PK:n seuraidentiteetti- ja henki korostuu tulevaisuudessa

Mikko Aminoff

Iisalmen Pallo-Kerho 37 pitkäaikaisen puheenjohtajan Mikko Aminoffin pesti tuli kunniakkaaseen päätökseen viime viikolla. Aminoff kulki pitkän ja ansiokkaan 25 vuoden matkan PK:n puheenjohtajana. Matkaan mahtui niin ilon kuin pettymyksen hetkiä.

Aminoff vastaanotti joukkueen kauden päätöstilaisuudessa Palloliiton myöntämän kultaisen ansiomerkin raikuvien suosionosoituksin kera. Tilaisuus oli tunteikas kahdella tavalla. 25 vuotta seurajohtajana on sekä antanut että vaatinut paljon. Aminoffille nousevat mieleen monet upeat ihmiset, joiden kanssa hän on saanut tehdä töitä. Toisaalta työ on vaatinut paljon uhrautumista varsinkin kun siihen on sitoutunut kiireisen työelämän ohessa.

– Olo oli samalla haikea että erittäin levollinen, Aminoff myöntää viikko tapahtuman jälkeen.

– Tuli tunne, että en enää pysty antamaan tarpeeksi isoa panosta. Toivoin myös uutta verta seuraan.

Vuodet ovat vaatineet isoa sydäntä, tinkimätöntä asennetta ja positiivisuutta. Näitä kaikkia hyvän seurajohtajan ominaisuuksia löytyy Aminoffilta.

PK-hengen rakentaja

– Ihmisenä, niin, ihmisenä olet ihminen, jolla on jättilämmin sydän jalkapallolle, seuralle ja seuran toimijoille. Olet aina ollut pelin palvelija sen korkeimmassa potenssissa, Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alaja välitti onnittelusanoissaan.

Alajan kiitossanoihin on varmasti kaikkien Aminoffin tuntevien helppo yhtyä. PK:n pitkäaikaisen sihteerin Marja Lipposen mielestä Aminoffiin kulminoituu laajasti arvostettu seuran yhteishenki.

– Näen, että PK:n henki on rakentunut paljon Mikon kautta. Hän antaa jokaiselle mahdollisuuden tehdä, keskustelee avoimesti ja kunnioittaa jokaisen mielipidettä. Eniten arvostan, ettei hän ole koskaan jättänyt ketään pulaan, Lipponen kehuu.

Seuran arvomaailman kuuluvat olennaisena osana teemat rehellisyys, avoimuus ja kaverin auttaminen.

– PK:ssa on osattu rakentaa oikeanlainen arvomaailma.  Seurassa kaikki ovat samalla viivalla. Kaikkien työtä ja mielipiteitä arvostetaan, Aminoff selventää.

Puheenjohtajan työ PK:ssa on vaatinut uhrautuvuutta etenkin, kun tiedostaa seuran toiminnan realiteetit. Iisalmi on noin 22 000 asukkaan pieni kaupunki ja ennen kaikkea pieni talousalue. PK ei ole pystynyt kilpailemaan pelaajamarkkinoilla ison rahatukun kanssa. Sen sijaan pelaajista on pidetty huolta: niin pelaajina kuin ihmisinä. Tässä mukaan astuu esiin juuri PK-henki.

– Olemme aina pitäneet pelaajasopimuksista kiinni. Siitä, että palkat on maksettu sovitusti ja olemme hoitaneet olosuhteet kuntoon niin, että pelaaja voi keskittyä pelaamiseen.

– Omista pelaajista huolehditaan seurasta lähdönkin jälkeen. He ovat aina tervetulleita takaisin, Aminoff korostaa.

Seuran ulkopuolelta tulleissa pelaajahankinnoissa on oltu tarkkana. Aminoff painottaa, että hankinnoissa on korostunut myös seuran arvot.  Pelaajilta vaaditaan motivaatiota, yhteistyötä ja sitoutumista.

Panostusta vaaditaan yhä enemmän

Aminoffin mukaan talouden puitteet ovat tulleet seurassa koko ajan haastavammaksi.

– Yhteistyösopimuksia on ollut vaikeampi saada viime vuosina. Tiukan taloustilanteen lisäksi Iisalmessa on yhä enemmän yrityksiä, jotka eivät ole iisalmelaisessa omistuksessa. Ennen tukijajoukko oli suurempi ja enemmän seuran takana.

Yhtälö ei ole helppo. Samaan aikaan kun taloudellinen tuki on heikentynyt, kilpailu ja vaatimustaso Kakkosessa ovat kiristyneet. Joukkueiden budjetit ovat nousseet viime vuosina selvästi. Aminoffin mukaan Kakkosessa pärjäämisen vaaditaan 100 000 euron budjetti. Viime kaudella PK:n kauden kokonaiskulut kasvoivat yli edellä mainitun summan. Samaa satsausta vaadittaisiin tulevallekkin kaudelle.

– Kaikki kulut ovat nousseet Kakkosen tasolla. Lisäksi pelaajilta ja valmentajilta vaaditaan entistä kovempaa sitoutumista.

Pienen seuran pyörittäminen on vaatinut ja vaatii yhä enemmän töitä ja suunnitelmallisuutta.

”PK-uran onnellisin hetki”

Aminoffin aikakaudella PK on kokenut niin laskuja kuin nousuja. PK:n kulta-ajat sijoittuivat 1990-luvun alkuun. Edustusjoukkue oli lähellä nousua liigaan Ykkösestä, ja A-juniorit pelasivat SM-sarjaa. Samalla seura oli kuitenkin lähellä hallitsematonta laskua. Menestymiseen panostettiin yli varojen ja velka kasvoi pahimmillaan 1,2 miljoonaan markkaan. Kulta-aikojen vastapainona seura oli lähellä nurin menoa.

Mopo lähti käsistä osittain ulkoisten paineiden takia.

– Entisten PK-henkilöiden ja median luomat ulkoiset paineet saivat sijoittamaan seuraan liikaa, Aminoff myöntää.

Aminoffin mukaan velan lopullinen kuittaaminen 2000-luvun alussa oli hänen PK-uransa onnellisin hetki.  Äänestä kuuluu vieläkin helpottuneisuutta. Kokemus oli opettava ja toi esiin seuran realiteetit.

– Vuodet ovat lujittaneet uskoa omiin päätöksiin. En lähde rakentamaan heikoille jäille, seuralla pitää olla selkeä pohja toiminnalleen.

Kasvattajaseuran rooli korostuu

PK teki selvän linjauksen panostaa omiin pelaajiin kaudella 2004, kun seura putosi Kolmoseen. Kokoonpanoon on murtautunut omia kasvatteja viime vuosina kiitettävän malliin. Aminoffille erityisen hienoja ovat hetket, kun oma pelaaja pääsee seuran identiteetin mukaisesti eteenpäin urallaan, ylemmille sarjatasoille. Tuoreimmat esimerkit ovat KuPSissa Veikkausliigaa pelaavat oma kasvatti Saku Savolainen, ja KiuPan kasvatti Ilmari Niskanen, joka teki läpimurtonsa PK:n kautta.

Aminoff kuitenkin kokee, että edustusjoukkueeseen olisi pitänyt saada nostettua lisää pelaajia.

– Seuratoiminnan näkökulmasta joka kausi 2-3 omaa junioria pitäisi ajaa sisään. Ymmärrän, että valmentajalla on, ja pitääkin olla kunnianhimo menestyä. Olisin toivonut, että seurassa olisi ajettu omia pelaajia rohkeammin sisään, Aminoff viittaa kahteen viime pelikauteen.

Aminoff näkee erittäin tärkeänä seuran juniorituotantoon panostamisen seuraavina vuosina. Kakkosen tasolle riittäviä pelaajia ei ole tarpeeksi omasta takaa. Se on selvä ongelma, johon on löydettävä ratkaisu.

Hän toistaa useaan kertaan haastattelussa termin ”lusikka kauniiseen käteen”. Aminoffin mukaan on selvää, että joukkue tulee olemaan ensi kaudella iisalmelaisempi.  Jatkumoa juniorijoukkueista edustukseen asti tulee vahvistaa.

– Yritämme laajentaa junioririntamaa, että edustusjoukkueeseen riittäisi enemmän pelaajia. Tällä hetkellä on äärettömän vaikea saada B-juniorijoukkuetta kasaan. Koskaan emme ole olleet samanlaisessa tilanteessa. A-junioreita meillä ei ole ollut pitkään aikaan.

Aminoff on erityisen huolissaan drop out-ilmiöstä.

– Lopettaminen on tyypillisintä C-junioreista B-junnuihin siirryttäessä.  Osa pelaajista huomaa, miten paljon jalkapallo vaatii. Myös yksilöllisyys on noussut nuorten elämässä internetin myötä. Ennen juniorimassaa oli enemmän harrastusten parissa. Olisi tärkeää, että pelaajat saataisiin jatkamaan seurassa pitempään.

Aminoff korostaa juniorituotannon satsaamisessa myös laatua.

– Kunnianhimoisille pelaajille täytyisi lisätä tasokkaampia harjoituksia palvelemaan heidän tavoitteitaan.

Pienen paikkakunnan heikkous on myös, että pelaajat joutuvat jossain vaiheessa mahdollisesti muuttaman työn ja opiskelun pariin toiselle paikkakunnalle.

Seuran identiteettiä tulee vaalia

Ennen ensi kauden alkua PK:ssa on vielä paljon kysymyksiä ratkaistavana. Suurin kysymyksistä on, pelaako PK ensi kaudella Kakkosessa vai pudottautuuko se Kolmoseen. Ilmoittautuminen Kakkoseen on tehtävä kuun loppuun mennessä. Sitä ennen ratkaistaan avoimena oleva päävalmentajatilanne ja kartoitetaan myös pelaajatilanne.

– Suurimmalla osalla viime kauden pelaajista sydän sykkii PK:lle, Aminoff kertoo pelaajien jatkohaluista.

Lähtökohdat tulevaan kauteen ovat kokonaisuutena haastavat. Puheenjohtajan ruutu on niistä isoin. Aminoffin merkitys on ollut todella iso niin taloudellisesti kuin työmäärällisesti. Joulukuun alussa nimettävällä seuraajalla on isot saappaat täytettävään.

– Mikon rooli on ollut todella iso niin taloudellisesti kuin henkisesti. Voi sanoa, että hän teki Pallo-Kerhon historiaa, jota ei tule ihan heti toistumaan. Seuraajalta vaaditaan hyvää yhteistyökykyä ja PK:laisuuden arvostamista, Marja Lipponen arvioi.

Aminoff pitää tärkeimpänä, että seuraaja jatkaa hänen työtään muistaen seuran arvot ja taloudelliset realiteetit.

– Vaaditaan maalaisjärkeä. Sitä, että toiminta rakennetaan realistiselle pohjalle. PK:n identiteetti kasvattajaseurana, seuran arvomaailma ja talouden realiteetit tulee ottaa huomioon. Seuran tulevaisuutta ei saa vaarantaa ylioptimisilla satsauksilla.

Mainokset

Posted on marraskuu 22, 2013, in PK-37 and tagged , , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: