Pelaajilla pitäisi olla enemmän kunnianhimoa

_MG_2408

Olli Huttunen sanoo tehneensä paljon töitä vapaa-ajalla, sillä pelkät yhteisharjoitukset eivät riitä.

Kolmoseen tippuneen Iisalmen Pallo-Kerhon 37:n on pystyttävä vahvistamaan jatkumoa junioreista edustusjoukkueeseen kun ulkopuolisiin hankintoihin ei satsata.

– Edustusjoukkueeseen pitää pystyä tuottamaan vuosittain vähintään kaksi pelaajaa. Minusta on se ehdoton minimi, PK:n juniorivalmennuspäällikkö Marko Pesonen painottaa.

Iisalmessa on erinomaiset olosuhteet treenata ja kehittyä jalkapalloilijana. On useita nurmikenttiä ja ennen kaikkea jalkapallohalli, jossa voi treenata ympäri vuoden.

Miksi PK ei tuota enemmän Kakkosen tasolle riittäviä pelaajia? Kummasta enemmän kiikastaa valmennuksen laadusta vai pelaajien omasta halusta?

– Haluaisin pelaajilta enemmän kunnianhimoa. Se ei ole pelkästään Iisalmen vaan valtakunnallinen ongelma. Valmentajalla on iso vastuu, että hän pystyy motivoimaan ja antamaan vinkkejä myös juniorin omaehtoiseen harjoitteluun.

Pesonen korostaa, että väkisin pakottamalla ei saada tuloksia.

– Kaikki lähtee pelaajan omasta halusta kehittyä. Huippupelaajaa ei tehdä joukkueharjoittelussa, vaan omalla ajalla. Hyvä esimerkki on Ilmari Niskanen. Tiedän hyvin, kuinka paljon hän teki töitä omalla ajalla. Ei hänestä muuten olisi tullut niin hyvää pelaajaa.

Pesosen mukaan junioreissa on satsattu enemmän yksilöön, jotta jatkumo edustusjoukkueeseen paranisi.

Ikäluokat ovat pieniä, mutta Pesosen mukaan niistä voi odottaa yksittäisiä pelaajia edustusjoukkueeseen lähivuosina.

– Kannustamme lahjakkaita pelaajia eteenpäin. Lahjakkaimmat pääsevät pelaamaan vuotta vanhempien ikäluokassa ja saavat sitä kautta enemmän tasolleen sopivaa haastetta.

Pesonen arvioi, että valmennuksen tasossa on kehittämistä.

– Valitettavasti raha on yksi rajoittava tekijä, sillä homma perustuu vapaaehtoisuuteen. Olisi toivottavaa, että entiset pelaajat siirtyisivät enemmän valmentajaksi. Pelaajaurasta on merkittävä apu valmentajana. Kaivattaisiin myös uusia tekijöitä. Seura tarjoaa hyvät mahdollisuudet kehittyä valmentajana. On tarjolla koulutuksia ja luentoja.

Edustusjoukkuetta luotsannut Mika Pesonen on ylpeä siitä, että PK: oli kovatasoisessa pohjoislohkossa omavaraisin seura. Pallo-Kerho peluutti kauden aikana 23 pelaajaa, joista 22 on omia kasvatteja.

Pesonen on huolestunut siitä, että aikuispelaajien määrä on vähentynyt ja vähenee tulevaisuudessa.

– Meidän pitäisi junioreiden kasvattamisen lisäksi pystyä pitämään aikuispelaajat paremmin riveissä. Iisalmen ongelma on, että koulutuspaikkojen valikoima on kapea.

PK:n avainpelaajiin kuuluva Olli Huttunen on juuri tällaisessa tienhaarassa.

– Pelaan seuraavan kauden PK:ssa, mutta ensi syksynä lähden todennäköisesti opiskelemaan muualle, Huttunen arvioi tulevaisuuttaan.

PK:n juniori-ikäluokat läpi käynyt Huttunen näkee kehitettävää harjoitusten laadussa ja yksityiskohtien opettamisessa. Hän murtautui edustusjoukkueen avaukseen 18-vuotiaana.

– Tein paljon töitä harjoituksissa ja omalla ajalla. Omalla ajalla pystyy keskittymään paljon potkutekniikkaan ja harhautuksiin. Näen, että oli myös paljon päästä kiinni. On tärkeää, että uskaltaa ja luottaa itseensä, Huttunen avaa läpimurtonsa taustaa.

Huttunen odottaa ensi kaudesta haastavaa, jos useampi kokeneempi pelaaja lopettaa uransa. Hän vahvistaa, että asiasta on liikkunut huhuja joukkueen sisällä.

– Olisi tärkeää, että kokeneet pelaajat jatkaisivat. He ovat seuran henki ja sydän, jotka tuovat kentälle taistelutahtoa.

Marko Pesonen pitää tärkeänä näkökulmana, että PK pystyy Kolmosessa paremmin kehittämään hyökkäyspelaamistaan.

– Sarjaa alempana on entistä tärkeämpää, että PK pyrkii olemaan peliä hallitsevampi joukkue. Kolmosessa on paremmat mahdollisuudet kehittää pallollista pelaamista.

Teksti ja kuva julkaistu Iisalmen Sanomissa 5.10.2014

 

 

Mainokset

Posted on lokakuu 6, 2014, in PK-37 and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: