KuPSin joukkue esittelyssä

_MG_1667

Päävalmentaja Esa Pekosen pääpointit materiaalista:  Materiaali oli viime vuonna paperilla kovempi ja laajempi, mutta nyt olemme paremmin valmistautuneita. Viime vuonna kauden avauksessa meillä oli paljon loukkaantuneita ja pelikieltoja. Maalivahtipeli ja keskikentän keskusta ovat olleet toimivimmat osa-alueet. Pelinavaamisessa ja maalinteossa eniten parannettavaa. Meidän pitää puolustaa hyvin pärjätäksemme.

Alakerran isäntä KuPSin kauden tärkein hankinta

Tomi Maanoja

 Tomi Maanojan hankinnan merkitystä nuoren joukkueen johtohahmoksi ei voi liikaa korostaa. Mika Hilander pelasi vahvan kauden, mutta Esa Pekonen kallistui maalivahtivalinnassaan Maanojaan juuri hänen johtajaominaisuuksien takia. Maanoja pystyy hallitsemaan laajan alueen ja ohjaa kovaa ääneen puolustustyöskentelyä. Pelinjohtaminen ja puolustuksen organisointi ovat ”Psykon” suurimmat vahvuudet. Maanoja on hyvä avaamaan peliä: niin jalalla kuin pitkillä heitoilla. Suurimpana haasteena pitää suoritustaso huipussaan koko kauden ajan. Maanoja on pelipaikallaan sarjan parhaita, mutta KuPS pelaa ohuella langalla maalivahtiosastolla. Luotettava kakkosvahti Joonas Pöntinen on pitkään sivussa käytyään polvileikkauksessa, joten penkillä on A-juniori Sami Juvonen.

Topparitilanne viime kautta paremmin tasapainossa

Omar Colley 2

 KuPSin puolustaminen on ollut viime kautta tiiviimpää. Tiivis puolustuspelaaminen on ollut Pekosen keskeisin teema. Puolustuslinjassa erityisesti topparipari on viime kautta tasapainoisempi ja suoritusvarmempi. Fyysisesti vahva Omar Colley ja pallovarma Toni Markic  ovat muodostaneet vahvan kokonaisuuden keskuspuolustuksessa. Maanmiehen Lamin Samateh’n tultua seuraan, Colley on siirtynyt omimmalle pelipaikalleen vasemmaksi puolustajaksi. Pekosen papereissa juuri Samateh on ensisijaisesti toppari Markicin rinnalla. Ominaisuuksiltaan Samateh on Colleyn tapainen, fyysisesti vahva ja nopea.  Gambialainen pystyy pelaamaan myös oikeana laitapuolustajana.

Oikeana topparina pelaava Markic on vakuuttanut rauhallisuudellaan ja pallovarmuudellaan. Bosnialainen pystyy ottamaan vielä isompaa roolia kun miehen pelituntuma paranee.  Joukkueen rakennuksessa on opittu viime vuoden surkuhupaisan sekoilun jälkeen. Samateh hankinnan myötä keskuspuolustus ei ole niin haavoittuvainen loukkaantumisten ja pelikieltojen suhteen. Kolmosessa vielä viime kaudella pelannut Joonas Ojantie on ollut joukkueen suurin yllättäjä, ja osoittanut pystyvänsä klaaraamaan topparina myös liigatempossa.

Colley liigan eliittiä, Vartiainen omaksanut hyvin uuden pelipaikan

Tuomas Rannankari

Laitapakkien tilanne on hyvä avauskokoonpanon osalta. Viime otteluissa Pekosen selkein muutos on ollut, että Tuomas Rannankari on siirtynyt yhden pykälän ylemmäs, vasemmaksi laitalinkiksi. Näin Veikkausliigan johtaviin puolustajiin kuuluva Omar Colley on päässyt mielipaikalleen. Nopea Colley tuo KuPSin hyökkäyspeliin kaivattua päättäväisyyttää ja vaarallisuutta loistavilla nousuillaan.

Rannankari on luotettava pelaaja, joka ei kuitenkaan pysty tuomaan samanlaista pelotetta vastustajalle kun Colley viime vuonna. Juoksuvoimaisen Rannankari paras potentiaali ei ole tullut vielä esiin. Hän kaipaa otteisiinsa lisää röyhkeyttä molempiin suuntiin. Parhaimmillaan Rannankari nousee aktiivisesti tukemaan hyökkäyksiä ja keskittää tarkkoja palloja vasurillaan.

KuPSin viime kauden parhaan pelaajan Antti Hynysen siirtyminen Ilvekseen oli iso menetys. Siitä on kuitenkin selvitty vähintään kuivin jaloin. Nopeasta laitalinkistä Joel Vartiaisesta on koulittu mainio laitapakki harjoituskaudella. Vartiainen on pirun vahva kaksinkamppailuissa. Hän ei ole kuitenkaan ollut yhtä vahva hyökkäyssuuntaan kuin Hynynen. Vartiainen on oikeaksi pakiksi ykkösvaihtoehto.

Laitapakin tontille löytyy rotaatiovaihtoehtoja. Pelaajavalmentajaksi siirtynyt kuntoihme Tero Taipale, 42, tulee saamaan vastuuta varsinkin loukkaantumisten paikkaajana. Oma kasvatti Sami Räsänen tulee saamaan pelejä niin laitapakkina kuin laitalinkkinä. Oulun Palloseurassa viime kaudella pelannut Vili Roivainen hankittiin tuomaan rinkiin leveyttä. Roivainen pystyy pelaamaan niin puolustuksessa kuin keskikentällä. Topparina ja laitapakkina tuurannut Juuso Korhonen on pitkään sivussa polvivamman takia.

Keskikentän keskusta: Voutilainen ja Sohna ydinkaksikko

Sohna

Keskikentän keskusta on KuPSilla kunnossa, vaikka pelintekijä Jussi Kujalan pitkä poissaolo toki kirpaisee. Keskikentän pohjan ydinkaksikon muodostaa vahvalla työmoraalilla pelaavat Ebrima Sohna ja Jerry Voutilainen. Sohna on edelliseen visiittiin nähden nyt oikein roolitettu vahvuuksiensa mukaan. Sohna edustaa perinteistä haalariosastoa. Gambialainen pystyy tärkeisiin pallonriistoihin sekä pelaamaan palloa nopeasti ja yksinkertaisesti eteenpäin. Sohnan niin syöttö kuin potkutekniikka ovat rajallisia, joten pelintekovastuu jää muille pelaajille. Suurempi pelintekovastuu keskikentän pohjalla on  Voutilaisella, joka on ollut KuPSin ehdotonta parhaimmistoa preseasonilla. Voutilainen on vihdoinkin pelannut hänen vahvuuksilleen sopivassa roolissa. Häneltä voi odottaa murtautumista Veikkausliigan johtavien pelaajien joukkoon pelipaikallaan.

Samaa on odotettu jo pitkään kymppipaikalla pelaavalta Aleksi Paanaselta. Paananen sai viime kaudella paljon vastuuta mielipaikallaan, mutta tehot jäivät vähäisiksi. Paananen on pallollisesti taitava futaaja, joka liikkuu aktiivisesti linjojen välissä. Paanasen suurimmat puutteet tulevat murtautumisvaiheessa: ratkaisevissa syötöissä ja laukauksissa. Niissä häneltä puuttuu päättäväisyyttä. Pekonen on käynyt keskusteluja Paanasen kanssa optimalisesta pelipaikasta, sillä tehot kymppipaikalla ovat jääneet vähiin. Harjoituskaudella keskikentän keskustan rooleissa on nähty A-junioreista Peetu Pöyhönen ja Aatu Laatikainen.

Vasen laita kuluu, oikealla uusi mies vasta kauden kynnyksellä 

Miikka Ilo 3

KuPSin hyökkäyspelaaminen rakentuu paljon murtautumiseen laitapelaamisen kautta. Erityisen paljon hyökkäykset rakentuvat vasemman laidan kautta. Kapteeni Miikka Ilo on tulevalla kaudella isossa roolissa. Ilo on ottanut selvästi enemmän johtajuutta ja hoitaa duuninsa puolustussuuntaan tunnollisemmin. Ilolta ja muilta keskikenttäpelaajilta voi odottaa enemmän hyökkäystehoja kun joukkueella ei ole selkeää ykköspyssyä kärjessä. Ilolla on myös iso vastuu erikoistilanteiden antajana. Lahjakas vasen laitalinkki Ilmari Niskanen, 16, on missannut preseasonin selkävaivojen takia. Tuoreimman tiedon mukaan ”Immin” paluu venyy kesäkuulle.

KuPSin hyökkäyspelin monipuolisuuden kannalta olisi tärkeää, että oikean laidan pelaaminen olisi vaarallisempaa. KuPSin unelmana oli napata viime kaudella paikalla loistanut Juha Hakola Kyprokselta, mutta Aris Limassolilta ei herunut lupaa purkaa sopimusta. Oikealla laidalla ykkösvaihtoehto on viime metreillä hankittu hyökkäyksen yleispelaaja Admir Catovic. Hän pystyy pelaamaan kaikissa hyökkäyksen rooleissa. Pekonen kuvaa Catovicia monipuoliseksi ja pallovarmaksi hyökkäyspään pelaajaksi. Kakkosvaihtoehto laidalle on Saku Savolainen, joka on saanut minuutteja myös keskikentän keskustassa. 17-vuotias Savolainen on tehnyt hyvän läpimurron Veikkausliigaan. Savolaiselta löytyy nopeutta ja taitavuutta tarpeeksi laitapelaajaan rooliin. Oikean laidan roolissa voivat pelata myös Ats Purje ja Joel Vartiainen.

Kliininen viimeistelijä puuttuu

Purje3

Totuus on, että KuPSilla on lopettaneen Ilja Venäläisen kokoinen aukko kärjessä.  Maalinteko tulee olemaan suurin kynnyskysymys keltapaitojen kaudessa. Piikissä on pelannut eniten Purje, joka ei kuitenkaan ole mikään kliininen viimeistelijä. Virolaisella on paljon hyviä ominaisuuksia, mutta luotettavaksi maalintekijäksi hänestä ei ole. Purje on parhaimmillaan ajoittaessaan juoksut puolustuksen selustaan. Teräväliikkeinen Purje on myös hyvä tekemään tilaa muille mainiolla liikkumisellaan. KuPSin taktiikka on kuitenkin rakennettu paljon keskityspallojen varaan, jossa Purje ei pärjää tarpeeksi hyvin.

Tähän vastauksena Pekonen on asettanut piikkiin isokokoisen Miikka Ilon. Pekosen käyttämässä pelitavassa on olennaista, että joukkueella on selkeä kohdepelaaja, joka pystyy suojaamaan palloa ja ottamaan näin muut pelaajat hyökkäyksen mukaan. Kohdepelaajan rooli korostuu erityisesti kun KuPSin pelinavaamista prässätään aktiivisesti. Silloin KuPS purkaa paineen heittämällä pallon nopeasti kärkeen.

KuPSin materiaali on kapea juuri kärkipelaajien suhteen. A-juniori Ali Al-Musawi on väläytellyt harjoituspeleissä, mutta peliaika Veikkausliigassa tällä kaudella jäänee vähille. Al-Musawilta löytyy kärkipelaajaksi oikea määrä röyhkeyttä, joten miehen tulevaisuus vaikuttaa valoisalta.

 

 

 

 

 

 

Mainokset

Posted on huhtikuu 10, 2014, in Kuopion Palloseura, Veikkausliiga and tagged , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: