Pyrkimys nopeaan hyökkäyspeliin

 Ats Purje

Sähäkkiä spurtteja puolustuksen selustaan tekevältä Ats Purjeelta voi odottaa parempaa KuPSin kärjessä

KuPS lähtee kotiotteluun MyPaa vastaan Liigacup-lohkonsa piikkipaikalta. Keltamustilla on voitolla mahdollisuus varmistaa jatkopaikka. Päävalmentaja Esa Pekonen on erityisen tyytyväinen joukkueen puolustuspelaamiseen, kehityksen kohteet löytyvät hyökkäyspelaamisesta

– Pallollisen pelaaminen on kehittäminen on tärkeää. Tavoitteena on saada hyökkäyspelaamiseen selkeyttä ja hyvä rytmi. Pyrimme avaamaan peliä nopeasti, ei ole tarkoitus pyörittää palloa paljon poikittain keskikentällä tai puolustuksessa. Pyrimme pallonhallintaan enemmän hyökkäyskolmanneksella, Pekonen kertoo.

KuPSin hyvät tulokset Liigacupissa ovat pohjustuneet tiiviiseen puolustuspelaamiseen ja hyviin vastaiskuihin.

– SJK-peliä lukuun ottamatta olemme olleet vaarallisempi joukkue, vaikka vastustaja on pitänyt enemmän palloa, Pekonen toteaa.

KuPS pyrkii kovaa työmoraalia ja hyvää reagointikykyä vaativassa pelitavassa nopeisiin suunnanmuutoksiin molempiin suuntiin.

– Meillä on pelitapaan sopivia pelaajia: nopeajalkaisia, kovasti töitä tekeviä ja räväkkiä kavereita, Pekonen mainitsee.

Reagointi pallonmenetyksen jälkeen on toiminut hyvin. Reagointiin pallon riiston jälkeen riittää vielä haastetta.

– Tietyllä tapaa pelitapa on haastava hyökkäyspelaajille. Kun he saavat pallon, heillä on useita vastustajia ympärillä, Pekonen selvittää.

Tilanteiden jouhevampi ratkaiseminen vaatii Pekosen mukaan nopeampaa pelaamista ja oikeita ajoituksia. Hiottavaa siis riittää. Esimerkiksi piikissä pelaava Ats Purje ei ole vielä näyttänyt parastaan.

– Atsilla on ollut jalat jumissa kovasta treenauksesta.  Hän tykkää pitää ajoittain turhan pitkään palloa, kun lähtökohtaisesti sentterin pitäisi pystyä pelaamaan palloa eteenpäin vähillä kosketuksilla, Pekonen selvittää kehityksen kohdetta.

Pekonen on ollut tyytyväisin hyökkäyspelaamiseen 0-2 vierasvoitossa FC Lahdesta.

– Hyökkäyspelaamisemme oli silloin ensimmäisellä puoliajalla erittäin hyvää. Pystyimme pelaamaan monipuolisesti sekä nopeita vastaiskuja, mutta myös hitaampia hyökkäyksiä.  Pääsimme hyvin pallon riistoihin keskellä. Riiston jälkeen saimme pelattua pallon hyvin Aleksi Paanaselle kymppipaikalle tai Purjeelle syvyyteen, Pekonen kertoo.

Maalittoman tasuriin päättyneessä kotipelissä KuPSin ratkaisut pallonriistojen jälkeen olivat huolimattomia. Ajoitukset eivät olleet kohdillaan.

Vaarallisimmat paikat rakentuivat puolestaan laitapelaamisen kautta. Pekosen mukaan laitapelaaminen on myös tärkeä elementti KuPSin hyökkäyspelaamisessa. Sitä kautta keltapaidat saavat painetta vastustajan päätyyn. Edellisessä pelissä duo Tuomas RannankariMiikka Ilo oli vaarallinen hyökkäyssuuntaan. Kaksikko pelasi hyvin yhteen ja jakeli hyviä keskityksiä boksiin. Toisen laidan kaksikko Jani MahanenJoel Vartiainen ei ollut yhtä aktiivinen hyökkäyssuuntaan.

– He pelasivat todella hyvin puolustussuuntaan. Tietyissä tilanteissa sijoittumisen kanssa oli tekemistä – välillä he valuivat puolustamaan liian syvälle. Molemmilla on potentiaalia parantaa hyökkäyssuuntaan, Pekonen uskoo.

Sitoutumista pelitapaan

Tiivis koko joukkueen puolustuspelaaminen on ollut toistaiseksi KuPSin ilonaihe. Nolla on pysynyt molemmissa Liigacupin otteluissa, vaikka puolustuslinja on vielä rakennusvaiheessa.

Tomi Maanojan ja Omar Colleyn panos alakerran johtamisessa on ollut iso. Homma on toiminut hyvin, vaikka pelikaverit vierellä ovat vaihdelleet, Pekonen toteaa.

Puolustuspeli on ollut Pekosen mukaan tiivistä, aktiivista ja aggressiivista. KuPS-luotsin mieltä lämmittää pelaajien sitoutuminen työntekoon.

– Erityisesti nuorille pelaajille täytyy nostaa hattua sitoutumisesta pelitapaan, Pekonen kehuu.

MyPa-peliin puolustuslinjaan tulee jälleen muutos. KuPSilla on riveissään huomenna bosnialainen testitoppari Toni Markic, joka saa näytönpaikkansa täyttää joukkueen topparin tarve.

– Markic on potentiaalinen pelaaja, jonka halusimme testata. Hän haki sopimusta Venäjän pääsarjaan, mutta jäi ilman. Meillä oli muitakin vaihtoehtoja, mutta Markic oli mahdollista saada tänne nopealla aikataululla, Pekonen kuvaa hyvät raamit omaavaa topparia.

KuPSilta ovat sivussa MyPaa vastaan loukkaantuneet Jussi Kujala, Juuso Korhonen ja Ilmari Niskanen. Aleksi Paananen on U21-maajoukkueen mukana Seinäjoella, eikä pelaa ottelussa. Sivussa on myös Saku Savolainen. Pekosella on eniten pohdittavaa avauksen suhteen juuri keskikentän rooleihin. Keskikentän keskustaan ovat tyrkyllä muun muassa viime kauden B-junioreiden Suomen mestarit Peetu Pöyhönen ja Aatu Laatikainen. Kaksikko pääsi jo vaihdon kautta sisään edellisessä pelissä.

Haalariosaston vahvistus

Ebrima Sohna

Keskikentälle on luvassa vahvistusta, sillä Gambian maajoukkueen keskikenttäpelaaja Ebrima Sohnan paluu KuPSiin on lääkärintarkastusta vailla. Sohna saapuu Kuopioon, kun saa lupa-asiat kuntoon.

– Sohna saapunee kuun vaihteessa, jos kaikki menee hyvin lupa-asioiden kanssa,  Pekonen arvioi.

Pekonen kuvaa Sohnaa työteliääksi pelaajaksi, joka sopii hyvin kaavailtuun johtavaan roolin keskikentällä kuten myös joukkueen suoraviivaiseen pelitapaan.

– Sohna oli helppo ratkaisu, hän antoi hyvät näytöt edellisellä kerralla. Hän on kovasti töitä tekevä pelaaja, joka pystyy pelaamaan nopeasti eteenpäin joko syöttämällä tai kuljettamalla.  Lisäksi hän on vahva pallonriistoissa, Pekonen kuvaa.

KuPSin keskikentältä löytyy jo hyvin pelintekovoimaa. Pekosen mukaan Sohnan istutetaan haalariosaston hommiin.

– Hän ei ole toki mikään suuri pallo virtuoosi, mutta pystyy pelaamaan nopeasti eteenpäin. Hän on pallollisesti parempi versio Juho Nykäsestä, Pekonen kuvaa.

Mainokset

Posted on helmikuu 13, 2014, in Kuopion Palloseura, Veikkausliiga and tagged , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: