Taktisesti osaavampi juhli voittoa

IMG_8340

FC Lahti haki kauden ensimmäisen vierasvoittonsa Veikkausliigassa Kuopion Palloseuran kustannuksella 0-1. Brassihyökkääjä Rafaelin 37. minuutilla viimeistelemä maali jäi vauhdikkaan ottelun ainokaiseksi.Paremmasta joukkueesta maanantai-illan kamppailuissa ei jäänyt epäselvyyttä. Lahtelaisten niin pelillinen kuin tuloksellinen käyrä sojottaa ylöspäin, kun taas KuPSilla päinvastaiseen suuntaan. Juha Malisen luotsaama lahtelaispoppoo oli huomattavasti kotijoukkuetta taktisesti edellä ja esiintyi kentällä myös paremmalla asenteella.

Osoitteetonta hyökkäyspeliä

KuPSin pelaaminen oli aivan liikaa osoitteetonta pitkän pallon heittämiseksi kärkeen, joka ei tue hyökkäyspelaajien vahvuuksia. Kaksinkamppailuissa ja pääpalloissa Lahti oli omalla vahvuusalueellaan ja hoiteli ne selkeästi edukseen. Erityisesti keskikentän pohjalla taistellut Pyry Kärkkäinen sekä topparipari Markus Joenmäki ja Jukka Sinisalo olivat todella vahvoja mies miestä vastaan. Pelitavan heikkous korostui, kun kohdepelaaja Ilja Venäläisellä oli heikompi päivä.

KuPSin parhaat paikat rakentuivat lyhyiden syöttöjen kautta – niin rakennetut hyökkäykset olivat toki vähissä. Avausjaksolla kotijoukkueen paras paikka tuli vasemman laidan nätin rakentelun kautta. Omar Colley pääsi nokikkain lahtelaisten maalivahdin Jesse Jorosen kanssa, mutta maalivahti peitti hienosti tilanteen. Toisella jaksolla KuPSin parhaat tilanteet tulivat puolestaan oikealta laidalta päättäväisesti nousseen Antti Hynysen ansiosta viimeisellä vartilla. Joronen oli kuitenkin jälleen vahvempi ja torjui Hynysen laukauksen etuyläkulmasta.

KuPSin päävalmentaja Esa Pekosella on käytössään aivan tarpeeksi työkaluja. Nyt ässänä hihassa on myös toisella jaksolla debytoinut HJK-laina Akseli Pelvas. Pelvas jäi kuitenkin kärjessä melko ulkopuoliseksi, vaikka hyökkääjältä nähtiin kovaa yritystä ja hyvää liikettä.

Kuopiolaisten kaksi viimeistä otteluja ovat olleet taktiselta anniltaan todella heikkoja. Pelin sisällä ei ole tehty muutosta, vaikka on ollut selvästi huomattavissa, ettei KuPS pärjää nähdyllä hyökkäyssuunnitelmalla varsinkaan fyysisempää puolustusta vastaan. Pitkät pallot kuuluvat monipuoliseen hyökkäyspeliin, mutta hyökkäyspeliin kaivattaisiin enemmän erilaisia variaatioita. Päätä on turha hakata seinään turhan pitkään.

Pekonen nosti ottelusta esiin hyökkäyksen ja puolustuksen välisen yhteistyön puutteellisuuden.

– Ekalla puoliajalla olimme Lahtea paljon huonompia. Toisen jakson alussa Pönä piti joukkuetta pystyssä. Vaihdot toivat virtaa ja päästiin lopussa painamaan. Kokonaiskuvaksi jäi kuitenkin, ettei puolustuksen ja keskikentän yhteistyö toiminut. Maalissa keskikenttä oli liian auki, Pekonen summasi.

 Lahdella edistystä puolustus ja hyökkäyssuuntaan

Vieraiden hyökkäyspelaamisessa oli selvästi enemmän ajatusta ja vauhtia. Malisen kädenjälki alkaa näkyä myös hyökkäyspäässä. Hyökkäyksiin lähdetään nopeasti ja suoraviivaisesti heti pallonriiston jälkeen turhia vatuloimatta. Voittomaali oli siitä hyvä osoitus. Matti Klinga kuljetti pallon nopeasti pystyyn ja syötti oikea-aikaisesti Rafaelin karkumatkalle.

– Siinä oli vastahyökkäykselle hyvä leveys, silloin oli mahdollisuus syöttää keskeltä Rafael läpi, Malinen selosti lehdistötilaisuudessa.

Yksi joukkueita erottava seikka tuli juuri kentän leveyden hyödyntämisessä: vieraat pystyivät levittämään peliä  hyvillä ristipalloilla. KuPSilla pitkät avaukset olivat lähinnä summittaisia.

Malisen mielestä 2,5 viikon työrupeaman aikana joukkueen pelaamisessa on tapahtunut edistystä niin puolustus kuin hyökkäyspelaamisessa.

– Joukkue on ollut hyvin vastaanottavainen. Puolustuspelaamisessa pystymme nyt selkeästi vartioimaan lähempänä ja paremmin vastustajaa, hyökkäyksiin lähdöissä pystymme pitämään hyvän leveyden, Malinen kiteytti.

KuPSin toistamiseen tällä kaudella nollanneella Jorosella oli vain positiivista sanottavaa uuden päävalmentajan kädenjäljestä.

– Juha on tuonut ehdottomasti selkeyttä ja suoraviivaisuutta pelaamiseen. Tehdään juttuja vähän yksinkertaisemmin, mutta myös tehokkaammin.  Nyt saadaan palloja maaliin ja voitetaan otteluja, Joronen tiivisti.

Pelaaminen pitää saada tiiviimmäksi

Lahti on voittanut nyt kaksi edellistä peliään kun taas KuPSilla on alla kaksi tappiota. Molemmilla joukkueilla on tällä viikolla edessä vielä kaksi matsia. Pekosella on yksi selkeä päämäärä tuleviin otteluihin.

– Pelaaminen pitää saada tiiviimmäksi. Keskikentän ja puolustuksen yhteistyö ei pelaa. Kun menetämme pallon, se on epätasapainossa. Mietitään yön yli ja ruvetaan miettimään uusia kujeita, Pekonen painotti.

On varmaa, että niitä uusia kujeita tarvitaan myös hyökkäyspeliin. Nykyisestä pelaajamateriaalista pitää saada paljon enemmän irti. Palaset monipuolisempaan ja nopeampaankin hyökkäyspeliin ovat olemassa.

KuPSin illan tähdet:

Joonas Pöntinen ***

IMG_8697

Pöntinen esiintyi näytönpaikassaan erinomaisesti, kun kaikki aiemmat Veikkausliigaottelut pelannut Mika Hilander kärsi pelikieltoa. Piti KuPSin pelissä mukana erityisesti toisen jakson alussa. Pelasti ainakin kaksi varmaa maalia reaktiotorjunnoillaan. KuPSin maalivahtiosasto on mainiolla tasolla.

Antti Hynynen **

IMG_5118

Hynynen oli erityisesti toisella jaksolla vahvasti esillä. Teki päättäväisiä laitanousuja, jolla loi KuPSin parhaat maalipaikat. Asenne jälleen rautaa.

Omar Colley *

IMG_3066

Colley pääsi mieleisemmälle pelipaikalleen, vasemmaksi pakiksi, ja pelasi hyvän pelin.  Toi avausjaksolla aktiivisilla nousuillaan aseen, jota KuPS kaipaa jatkossa. Gambialainen pystyy vielä parempaan, jos vakiintuu vaspan tontille.

Ottelun tilastot

KuPS – FC Lahti 0-1 (0-1) Veikkausliiga 15. kierros

Maalit

0-1 Rafael 37 (Matti Klinga)

Kokoonpanot

KuPS 4-1-4-1: Joonas Pöntinen – Omar Colley v, Jussi Kujala, Etchu Tabe v, Antti Hynynen – Chris James v – Miikka Ilo (Dudu 60), Aleksi Paananen, Ats Purje (Akseli Pelvas 46), Joel Vartiainen (Saku Savolainen 71) – Ilja Venäläinen

FC Lahti 4-2-3-1: Jesse Joronen v – Mikko Hauhia, Markus Joenmäki, Jukka Sinisalo, Joni Aho – Matti Klinga, Pyry Kärkkäinen v – Konsta Hietanen, Vini Dantas 90 PK, Loorents Hertsi (Olli Tynkkynen 80) – Rafael (Jonne Kemppinen 90)

Ottelun tuomari: Dennis Antamo

Yleisöä: 2777

Mainokset

Posted on kesäkuu 24, 2013, in Kuopion Palloseura, Veikkausliiga and tagged , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: