Keskikentän ahkera päällikkö

Jerry Voutilainen

”Sydän hakkasi ja meinasi pysähtyä välillä, mutta siitä sitten lähdettiin ja meni ihan hyvin, 16-vuotias Jerry Voutilainen kuvasi debyyttiään kaudella 2011. Videokameran edessä seisoi silloin selvästi jännittynyt pelaaja, mutta kentällä Voutilainen ei arastellut, eikä ole arastellut koskaan. Voutilaiselle ennakkoluulottomuus ja loppuun asti pelaaminen lähtee perusluonteesta.

– Minulla se on tullut luonnostaan jo pienestä asti. Olen aina halunnut mennä tilanteisiin kovaan, oli vastassa kuinka iso pelaaja tahansa. En ole ikinä mennyt tilanteisiin heiveröisesti, haluan vielä tilanteet loppuun, Voutilainen toteaa Veikkausliiga-kauden kynnyksellä.

Jo junioriajoilta Voutilaisen hyvin tunteva KuPSin päävalmentaja Esa Pekonen kuvaa Jerryä luonteelta perusjätkäksi, jolla on junioriajoista lähtien ollut vahva ratkaisijantahto.

– Hän on ollut sellainen junnuista lähtien. On selkeästi jätkäpelaaja, joka ei hätkähdä tiukoissa paikoissa. Sellainen perusluonne on joko pelaajalle tai sitten sitä ei ole.

– Muistan hyvin junioripeleistä, miten kovasti Voutilainen teki kovasti töitä, halusi olla paljon pallossa ja ratkaista pelejä.

Pekonen pitää arvokkaana, että Voutilaisesta ei ole kahlehdittu juniorivuosinaan tiettyyn muottiin vaan hän on saanut pelata vahvuuksillaan. Nyt 19-vuotias Voutilainen on valmis astumaan isoon rooliin KuPSin keskikentän konehuoneessa. Loukkaantumisten pilaama viime kausi antoi lisää pontta kovalla asenteella paiskivalle Voutilaiselle, joka on vakiinnuttanut paikkansa avauksessa.

– Olen ihan tyytyväinen harjoituskauteen, parannettavaa löytyy aina. Olen päässyt pelaamaan vakituisesti ja pysynyt terveenä. Tavoitteena on pelata hyvä, mutta ennen kaikkea ehjä kausi. Viime vuosina on ollut paljon loukkaantumisia, Voutilainen painottaa.

Voutilainen oli vakuuttavassa iskussa jo viime kauden alussa. Vammat pilasivat kuitenkin todellisen läpimurron KuPSin avaukseen. Edellisillä kausilla paljon laidassa pelannut Voutilainen on päässyt nyt myös omimmalle pelipaikalleen.

– Keskikentän keskustan rooli sopii paremmin. Olen pelannut junioreista lähtien sillä pelipaikalla. Pelipaikkakokeilut olivat kuitenkin ihan mukavia haasteita. Olihan se laidalla pelaaminen pieni shokki, kun piti opiskella muun muassa liikkumista sillä pelipaikalla, Voutilainen muistelee.

Tasapainottava box-to-box- keskikenttäpelaaja

Jerry Voutilainen 3

Voutilainen ja maaliskuussa joukkueeseen liittynyt Ebrima Sohna muodostavat KuPSin keskikentän vahvan duunarikaksikon. Voutilaiselta toteaa, että häneltä odotetaan puolustussuuntaan pallonriistoja ja katkoja. Hyökkäyssuuntaan taas hyvää ja nopeaa eteenpäinpelaamista. KuPS-kasvatti kuvaa rooliaan osuvasti tasapainottavana box-to-box -keskikenttäpelaajana. Voutilainen kehuu yhteistyön Sohnan kanssa sujuneen ”todella hyvin.” Voutilaisella ja Sohnalla on tärkeä rooli KuPSin pelillisen tasapainon säilyttämisessä.

– Meidän tehtävät ovat aika lailla samat. Olemme jutelleet paljon pelaamisesta keskenämme. Jos toinen nousee, toinen jää silloin alemmas tasapainottamaan, Voutilainen kertoo.

Pekosen mukaan Voutilainen kantaa kaksikosta suuremman pelintekovastuun.

– Voutilainen on pallollisesti taitavampi ja luovempi pelaaja. Odotan Voutilaisesta selkeää pelintekijää keskikentänpohjalle. Hänelle on luvassa valtaa, mutta sen kautta myös vastuuta. Voutilainen voi nousta tällä kaudella Veikkausliigan eliittiin, siihen on kaikki eväät, Pekonen arvioi.

Puolustuspelaamisen kautta

Voutilainen kertoo, että KuPSissa on hiottu parin viikon ajan erityisesti yhtenäistä puolustuspelaamista.

– Tiivis puolustuspelaaminen tulee olemaan meidän vahvuus. On käyty läpi yhtenäistä pelaamista niin, että jokainen pelaaja täyttää nöyrästi tehtävänsä.

Voutilaisella on kaudesta kovat odotukset. Joukkueen virallisena tavoitteena on sijoittua Veikkausliigassa kuuden sakkiin ja voittaa Suomen cup. Puolustuspeli on toiminut harjoituskauden ajan hyvin, mutta hyökkäyspelaamisessa löytyy eniten kehitettävää.

– Hyökkäyssuuntaan pelaamme aika suoraviivaisesti kuten olemme tehneet pari viime kautta. Murtavien syöttöjen laatua on parannettava. Sitä asiaa on harjoiteltu hyökkäyspelaamisen osalta.

Englanti päätepysäkki

Kovat ovat tavoitteet myös henkilökohtaisella tasolla. U19-maajoukkueen avainpelaajalla on uran kirkkaana tavoitteena ammattilaisuus ulkomailla. Voutilainen on käynyt Valioliigaseurojen Aston Villan ja Queens Park Rangersin testissä. Voutilainen näkee päätepysäkkinään juuri Englannin. Siellä hän haluaa pelata uransa parhaat pelivuodet. Seuraavan etapin hän haluaa ottaa muualta Euroopasta. Sitä ennen pitää kuitenkin kääriä vielä hihat.

– Se vaatii töitä, töitä ja töitä. Pelinavaamisessa riittää kehitettävää: niin syöttöjen kovuudessa kuin syöttöjen monipuolisuudessa.  QPR:ssä huomasi, että erityisesti pelikovuus on ulkomailla Veikkausliigaa selvästi kovempi, Voutilainen arvioi.

Voutilainen näkee kehityksen kohteekseen myös paremman positiivisen peliasennon.  Eli, että hän olisi syötön saadessaan rintamasuunta kohti vastustajan maalia, joka mahdollistaa nopeamman pelaamisen. Parhaaksi ominaisuudekseen hän listaa tilannekovuuden.

Voutilainen etenee määrätietoisesti ja rauhallisesti tavoitteidensa kanssa.

– Tavoitteita ei aseteta liian pitkälle. Nyt on tavoitteena saada ehjä ja hyvä kausi alle Suomessa. Unelmana on pelata tulevaisuudessa jossain suurseurassa.

Jerry Voutilainen 2

Jerry Voutilainen #8  

29.3.1995

173 cm/71 kg

Veikkausliigaottelut/maalit: 32/3

Kasvattajaseura: KuPS

Sopimus: 2014

Lyhyesti

Suosikkipelaaja

– Olen ihaillut Liverpoolin Steven Gerrardin pelaamista pienestä lähtien. Gerrardilla on tosi hyvä potkutekniikka, ja hän pelaa kovaa. Minun mielestä hän on maailman paras pelaaja.

Oman pelaamisen analysointi

– Käyn peliä läpi paljon myös joukkuekavereiden kanssa. He pystyvät sanomaan jotain asioita, mitä en ole itse huomannut. Se on hyvä etu.

Veikkausliigadebyytti HJK:ta vastaan 2011.

– Olin pelannut edellisenä päivänä B-junnujen pelin Iisalmessa, ja Peksa soitti lähtisinkö Helsinkiin mukaan. Pääsin peliin mukaan puoliajalla. Se oli upea kokemus, jota en unohda koskaan. Pääsin pelaamaan muun muassa Jari Litmasta vastaan.

 

 

 

Posted on huhtikuu 10, 2014, in Kuopion Palloseura, Veikkausliiga and tagged , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: