Ura tienhaarassa

_MG_1842

Koulutuspaikkojen kapea valikoima Iisalmessa on yksi syy, miksi PK:n aikuispelaajien määrä on vähentynyt ja vähenemässä tulevaisuudessa. Pelaajia lähtee muualle opiskelemaan. PK:n avainpelaajiin kuuluva Olli Huttunen on juuri tällaisessa tienhaarassa.

– Pelaan seuraavan kauden PK:ssa, mutta ensi syksynä lähden todennäköisesti opiskelemaan muualle, Huttunen arvioi tulevaisuuttaan.

Koko uransa PK:ssa pelanneen Huttusen satsaukset ovat keskittymässä enemmän opiskeluun. Pari vuotta sitten painopisteenä oli selkeästi jalkapallo. Odotukset ja tulevaisuuden suunnitelmat olivat korkeammalla.

Huttunen murtautui edustusjoukkueen avaukseen 18-vuotiaana ja nousi kovassa joukkueessa yhdeksi avainpelaajaksi.  Seuraavat kaksi kautta eivät ole vastanneet odotuksiin ja panostuksiin.

– Kaudella 2013 tuli pari loukkaantumista. Kesällä lähdin armeijaan ja en pystynyt oikein treenaamaan kunnolla. Se kausi lässähti. Koen, että tämä kausi oli samanlainen kuin viime vuosi. Parempaan olisi pitänyt pystyä.

Huttunen nostaa olennaisimmaksi asiaksi tasaisuuden puuttumisen.

– Ailahteluja on ollut liikaa.  Kauteen mahtuu hyviä ja huonoja pelejä. On tuntunut, että jos ottelu lähtee sujumaan huonosti, se on mennyt huonosti.

IMG_2444

Palataan vielä kauteen 2012, joka oli Huttusen uran selkeästi paras. Henkilökohtaisen onnistumisen lisäksi se oli seuralle lähes täysosumakausi. Iisalmelaiset kontrolloivat otteluita pallonhallinnan ja aggressiivisen prässin kautta. PK oli loppuun asti mukana kärkitaistelussa ja sijoittui neljänneksi.

– Joukkueeseen oli helppo tulla. Keskikentällä oli pallovarmoja pelaajia. Kun tuli onnistumisia, se kasvatti itseluottamusta.

Huttunen korostaa läpimurrossaan omaehtoista harjoittelua ja myös henkistä kanttia.

– Tein paljon töitä harjoituksissa ja omalla ajalla. Omalla ajalla pystyy keskittymään paljon potkutekniikkaan ja harhautuksiin. Näen, että oli myös paljon päästä kiinni. On tärkeää, että uskaltaa ja luottaa itseensä.

Materiaalin ja pelityylin suhteen tämä kausi oli täysin erilainen.  Tähän kauteen nuorentunut PK lähti selkeänä altavastaajana yhtä selkeällä altavastaajan taktiikalla. Tilanteessa, jossa sarjapaikan pitäminen olisi ollut juhlittu mestaruus.

– Joukkueen kausi on ollut odotuksiin nähden yllättävän positiivinen. Mukavampi olisi tietysti ollut säilyttää sarjapaikka Kakkosessa.

Myös Huttusen roolissa on tapahtunut selkeä muutos. 2012 nuoren tulokkaan oli helppo tulla ja imeä oppia joukkueesta, jossa  oli useita kokeneita ja Kakkosen tasolle rutinoituneita pelaajia. Menneellä kaudella 20-vuotias Huttunen oli joukkueen kokeneempaa kaartia. Se on vaatinut vastuullisempaa roolia ja oman esimerkin näyttämistä nuorille pelaajille. Hän myöntää, että johtavampi rooli ei ole tullut luontaisesti, mutta on pitänyt yrittää.

Kausi ei ole ollut henkisesti helppo, mutta siihen mahtuu onnistumisia joukkueena.

– Tiesimme kauden alussa realiteetit, joten siihen osasi varautua. Alku oli todella vaikea. Hävisimme monta ottelua putkeen tekemättä maaliakaan. Kesällä ja loppukaudesta on tullut voittoja. Olemme pystyneet pelaamaan myös tasaisia pelejä lohkon kärkijoukkueita vastaan. Olemme hävinneet monessa pelissä viimeisillä minuuteilla. Ihan perus taitotasossa on tullut eroa, Huttunen arvioi.

Tehoja olisi pitänyt tulla enemmän

Huttunen on pelannut suurimman osan kaudesta mielipaikallaan keskikentän keskustassa hyökkäävässä roolissa. Kauteen mahtuu muutamia pelejä myös oikeana laitapuolustajana.

Ennen kautta hän asetti tavoitteen parantaa omaa maaliennätystään (4) viime kaudelta. Kauden saldoksi jäi yksi maali ja kaksi maalisyöttöä. Huttunen myöntää suoraan, että tehoja olisi pitänyt tulla enemmän.

Kauden ainokainen oli sitäkin komeampi, ehdotonta eurogoals-tasoa. Huttunen ampui pallon reilusta kolmesta kympistä  yli hölmistyneen GBK-maalivahdin toukokuussa. Huttunen teki samantyyppisen maalin myös harjoituskaudella.

– Niitä on tullut treeneissä ja jo junnuna haettua. Katsoin, että veskari on ulkona maaliltaan ja sitten vaan lauoin. On tärkeää, että veskari on ulkona, jolloin voi lähteä yrittämään.

Huttusen vahvuudet ovat pallollisessa pelaamisessa, potkutekniikassa ja pelinluvussa. PK on ymmärrettävästi joutunut tällä kaudella pelaamaan puolustavalla taktiikalla. Pallollisesta pelaamisesta nauttiva Huttunen myöntää, että pallon perässä juokseminen on vienyt voimia hyökkäyspeliltä. Omalta maalilta puolustamasta on pitkä matka tekemään tehoja vastustajan maalille.

Huttunen näkee positiivisena juttuna, että sarjatasoa alempana PK pääsee kehittämään pallollista peliään huomattavasti paremmin.

Ensi kaudesta on tulossa vaikea, jos PK:n useampi kokeneempi pelaaja lopettaa uransa. Se jättäisi ison henkisen ja pelillisen tyhjiön. Huttunen vahvistaa, että asiasta on liikkunut huhuja joukkueen sisällä.

– Olisi tärkeää, että kokeneet pelaajat jatkaisivat. He ovat seuran henki ja sydän, jotka tuovat kentälle taistelutahtoa.

Olli Huttunen profiili

_MG_9768

Syntymäaika ja -paikka: 9.2.1994, Iisalmi.

Pituus/paino: 176 cm/72 kg

Lempinimi: Opa

Kakkosen kaudet

2012: 22 ottelua (20 aloituksessa) 3 maalia, 3 maalisyöttöä

2013: 20 ottelua (17 aloituksessa) 4 maalia

2014: 25 ottelua (25 aloituksessa) 1 maali, 2 maalisyöttöä

Mainokset

Posted on lokakuu 5, 2014, in PK-37 and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: