Esa Pekonen ja viisi väittämää

Esa Pekonen2

KuPSilta on puuttunut selkeä peli-identiteetti päävalmentajakaudellasi.

Mielestäni meillä oli kausina 2009-2011 selkeä ja toimiva pelitapa. Pelityylin muuttaminen kaudeksi 2012 oli tietoinen valinta. Minulla oli pitkä sopimus KuPSin kanssa solmittuna, ja halusin kokeilla jotain uutta. Lyhytsyöttöpeliin ja pitkiin syöttöketjuihin perustuva pelitapa ei kuitenkaan toiminut tarpeeksi hyvin. Nyt olemme palanneet vanhaan ”telaketjufutikseen”, ja se sopii nykyiselle pelaajamateriaalille hyvin. Keskeistä pelitavassa on, että oikea ja vasen pakki pystyvät avaamaan peliä molemmilla jaloilla. Kärjessä on kohdehyökkääjä, joka pystyy voittamaan korkeitakin palloja. Keskikentän keskustan pelaajien tulee pystyä pallon riistoihin ja pelaamaan pallo omille. Esimerkiksi Dawda Bah ei sopisi keskikentän keskustaan nykyisessä pelitavassa, vaikka on muuten hyvä pelaaja.

KuPSin pelaajahankintapolitiikassa on puuttunut pitkäjänteisyys

Pitkäjänteisyys ei ole ollut mahdollista täysin taloudellisista syistä. Kotimaisille pelaajille pitäisi tehdä ympärivuotisia sopimuksia, jotka ovat kalliita. Keväällä on enää harvoin tarjolla laadukkaita kotimaisia pelaajia. Ulkomaalaisten pelaajien kanssa ongelma on sitoutuminen, moni ei halua tehdä pitkiä sopimuksia. Esimerkiksi pitkillä sopimuksella olevat Ilo ja Purje ovat arvokkaita pelaajia, ei niitä voi joukkueessa olla kovin monta. KuPSilla on hyvä tilanne junioreiden suhteen, mutta mielestäni heitä ei ole voinut ajaa enempää sisään. Aleksi Paananen ja Jerry Voutilainen ovat tehneet läpimurron, Joel Vartiainen ja Saku Savolainen pelasivat hyvän loppukauden. Sen enempää omia junioreita ei ole ollut järkevämpä ajaa sisään liigatasolle.

Et ole pystynyt uusiutumaan tarpeeksi päävalmentajana erityisesti hyökkäyspelin osalta

Yritin kokeilla pari vuotta eri pelityyliä, mutta en saanut toimimaan sitä parhaalla mahdollisella tavalla. Lyhytsyöttöpelaaminen  ei ollut tarpeeksi tehokasta ja minulle ominaista. Emme päässeet pelitavalla mitalille, vaikka meillä oli hyviä pelaajia.

KuPS on parhaimmillaan vastaiskuissa, hitaat hyökkäykset ovat liian ennalta-arvattavia. Keskustan kautta ei rakenneta tarpeeksi hyökkäyksiä.

Iso osa maaleista tulee vastaiskuista. Hidas hyökkääminen ei ole ominta itseäni. Nykyisessä pelitavassa ei hinkata palloa paljon keskikentällä tai toppareilta poikittain. En näe, että keskustan kautta pelaaminen on itseisarvo tai kuinka monta syöttöä tarvitsee syöttää peräkkäinen ennen maalintekoa. Tärkeämpää on, kuinka tehokasta pelaaminen on. Esimerkiksi viime vuonna rakensimme hyökkäyksiä liian hitaasti ja kuskasimme palloa liikaa keskustan kautta. Olemme pärjänneet hyvin telaketjufutiksella myös eurocupeissa.

Maalinteko tulee olemaan KuPSin suurin pelillinen haaste tulevalla kaudella. Piikissä pelaava Ats Purje ei ole kliininen viimeistelijä.

Maalinteko tulee olemaan haastavinta suurelle osalle joukkueista. Meiltä löytyy tarpeeksi hyviä maalintekijöitä.  Kärkipelaajan pitää kantaa päävastuu maalinteosta ja pystyä tekemään maaleja tasaisesti. Keskikenttäpelaajilta voi odottaa maaleja enemmän. Voi kysyä, kuinka monta kliinistä viimeistelijää Veikkausliigasta löytyy. Purje on Veikkausliigaan hyvä hyökkääjä ominaisuuksiltaan, maalintekoa lukuun ottamatta. Purje tarvitsee kärkeen oikeanlaisen parin. Viime aikoina olemme peluuttaneet Purjetta ja Iloa kärkiparina, kemiat ovat toimineet hyvin.

 

 

Mainokset

Posted on huhtikuu 10, 2014, in Kuopion Palloseura, Veikkausliiga and tagged , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: