Happosen kosketus yhä tallella

_MG_7263

Iisalmen Kangaslammen jalkapallokentällä taituroi tuttu hahmo. Mittavan liigauran tehnyt Yrjö Happonen pelaa Kuopion riveissä vanginvartijoiden SM-kisojen alkulohkon ottelua. Happosella on ikävuosia 43, mutta pallokosketus on yhä tallella.

”Ykä” väläyttää ottelussa hyvää pelinäkemystään keskikentän rakentavassa roolissa, jossa hän tuli tutuksi huippu-urallaan. Lopussa Happonen siirtyy kärkeen kyttämään mahdollisia vastaiskun paikkoja. Pelaaminen tapahtuu hymy huulessa.

– Idea turnauksessa on, että kaikki saavat peliaikaa ja pelaaminen on hauskaa. Turnauksessa on mukava nähdä tuttuja, Happonen tuumii.

Liigauransa lopettamisen jälkeen Happonen on pelannut alasarjoja ja harrastefutista. Rakkaus jalkapallon pelaamiseen ja seuraamiseen säilyy vahvana.

– Olen pelannut Vitosessa Puijon Pallon ikämiehissä säännöllisen epäsäännöllisesti. Seuraan myös jalkapalloa aktiivisesti. Lajin merkitys on yhä suuri, nuoruudessa se oli vielä suurempi: ei tullut paljon muuta tehtyä tai ajateltua.

Happosen mielestä suurinta jalkapallossa itse pelin lisäksi yhteisöllisyys, johon kuuluvat tiivinää osana peliuran aikana saadut kaverit.

_MG_7274

Happosen joukkueen turnaus eteni ensimmäisenä päivänä voitosta voittoon. Huomenna on edessä jatkopelit.

– Katsotaan miten pärjäämme, sillä turnauksessa on kovia porukoita kuten Riihimäki ja Hämeenlinna.

Happonen myöntää rehellisesti, että ikävuodet ja paino näkyvät liikkeessä. Se ei kuitenkaan pelaamista haittaa varsinkaan ikämiehiä vastaan. Sen sijaan turnauksessa yllätyksenä on tullut, kuinka lujaa nuoret pelaajat tulevat tilanteisiin. Niissä tilanteissa auttaa Happosen tekniikka ja pelinäkemys, jotka olivat miehen ihailluimmat ominaisuudet huippuvuosina.

Urallaan Happonen voitti kaksi kertaa Suomen cupin ja kertaalleen SM-hopeaa. Happonen nostaa uransa parhaaksi ajaksi vuodet MyPassa 1990-luvun alussa. Happosen lisäksi menestysjoukkueessa pelasivat muun muassa Jari Litmanen jaSami Hyypiä.

– Joukkue pärjäsi todella hyvin ja pystyin pelaamaan urani tasapainoisimmat vuodet. Kampman oli valmentajana ehkä aikaansa edellä ja pystyi antamaan hyviä taktisia neuvoja. Ne helpottivat paljon pelaamista.

Happonen pystyi pelaamaan nuo vuodet myös ilman pahoja vammoja. Muuten juuri loukkaantumiset olivat se jarruttava tekijä lahjakkaan pelaajan uralla.

Haastattelun jälkeen Happonen lähtee helteestä palautumaan huomenna pelattaviin jatkopeleihin. Ehkäpä ne hienoimmat kikat on säästetty tärkeimpiin peleihin.

– Huomenna pitää liikkua paremmin joukkueena, Happonen tiivistää pelisuunnitelman.

Yrjö Happonen profiili

_MG_7260

Syntynyt 8.10.1970 Kuopiossa

Pelipaikka: keskikenttä

Kasvattajaseura: Koparit

Pääsarjaottelut/maalit: 210/20

Seurat liigassa: KuPS , MyPa, RoPS

 

Saavutukset:

Kaksi Suomen cupin voittoa 1989, 1992

SM-hopea 1993

Vuoden poikapelaaja 1986

 

Teksti ja kuvat julkaistu Iisalmen Sanomissa 6.6.2014

Mainokset

Posted on kesäkuu 7, 2014, in Muu jalkapallo and tagged , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: