Paikallispelin draamaa parhaimmillaan

IMG_2988

Kuopion Palloseuran ja JJK:n väliset paikallisväännöt ovat tarjonneet Veikkausliigassa huikeaa viihdettä. Eikä ottelupari pettänyt tälläkään kertaa. Tuskin kukaan olisi aavistanut, millaisen loppukäsikirjoituksen ottelu saakaan. Se oli todellista tunteiden vuoristorataa.

KuPS on hallinnut ottelua suvereenisti, mutta ei onnistu lyömään naulaa arkkuun lukuisista maalipaikoista huolimatta. Varsinaisen peliajan täyttyessä, 1-0 johtoasemassa, tapahtuu pahin pelätty skenaario. Altavastaajana ollut JJK saa rankkarin, kun Chris James pelaa palloa huolimattomasti kädellään rangaistusalueen sisällä. Harmiton tilanne sinällään, mutta tuomarilla on kaikki valtuudet viheltää pallo pilkulle. Eero Korte tasoittaa rankkarista 1-1:een, ja tuska paistaa KuPS-pelaajien kasvoilta. Tasapeli olisi KuPSille valtava pettymys pelin tapahtumat huomioiden. JJK:lle se olisi kuin voitto.

Käsikirjoituksesta puuttui kuitenkin vielä yksi draaman aines, joka sopi kotiyleisölle enemmän kuin hyvin. Tuska vaihtui salamanräpäyksessä päättäväisyydeksi. Ilja Venäläinen tekee määrätietoisen nousun ja puskee Dawda Bah’n nappikeskityksen maaliin aivan ottelun loppuun. KuPS voittaa paikalliskamppailun 2-1, ja ennen kaikkea millä tavalla. Ottelun viime hetket tarjosivat paikallispelin draamaan parhaimmillaan, ja toisen joukkueen kannalta juuri pahimmillaan.Voimakkaat tunteet vaihtuivat hetkessä ääripäiksi.

Nautittava hetki

IMG_3000

Vielä hetki sitten tasoitusta ääneen manannut KuPS-valmentaja Esa Pekonen ryntäsi onnittelemaan pelaajiaan kulmalipulle saakka ikionnellisena. Ottelun jälkeen Pekonen hymyili paikoitellen lähes yhtä leveästi kuin Naantalin aurinko.

Tapa, jolla voitto tuli oli kaikista kauneinta niin joukkueelle kuin kannattajille. Kuopiolaisten kauden ennätysyleisö (3392) nautti suuresti näkemästään ja jäi kiittämään omiaan seisaaltaan Banzain soidessa. Huikea loppuratkaisu jätti varmasti pysyvän muistijäljen monelle paikalla olleelle. Samaan aikaan JJK-pelaajat olivat poistuneet pukukoppiin tyhjä ilme kasvoillaan, ja tulivat pian vetämään koko joukkueena loppuverryttelyä. KuPS-pelaajille ei sen sijaan ollut minnekään kiire, ja nimmareita ehti jakamaan oikein ajan kanssa. KuPS-pelaajat olisivat varmasti halunneet nauttia ottelun ratkaisusta ja sen jälkeisestä voiton huumasta ikuisuuden, jos se olisi mahdollista.

Joukkueiden fiilikset olivat loppuvihellyksen jälkeen täysin vastakohdat, eikä sitä tarvitse ihmetellä kun vilkaisee pelkästään sarjataulukkoa. KuPS otti tärkeät pinnat ja nousi vain pinnan päähän kuudennesta sijasta. JJK jatkaa taisteluaan sarjapaikasta jumbosijalta.

 Huumori kukoistaa, toisilla ei

IMG_3086

Lehdistötilaisuudessa tunteiden vastakohdat korostuvat. Huumori kukoistaa kaksi maalia tehneen Venäläisen puheesta, kun taas JJK:n puolella ilmeet ovat vakavia ja vitsit ovat vähissä.

– Muutama hukattu paikkakin oli. Ei se olisi ollut yhtä kivaa ratkaista peli tunnin kohdalla, Venäläinen totesi hymyssä suin.

Niinpä, KuPSilla oli varaa hieman naureskella hukatuille paikoille.

JJK:n päävalmentajana toisen pelin luotsannut Juha Pasoja ei turhia selitellyt tai manannut huonoa onnea. Eikä ollut syytäkään.

– Pakko on myöntää, vaikka se niin pahalta tuntuu sanoa, niin KuPS ansaitsi voittonsa. Saimme olla avauspuoliajan jälkeen tyytyväisiä, että KuPS johti vain 1-0, toisella jaksolla pelasimme paremmin, Pasoja summasi.

Maalintekovastuuta

KuPSin kohdallakin parannuksen kohteita löytyy. Toisella jaksolla joukkue menetti hyökkäyspäässä turhan helposti palloja. JJK ei kuitenkaan onnistunut kääntämään pallonriistoista tarpeeksi nopeasti. Toinen oleellinen osa löytyy maalinteon tehokkuudesta. Pekonen painottaa vastuuta maalinteosta myös muilta kuin Veikkausliigan maalipörssin kärkinimeltä.

– Ei voi tuudittautua siihen, että Ilja aina tekee. Meillä pelaa kärjessä sellaisia pelaajia, joiden pitäisi osua maaliin. Kohtuuttoman huonolla prosentilla muut pelaajat tekee maaleja kuin Ilja. Maalitekoa on parannettava, Pekonen totesi.

Sen sijaan ensimmäisen jakson puolituntinen oli KuPSilta erinomaista pelaamista. Keltapaidat onnistuivat ihailtavasti pelisuunnitelmassaan. Ahnas prässi ja mainio liike tekivät JJK:lle tukalan puoliajan. Venäläisen avausmaalin lisäksi paikkoja riitti niin Ats Purjeella kuin Aleksi Paanasellakin. KuPS rakensi hyökkäyksiä erityisesti vasemmalta laidalta, jossa Omar Colley oli elementissään.

JJK:n maalivahti Janne Korhonen teki minkä pystyi ja piti vieraat pelissä mukana. Kettupaitojen puolustuksessa oli avausjaksolla muuten avoimien ovien päivä. KuPS:n peliesityksen lisäksi asia korostui kun JJK:n pelaajat olivat liikkeellä raskaalla jalalla.

– 1-0 sinniteltiin aika pitkään, annoimme KuPSille liikaa aikaa pallon kanssa,  vieraiden ansaitusti parhaana palkittu Korhonen ynnäsi pelin jälkeen.

Pasojan mukaan heikohko liike selittynee kuluneen viikon liian pitkillä treeneillä.

Toisella jaksolla JJK paransi ja pelissä alkoi olla hieman juonta. Vaaralliset paikat ennen rankkaria olivat kuitenkin kortilla. Babatunde Wusun takatolpalta ohi vierinyt kuti oli ainoa vaarallinen tilanne kettupaidoilta koko ottelussa.

Niin Korhonen kuin Pasoja olivat yhtä mieltä, että nähdyllä esityksellä JJK:n sarjapaikan säilyttäminen jää haaveeksi.

Päättäväisen valmentajan katseessa näkyi kuitenkin toivon kipinää.

– Uskoa on. Esitykset varmasti paranevat, kun saadaan terveitä jätkiä ja sitä kautta erilaisia vaihtoehtoja.

JJK:lla on edessään iso työnsarka. KuPSille ottelu oli taas nytkähdys eteenpäin heikomman ottelun jälkeen. Pekosella oli käytössään omasta mielestään paras mahdollinen kokoonpano. Pelaajat olivat myös oikeilla pelipaikoillaan, topparina varman pelin pelannut Jussi Kujalaa lukuun ottamatta. Otteissa oli paljon hyvää erityisesti avausjaksolla, mutta materiaalista saa vielä enemmän irti pelillisesti.

KuPSin illan tähdet

*** Ilja Venäläinen

IMG_2580

Palasi topparin paikalta kärkeen ja oli alati vaarallinen. Kaksi komeaa maalia, paikat toki useampaankin. KuPS-ikoni pelaa elämänsä kautta. Maalipörssin kärjessä, vaikka pelannut lähes puolet otteluista topparina.

** Omar Colley

IMG_2746

Colley palasi pelikiellosta mielipaikalleen ja pelasi erinomaisen ottelun. Tuki voimakkaasti hyökkäyksiä ja antoi hyviä keskityksiä. Tuo hyökkäyspeliin vaarallisuutta ja vauhtia. Joutuu seuraavassa pelissä kuitenkin toppariksi, kun Tabe kärsii pelikieltoa.

* Dawda Bah

IMG_3136

Oli vahvasti rakentamassa molempia KuPSin osumia. Tärkeä osa hyökkäyspeliä yksilötaidollaan ja luovuudellaan. Vasemmalla laidalla pelatessa gambialaisesta saisi todennäköisesti vielä enemmän irti.

 

Ottelun tilastot

KuPS – JJK 2-1 (1-0) Veikkausliiga 19. kierros

Maalit

1-0 Ilja Venäläinen 15 (Omar Colley)

1-1 Eero Korte rp 90

2-1 Venäläinen 90+2 (Dawda Bah)

 

Kokoonpanot

KuPS 4-1-4-1: Mika Hilander – Omar Colley, Etchu Tabe v, Jussi Kujala Antti Hynynen – Chris James – Miikka Ilo, Dawda Bah, Aleksi Paananen, Ats Purje (Dudu 88) – Ilja Venäläinen

JJK 4-4-2: Janne Korhonen – Anssi Viren, Mikk Reintam, Sami Nieminen, Tuomas Latikka – Benno Hanslian (Eero Korte 34), Jukka-Pekka Tuomanen v (Topi Järvinen 72), Mikko Manninen v, Jani Virtanen – Mikko Innanen – Antto Hilska (Babatunde Wusu 46)

Ottelun tuomari: Dennis Antamo

Yleisöä: 3392

Mainokset

Posted on heinäkuu 15, 2013, in Kuopion Palloseura, Veikkausliiga and tagged , , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: