PK-37:n pelitapa: Tiivis puolustuspelaaminen ja vastahyökkäykset keskiössä

_MG_0556

 Päävalmentaja Mika Pesonen joutuu pohtimaan paljon, miten PK saa kurottua vastustajien taitoeroa umpeen. Puolustuspeliin nojautuva pelitapa on rakennettu pelaajamateriaalin mukaisesti. 

PK-37:n pelitapa perustuu yhtenäiseen joukkuepelaamiseen, jonka päävalmentaja Mika Pesonen on linjannut kaikista tärkeimmäksi tavoitteeksi. Yhtenäinen joukkuepelaaminen tukeutuu tiiviiseen puolustuspelaamiseen. Se on keino, jolla selkeänä altavastaajana kauteen lähtenyt PK voi kuroa vastustajien taitoeroa umpeen.

– Puolustava pelitapamme on pakon sanelema, sillä pelaajamateriaalimme on rajallinen. Emme voi avata peliämme rajattomasti vaan puolustuspeli on kulmakivemme. Kun pystymme puolustamaan hyvin, se helpottaa hyökkäyspelaamista, Pesonen tiivistää.

Pesosen mielestä puolustuspeli on ollut toistaiseksi toimivin kokonaisuus.

– Jokaisella kentän osa-alueella on tekemistä. Mikään osa-alue ei ole toiminut täydellisesti, Pesonen arvioi.

Puolustuspelaamisessa korostuu tiiviys, lyhyet etäisyydet pelaajien välillä. Matala prässi on PK:lle lähtökohta. Silloin pelaajat vetäytyvät keskilinjan tasolle, josta puolustaminen alkaa. Tarkoitus on, että omalla kenttäpuoliskolla saadaan vastustajan pelitila mahdollisimman pieneksi. Toisaalta taas PK ei halua tulla ohipelatuksi vastustajan kenttäpuoliskolla.

Toinen painopiste on keskustan tiivis puolustaminen. PK pyrkii estämään pääsyn vaarallisimmalle maalintekosektorille ja ohjaamaan vastustajaan peliä laitaan. Keskitysten katkaisemisessa keskeisessä roolissa ovat maalivahti Ville Kosonen ja topparipari Jani VidgrenJuho Ruotsalainen.

PK:n hyökkäyspelaaminen rakentuu vastahyökkäysten varaan. PK pyrkii kääntämään pelin nopeasti pystyyn heti pallonriiston jälkeen.

– Keskimmäisten pelaajien pitää uskaltaa kuljettaa palloa eteenpäin. Toinen vaihtoehto on pelata pallo nopeasti pystyyn. Pallottomilta pelaajilta vaaditaan liikettä ja aloitteita, Pesonen korostaa.

PK:lle maalinteko ja ylipäänsä maalipaikkojen luominen on ollut vaikeaa. Se johtuu jo pitkälti puolustavasta taktiikasta. Kun joukkue vetäytyy alas puolustamaan, on välimatka vastustajan maalille pitkä. Kun PK:n pelaaja saa pallon, on pelaajalla usein monta vastustaja ympärillä. Niissä tilanteissa vaaditaan pelirohkeutta. Se on Pesosen mukaan keskeinen kehityksenkohde.

– Yritän kannustaa pelaajia pelirohkeuteen. Meidän pitää uskaltaa kuljettaa ja pitää palloa enemmän. Sitä kautta voimme saada esimerkiksi vapaapotkun, ja sen myötä painetta vastustajan päätyyn.

Paineen purkamistahelpottaisi, jos kärjessä olisi vahva kohdepelaaja, joka pystyisi pitämään palloa ylhäällä. Se antaisi muille pelaajille enemmän aikaa nousta tukemaan hyökkäyksiä. Pesonen myöntää, että kärjessä ei ole nyt Tuomas Halosen kaltaista pallovirtuuosia. Halosen poissa ollessa ykkösvaihtoehto on Teemu Leskinen, jonka suurin vahvuus on nopeus.

– Leskinen hakeutuu paikoille parhaiten ja pystyy nopeudellaan aiheuttamaan sählinkiä vastustajan puolustukselle, Pesonen arvioi.

 

_MG_2285

Pesoselle pelitavan tärkeimmät pelaajat ovat keskikentän keskustan taitava kaksikko Anssi Lipponen ja Olli Huttunen (kuvassa).

– He ovat avainasemassa pelinrakentelussa. Heidän pitää pystyä pallonriistoihin ja sen jälkeen kääntämään peli nopeasti eteenpäin.

PK käyttää murtautumisvaiheessa eniten laitapelaamista. Laitojen kautta palloa keskitetään boksiin. Iisalmelaiset eivät ole tehneet maalia kahdeksaan viime peliin. Pesonen näkee suurimpana ongelmana, ettei laitojen kautta ole saatu tarpeeksi keskityksiä.

– Sitä on harjoiteltu paljon. Otteluissa se ei ole toiminut kuitenkaan hyvin. Meillä ei ole laidalla pelaajia, joilla olisi riittävästi räjähtävää nopeutta. Uskon, että hyökkäyspeli paranee kun saamme lisää rohkeutta ja parhaan kokoonpanon kentälle.

 

Teksti ja kuvat on julkaistu Iisalmen Sanomissa 9.5.2014

 

 

Mainokset

Posted on Touko 11, 2014, in PK-37 and tagged , , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: