Finaaliin ”rumasti” ja tehokkaasti

IMG_6424

KuPSin ja JJK:n välinen Suomen Cupin välierä ei tarjonnut sateisella Harjun stadionilla suuria pelillisiä hienouksia, mutta jälleen jalkapallon draamaa syvimmillään. Suurten panosten ottelu rakkaiden kiistakumppanusten välillä päättyi suurin tunteisiin: JJK poistui pukusuojiin sateen piiskaamana maansa myynenä, ja KuPS jäi pitkäksi aikaa kiittämään kannattajiaan ja juhlimaan kolmatta peräkkäistä cupin finaalipaikkaa.

KuPSin päävalmentaja Esa Pekosen aurinkoinen ilme ja helpottunut ulospäin puhallus voitonjuhlien mainingeissa kertoivat kaiken, kuinka paljon voitto merkitsi hänelle itselleen ja koko joukkueen kautta ajatellen. Kivi vierähti sydämeltä, myös siksi ottelu, että olisi voinut päättyä myös toisin. Ottelun ratkaisu tuli viimeistelyssä, jossa KuPS oli jyväskyläläisiä tehokkaampi.

Pekosen helpottuneisuus jatkui lehdistötilaisuudessa. Kentän laidalla voimakkaasti elävästä valmentajasta tuli kerta sysäyksellä iloinen ”vitsiniekka”, joka murjaisi medialle monta kovan luokan ”läppää.”

– Peli oli samannäköistä kuin valmentajakin: rumaa ja tehokasta, ainakin rumaa, Pekonen kuvaili pelin tapahtumia.

Hampaan kiristelystä voiton juhliin

Sanoihin on helppo yhtyä. KuPSin kohdalta peliesityksen voi tiivistää 86. minuutin hampaan kiristelyksi ja jännitykseksi, ja lopun vallattomaan riemuun. JJK:lla oli useampi tilaisuus mennä ottelussa kuskin paikalle, mutta viimeistely-yritykset jäivät heikoiksi. KuPS-ikoni Ilja Venäläisen tiivistys ”tehtiin se, mikä tarvittiinkin voiton eteen” oli oikein osuva.

Työnsankari Chris Jamesin siirtäessä Ats Purjeen matalan keskityksen alakulmaan vain muutama minuuttia ennen loppua, kukaan KuPSin leirissä ei varmasti muistellut pelin vaikeita hetkiä, vaan nautti suuresta riemusta. Rakas vihollinen JJK kukistui toisen kerran peräkkäin aivan loppuhetkillä, ja KuPSia odottaa kolmas perättäinen Suomen cupin finaalipaikka. Edellä mainitut asiat olivat ainakin kannattajille suurinta parhautta.

Puhuttaessa ottelun käännekohdasta: Jamesin voittomaali oli osoitus, kuinka pienet yksityiskohdat voivat lopulta ratkaista pelin. Keskikenttäpelaaja sai sijoittaa pallon etutolpalta vapaasti maalin perukoille.

– Maali kuvastaa, että kun vastustaja alkaa tarpeeksi väsyä, niin joku pelaajista ei jaksanut seurata Jamesin juoksua keskikentältä, Pekonen arvioi ottelun ratkaisuhetkeä.

 Katseet heikkoon viimeistelyyn

Ei ollut vaikea arvata, että juuri surkea viimeistelyteho nousi JJK:n keskeisimmäksi teemaksi myös lehdistön edessä. JJK:n kapteeni Janne Korhonen oli suuren pettymyksen hetkellä ymmärrettävästi vähäsanainen mies, mutta onnistui vain muutamalla sanalla tiivistämään kotijoukkueen olennaisen.

– Voittoon tarvitaan maaleja,  mutta niitä me ei tällä hetkellä tehdä.

Kotijoukkueen ehdoton iskunpaikka nähtiin avausjaksolla. JJK hallitsi kenttätapahtumia ja vei suuren osan kaksinkamppailuista. Kotijoukkueella oli mainio tilaisuus avata maalihana jo heti kamppailun alkajaisiksi. Monta kertaa ottelussa hyville apajille päässyt Eero Markkanen ei kuitenkaan onnistunut ohittamaan Mika Hilanderia. Alkuminuuteilla Hilander tarvitsi myös tukea aina luotettavalta Antti Hynyseltä, joka liukui Markkasen sijoituksen pois maaliviivalta.

KuPS oli avausjaksolla pahasti kujalla pelissään, erityisesti pallollinen pelaaminen oli surkeaa ja hermostunutta. On ansaittua sanoa, että KuPS sai olla jopa tyytyväinen, että se pääsi maalittomassa tilanteessa tauon jälkeen. Sen myönsi myös Pekonen, joka kehui JJK:n olleen aktiivisempi ja parempi joukkue avauspuolikkaalla.

Kauneusarvot romukoppaan

KuPSin kopissa tehtiin kuitenkin tauolla suoraviivainen ratkaisu, joka toi toivotun lopputuloksen. Kauneudesta tuli sankan vesisateen keskellä lopullisesti toissijainen arvo.

– Ei ole väliä kuinka rumasti ja paskasti pelataan, kunhan voitetaan, Pekonen tiivisti ”puoliaikapuheensa” keskeisen viestin.

Toinen jakso oli KuPSilta loppua kohden nousujohteinen. Niin Pekonen kuin JJK:n päävalmentaja Juha Pasojakin myönsivät, että KuPSin vaihdot käänsivät peliä vieraiden eduksi loppuhetkillä. Miikka Ilo ja Aleksi Paananen tulivat terävästi sisään. Vaihtojen myötä myös Venäläinen pääsi bravuuripaikalleen, kärkeen. Muutosten myötä keskikenttä alkoi pikku hiljaa kääntyä keltapaidoille, vaikka KuPSin huippuvaaralliset maalipaikat jäivätkin ottelussa vähiin.

Voittomaalinkin jälkeen nähtiin vielä tunteen purkaus ennen loppuvihellystä. Vahvasti kaksinkamppailuissa paininut Ilo sai suoran punaisen taklauksestaan. Taklauksen jälkeen kentällä nähtiin pientä nokkapokkaa ja sanallista selvittelyä. Vaikka kamppailun pelillinen anti oli kaukana ”sexy footballista”, voi ansaitusti myöntää, että molemmat leirit näyttivät kentällä tunteensa ja latasivat kaikkensa kauden tärkeimpään peliin, niin kentällä kuin katsomossa.

KuPS kohtaa Suomen cupin finaalissa Rovaniemen Palloseuran 28. syyskuuta.

Ottelun tilastot

JJK – KuPS 0-1 (0-0) Suomen cupin välierä, Harjun stadion

Maalit

0-1 Chris James 86 (Ats Purje)

Kokoonpanot

JJK 4-2-3-1: Janne Korhonen – Niko Markkula (Benno Hanslian 60), Samu Nieminen (Antto Hilska 90), Mikk Reintam, Tuomas Latikka – Jukka-Pekka Tuomanen v (Jani Virtanen 90), Eero Korte – Mikko Innanen, Patrick Poutiainen, Mikko Manninen – Eero Markkanen

KuPS 4-2-3-1: Mika Hilander – Omar Colley v (Aleksi Paananen 72), Rami Hakanpää v (Tuomas Rannankari 15), Etchu Tabe v, Antti Hynynen – Jussi Kujala, Chris James v – Dawda Bah, Ilja Venäläinen, Ats Purje – Dudu (Miikka Ilo 63, PK 90)

Ottelun tuomari: Miikka Lähdesmäki

Yleisöä: 2150

Mainokset

Posted on elokuu 17, 2013, in Kuopion Palloseura, Veikkausliiga and tagged , , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: