaivaa, Hilander kertoo.

Ennen kaikkea miehen itsevarmuus on samalla tasolla. Ennen maajoukkuetaukoa pelatussa HJK-pelissä Hilander oli voiton takuumiehiä erityisesti lopun paraatipelastuksellaan. Hilander sai näppinsä väliin Sakari Mattilan tykitykseen ja pallo kimmahti yläriman kautta kulmapotkuksi. Loppuhetkien varma pallon vangitseminen miesryppään keskeltä kiteytti olennaisen muutoksen epävarmaan viime kauden loppuun. Itseluottamus on nyt oikealla tasolla. Raamikas maalivahti koppasi pallon anteeksi keneltäkään pyytelemättä. Myös jalalla pelaamiseen on tullut huomattava parannus. Hilander mielestä itseluottamus on olennainen osa, joka pyörittää koko maalivahdin onnistumisenkehää.

– Itseluottamus on tärkeä osa, taidollisesti Veikkausliigaveskareissa ei ole suuria eroja. Kaikki osaa perustorjuntatyöskentelyn hyvin, mutta itseluottamuksella ja miten koko joukkue puolustaa edessä ovat tärkeitä asioita, Hilander perustelee.

Motivaatiota ei tarvinnut etsiä

IMG_6979

Yksi karikko oli vielä kierrettävänä ennen kuin tämän kauden saavutettu asema aukesi. Viime kauden lopulla Hilanderin epävarmuus tolppien välissä paistoi kilometrien päähän. Helpot pallot pomppivat eteen, mies arkaili ulostuloissa ja keskityspallot tuottivat liian suuria ongelmia.

– Viime vuonna keskityspallot olivat heikko osa-alue, vaikka ne olivat aiemmin vahvuuteni. Tavallaan pelistä katosi juoni, Hilander kertoo.

Sitkeästi töitä paiskinut Joonas Pöntinen nousi loppukaudella ykkösmaalivahdiksi ja pelasi uransa parasta jalkapalloa.

Asetelma muuttui talvella, kun Pöntinen loukkasi polvensa. Hilander sai uuden tilaisuuden ja on käyttänyt sen hyväkseen. Motivaatiota siihen ei tarvinnut etsiä kissojen ja koirien kanssa sysimetsistä.

– Tämän ikäisenä ei halua enää istua penkillä. Ei ollut vaikea kaivaa motivaatiota ja laittaa itseään kuntoon kun sain mahdollisuuden, Hilander toteaa.

Maalivahdin kärsivällisyys ja työnteon moraali on punnittu useaan kertaan, niin nytkin. Hilander on vastannut haasteeseen ja parantanut kauden mittaan koko ajan tekemistään. Nyt hän on vakuuttanut asemansa KuPSin ykkösvahtina Veikkausliigassa. Pöntinen sen sijaan on ollut viime vuoden tapaan cup-maalivahti. KuPSin päävalmentaja Esa Pekosella on ollut käytössään ideaali maalivahtilanne, jossa vallitsee kova, mutta reilu kilpailu. Maalivahtipeli on ollut kuopiolaisilla kuosissa heti kauden alusta lähtien. Sille tontille keltamustien ei ole tarvinnut miettiä vahvistuksia.

– Kilpailutilanne sopii minulle. Selkeä kilpailu kirittää harjoittelua ja pitää lepsuilun kurissa, Hilander vakuuttaa.

Ykkösmaalivahdin asema on näkynyt maalivahtivalmentaja Jarmo Vlasovin mukaan positiivisella tavalla Hilanderin otteissa.

– Mikan henkinen kantti on mielestäni vahva,  varsinkin nyt kun hän on ykkösveskari. Ennen ottelua hänestä aistii hyvää henkistä tasoa, Vlasov arvioi.

Hilander vahvistaa, että ykkösmaalivahdin asema helpottaa tekemistä.

– Jos tuntee, että sinuun luotetaan se helpottaa. Mutta se luottamus pitää ansaita, Hilander muistuttaa.

Vaatimattomuutta ja kehityksen kohteita

IMG_6612

Elokuussa kolmekymppisiä juhliva maalivahti on perisuomalaisen nöyrä kun ruvetaan arvioimaan miehen vahvuuksia tolppien välissä.

– Olen kohtuullisen hyvä lähitorjuja. Olen huono kehumaan itseäni, kuuluu lyhyt kehuparsi.

Kehitettäviä asioita löytyy enemmän.

– Kehitettävää on joka asiassa. Jalalla pelaamiseen pitää olla nopeampaa ja teknisempää.  Myös lisää räjähtävyyttä ja fyysisyyttä tarvitaan, Hilander listaa.

Kuudetta vuottaan KuPSin maalivahtivalmentajana toimiva Vlasov korostaa, että Hilander pystyy kehittymään. Edistystä viime kaudesta on Vlasovin mukaan tapahtunut keskityspalloissa ja jalkojen räjähtävyydessä. Vlasov nostaa tulevaisuuden kehityksen kohteeksi pelin ohjaamisen.

Hilander luottaa pelin ohjaamisessa omaan tyyliinsä, jonka hän on havainnut luontaiseksi.

– Pyrin keskustelemaan ja siten ohjaamaan puolustuslinjaa. Puolustuslinja sitten välittää viestin eteenpäin siitä keskikenttäpelaajille, Hilander avaa omaa pelinjohtamistyyliään.

Hilanderilla on meneillään kolmas kausi Kuopiossa. Eikä hän pidä suinkaan mahdottomana, että jatkaa KuPSissa myös jatkossa. Maalivahdin sopimus päättyy tähän kauteen.

– Kyllähän tässä muutama vuosi jalkapalloa on vielä tarkoitus pelata ja Suomen korkeimmalla tasolla. Ei ole ainakaan mitään syytä, miksi haluaisin täältä pois. Olen viihtynyt niin KuPSissa kuin Kuopiossa hyvin.

6 nopeaa, mutta haastavaa kysymystä

1) Rituaalisi ennen ottelua?

– Ei enää mitään

2) Hankalin vetäjä Veikkausliigassa?

– Sebastian Strandvall, osaa potkaista puhtaasti kuolleeseen palloon

3) Hankalin vetäjä KuPSin treeneissä?

– Miikka Ilo, vedot tulee lujaa ja puhtaasti

4) Maalivahtiesikuvasi ja miksi?

– Peter Schmeichel. Oikeassa seurassa, oikean aikaan ja punainen nenä.

5) Mieleenpainuvin kokemus urallasi?

– Bursaspor-ottelu sarja kaiken kaikkiaan.

6) Parasta Kuopiossa?

– Julkula, loistava asuinalue ja paras lähikuppila

 

Mainokset

Posted on kesäkuu 14, 2013, in Kuopion Palloseura, Veikkausliiga and tagged , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: