Surkea kotiavaus – KuPS painii samojen ongelmien kanssa

_MG_1761

Vuodet vaihtuvat, joukkuetta uusitaan, mutta KuPS painii yhä samojen ongelmien kanssa Veikkausliigassa. Asia on yksinkertaisesti surullista. Tästä hyvä esimerkki oli kotiavaus Jaroa vastaan, joka meni kaikkea muuta kuin putkeen. Haluttomasti pelannut KuPS hävisi samoista sijoista taistelevalle Jarolle 1-4 (0-2) Lukemissa ei ollut tippaakaan selittelyjen varaa.  KuPSin päävalmentaja Esa Pekonen esiintyikin lehdistön edessä nöyrästi.

– Selitettävää ei ole, vastustaja oli selkeästi parempi. Keskiviikkona pelasimme erinomaisesti Honkaa vastaan, tänään esityksemme oli surkea. Keskiviikkona meillä on tärkeä paikka näyttää, että pystymme parempaan, Pekonen kiteytti.

KuPSin keskikenttäpelaaja Jerry Voutilainen oli yhtä pettynyt mies tappion jälkeen. Voutilainen ei löytänyt selkeää syytä aneemiselle esitykselle.

– Olimme alun aika unessa. Jaro sai kaksi helppoa maalia alkuun ja sen jälkeen pelimme jostain syystä lopahti. Meillä oli tänään huono päivä. Treeneissä meininki on ollut hyvä, mutta se ei näkynyt tänään kentällä, Voutilainen myönsi.

Yksittäisen ottelun perusteella on turha tehdä liikaa hätiköityjä johtopäätöksiä. Mutta mielestäni on huolestuttavaa, että KuPS painii Veikkausliigassa samojen pelillisten ongelmien kanssa kuin se on viime vuosina tehnyt. Joukkueen kurssi on edelleen vahva Suomen cupissa, mutta Veikkausliigassa otteet heilahtelevat liikaa laidasta laitaan. Pelilliset ongelmat on myönnetty kauden lopussa, mutta niihin ei ole tullut selkeää suunnanmuutosta pitkän harjoituskauden aikana.

Puolustuspelaaminen levällään  erityisesti erikoistilanteissa

_MG_1541

Pienemmällä budjetilla kauteen lähtenyt KuPS on vannonut koko harjoituskauden yhtenäisen puolustuspelaamisen nimeen. Se on keskeisin teema KuPSin menestymisen kannalta. KuPSin pakka pysyi tiiviinä vielä Liigacupin pelit Kuopio-hallissa. Samoin puolustuspeli toimi hyvin keskiviikkona Honkaa vastaan hallipelissä. Ensimmäiset tosipelit Veikkausliigassa HJK:ta ja Jaroa vastaan ovat näyttäneet asian toisen puolen. Isommalla kentällä välimatkat kasvavat ja pelaamisen tempo on nyt eri tasolla kun muut joukkueet ovat hioneet yhteispelaamistaan ja sitä kautta pelinopeuttaan.

Jaroa vastaan KuPSin yhtenäinen puolustuspelaaminen oli vain kaukainen muisto. Puolustus oli helisemässä erityisesti erikoistilanteissa, joista Jaro teki kolme maaleistaan. Tilannetta on turha kaunistella: KuPSin merkkauspelaaminen tilanteissa oli löysää, keskittyminen jossakin muualla. Puolustuspelaamisen selkeyttä ei ole varmasti helpottanut, että Pekonen on vaihtanut puolustuksen koostumusta tiuhaan. Muun muassa HJK- ottelussa nähtiin kolme erilaista puolustuslinjaa. Myös Jaroa vastaan puolustuslinjaa muutettiin kesken pelin. KuPS siirtyi toisella jaksolla kolmen linjaan. On hyvä, että valmentaja haluaa reagoida muutoksin, jos joukkueen peli ei kulje. On kuitenkin aiheellista kysyä, ovatko pelipaikkakokeilut aiheellisia edistämään joukkueen yhtenäistä puolustuspelaamista. Vai pitäisikö pelaajien antaa mahdollisuus pelata samalla koostumuksella useampi peli, ja miettiä asiaa uudestaan vasta sitten.

Jaron prässipelaaminen puri KuPSin pelinrakenteluvaiheeseen

_MG_1287

Toinen KuPSin suuri ongelma oli pelinavaaminen. Alexei Eremenkon luotsaama Jaroa vei taktisesti peliä mielensä mukaan.

– Pelasimme kurinalaisen matsin. Tiedämme, miten KuPS pelaa, ja onnistuimme vastaamaan siihen, Eremenko totesi tyytyväisenä.

Jaroa juhli voittoa Kuopiossa yhdentoista vuoden tauon jälkeen. Voitto perustui vahvasti pallonhallintaan ja hyvään prässiin. Punapaitojen aktiivinen prässi laittoi KuPSin pasmat sekaisin pelinavausvaiheessa. Jaron kapteeni Jonas Emet nosti lehdistötilaisuudessa prässipelin yhdeksi ottelun ratkaisuksi.

– Prässipelimme toimi hyvin. Se pakotti KuPSin pelaamaan pitkää palloa, Emet totesi.

Suoraviivaisuudelle pitää löytyä vaihtoehtoja

_MG_1574

Joukkueiden syöttövarmuudessa ja pallottomien pelaajien liikkeessä oli selkeä ero. KuPS pelaa Pekosen alaisuudessa suoraviivaisesti, sillä se on Pekoselle luontevin tapa valmentaa. Suoraviivaisuus korostuu kun vastustaja prässää aktiivisesti. Jaron puolustuksen oli kuitenkin todella helppo lukea pitkiä avauksia kohdehyökkääjä Miikka Ilon päähän. KuPSin hyökkäyspelistä pitäisi löytyä enemmän monipuolisuutta, muitakin malleja, jonka kautta hyökätä. Hyökkäyspelaamisesta tulee liian hidasta ja tehotonta kun pelaajilla ei ole selkeitä malleja, miten tietyn hyökkäystilanteet pitäisi ratkaista. Kotijoukkueen ainoassa maalissa nähtiin väläytys nopeasta pelaamisesta keskustan kautta. Ilo irtautui terävästi vartioijastaan, ja Voutilainen pystyi antamaan ahtaasta tilasta hyvän syötön puolustuksen selustaan.

KuPSin tuskastuminen toisella jaksolla näkyi kilometrien päähän. Paras esimerkki oli kapteeni Ilon ulosajo. Ilo oli jo selvästi turhautunut  ennen kuin hän huitaisi kädellään Jaro-pelaajaa punaisen kortin arvoisesti. Myös Ats Purje otti keltaisen kortin selkeästi turhautumistaan. Kapealla ringillä pelaavalla KuPSilla ei ole varaa turhiin pelikieltoihin varsinkaan nykyisessä tiiviissä pelitahdissa. Joukkueen paras maalintekijä Ilo huilaa seuraavat kaksi ottelua.

Yleisö ansaitsee parempaa

Osa KuPS-kannattajista yhtyi toisella puoliajalla painokkaisiin ”Pekonen ulos, missä on tulos”-huutoihin. Katsomosta kuului myös selkeästi sarkastinen chantti ”sexy football Esa Pekonen.”  Koko kurasankoa esityksestä on turha kaataa Pekosen niskaan. Pekosen täytyy katsoa vahvasti peliin ottelun jälkeen, samaa voi vaatia pelaajilta. On selvä, että pelaajilta täytyisi löytyä ammattiylpeyttä tilanteessa kuin tilanteessa. Kotiyleisö voi vaatia ainakin sen, että omat pelaajat taistelevat loppuun saakka, olipa tilanne, kuinka hankala tahansa. Vahvasti seuran takana olevilla kannattajilla on täysi oikeus esittää mielipiteensä nykyisestä tilanteesta. Savolainen jalkapalloyleisö kaipaa selkeästi parempaa. KuPS kaipaa koko toiminnassaan ryhtiliikettä:liikettä urheilullisempaan suuntaan henkisesti ja pelillisesti.

Mainokset

Posted on huhtikuu 19, 2014, in Kuopion Palloseura, Veikkausliiga and tagged , , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: