Todennäköisesti jäähyväiskausi – todennäköisesti uran paras kausi

_MG_7699

Mieluisin pelipaikka, mieluisin pelitapa ja iso luottamus tukevat odotuksia, että Olli Huttunen pelaa uransa parhaan kauden Iisalmen Pallo-Kerhon paidassa. Kauden jälkeen on todennäköisesti jäähyväisten aika.

– Olen semmoinen hyökkäysvoittoinen pelaaja. Mieluiten pelaan keskikentän ja hyökkäyksen välissä. Siinä pääsen pelaamaan palloa eteenpäin ja antamaan ratkaisusyöttöjä. Tykkään olla paljon pallossa, silloin nautin pelistä. En nauti, jos en saa palloa ja joudun juoksemaan liikaa alaspäin, PK:n kapteeni Olli Huttunen myöntää rehellisesti.

Viime vuonna PK taisteli Kakkosen sarjapaikasta kynsin hampain oikeutetusti altavastaajan taktiikalla. Joukkue juoksi, raastoi, repi ja prässäsi vastustajan perässä. Huttusen pelissä oli pitkiä pallottomia vaiheita. Ravaamisen jälkeen jalat maitohapoilla on vaikea lähteä rakentamaan pallollista peliä, kun vastustaja iskee tiukasti prässillä kiinni.

Perspektiivi viime kauteen on iso. Nyt Huttunen nauttii silmin nähden nykytilanteesta, jossa pelillinen rooli, pallonhallintaan perustava pelitapa ja iso luotto tukevat hänen onnistumista. Hän lähestyy kysymystä uransa parhaasta kaudesta joukkue edellä.

– Se vaatii sen, että nousemme takaisin Kakkoseen, Huttunen linjaa ytimekkäästi.

21-vuotias Huttunen on PK:n pelaajista potentiaalisin ja taitavin yksilö, jolla olisi hyvät mahdollisuudet pelata ylemmällä sarjatasolla. Potentiaalista kertoo hyvin, että läpimurto Pallo-Kerhon avaukseen tapahtui 18-vuotiaana. Joukkueeseen, jonka avauskokoonpano oli täynnä kovia ja rutinoituneita Kakkosen tason pelaajia. Kausi nosti odotukset siihen, että Huttunen on se seuraava pelaaja, joka lähtee PK:sta ylempiin sarjoihin. Siihen tarjoutui myös mahdollisuus.

– Silloinen PK:n päävalmentaja Mika Lähderinne soitti ja tarjosi mahdollisuutta lähteä KuPSin treeneihin. Sanoin, että ei kiinnosta. Nautin siitä, että saan pelata paljon kuin että istuisin penkillä. Olipa se sitten alemmalla sarjatasolla. 18-vuotiaana tuntui hyvälle, että pääsin pelaamaan Kakkosta niin isossa roolissa.

Nyt painopiste on siirtynyt selkeästi opiskeluihin. Tällä hetkellä Huttunen pänttää pelaamisen ohella pääsykokeisiin.

– Suurella todennäköisyydellä en pelaa PK:ssa ensi kaudella. Tähtään syksyksi opiskelemaan Jyväskylän kauppakorkeakouluun. Toinen vaihtoehto on liiketalous.

Koko uransa PK:ta edustanut Huttunen ei ole vielä linjannut tarkkaan tulevaisuutta jalkapallon suhteen.

– Esimerkiksi Jyväskylässä riittää paljon joukkueita. Katson tilannetta sitten, miten kovasti jalkapallon pelaaminen kiinnostaa.

PK:n päävalmentaja Lasse Vornanen näkee, että Huttusella on mahdollisuudet pelata ylempänä niin halutessaan.

– Olli on vielä nuori pelaaja. Minulle hän on hyvä Kakkosen tason pelaaja. Hän pystyy jatkamaan uraansa Kakkosessa. Potentiaalia on jopa Ykköseen riippuen kaupungista, minne hän lähtee opiskelemaan.

Hiljainen esimerkin näyttäjä

Todennäköisellä jäähyväiskaudellaan Huttunen kantaa PK:n kapteeninnauhaa Kolmosessa. Kolmosessa pelaaminen ja kapteenin rooli ovat kaksi asiaa, joita Huttunen ei olisi millään voinut kuvitella tehdessään läpimurron PK:n avaukseen 2012. Sen, että PK vajoaa Kolmoseen Kakkosen pohjoislohkon kärkitaistelusta. Ja,  sen että Huttunen on jo 21-vuotiaana joukkueen kokeneinta kaartia.

Viime vuosina PK:n kapteenit ovat olleet pelaajia, jotka ovat vahvasti äänessä kentällä. Huttunen on puolestaan joukkueen hiljaisimpia ja rauhallisimpia persoonia, joka tyytyy antamaan kentällä lyhyitä ja täsmällisiä ohjeita.

Vornanen arvostaa Huttusta hyvänä tyyppinä ja esimerkin näyttäjänä.

– Ei kapteenin tarvitse olla suulas, Olli näyttää vahvaa esimerkkiä omalla tekemisellään. Hän on helppo ja hyvä valmennettava. Olli tekee sovitut asiat tunnollisesti ja pitää itsensä hyvässä kunnossa, Vornanen kehuu.

Tehot esiin

Suurimmat pelilliset vahvuudet ovat pelinlukutaito ja potkutekniikka. Vornasen kuvauksen mukaan Huttunen ei ole joukkueen nopeimpia suorassa juoksussa, mutta hän pystyy ennakoimaan ja tekemään oikeita ratkaisuja nopeasti. Olemaan sen ratkaisevan askeleen vastustajaa edellä. Vornanen nostaa myös esiin, että Huttunen on saanut lisää lihaa luiden ympärille kuntosaliharjoittelun kautta. Se on tuonut lisää pontta pallon suojaamiseen ja kaksinkamppailuihin.

Kaiken järjen mukaan Huttunen pelaa uransa tehokkaimman kauden. Ennustetta tukee myös lisääntynyt vastuu erikoistilanteiden antajana. Toistaiseksi parhaat teholukemat (3 maalia+3 maalisyöttöä) syntyivät kaudella 2012 oikeana laitalinkkinä.

Viime kausina tehoja on jäänyt niin sanotusti piippuun. Huttusen mainiosta laukauksesta on nähty erinomaisia esimerkkejä viime vuosina, mutta liian harvakseltaan. Viime vuonna Huttunen yllätti GBK-maalivahdin nätillä ja hallitulla nostolla yli kolmesta kympistä. Tämän kauden kenraalissa Kingsiä vastaan Huttunen pommitti komean volleyosuman vastapalloon.

– Voisin olla röyhkeämpi, se on yksi kehityskohteista. En koe itseäni maalintekijäksi, vaan syötän mieluummin kaverille, Huttunen kertoo.

Huttunen on pelaaja, joka pystyy kaukolaukauksilla ja linjan taakse antamilla murtavilla syötöillä pitämään valppaana syvälle vetäytyneitä puolustuslinjoja. Ominaisuudet korostuvat nyt, kun PK:lla tulee olemaan suurimmassa osassa otteluista pallonhallinta.

Vieläkin aktiivisempi

Viime kauden jälkeen Huttunen nimesi suurimmaksi kehityksenkohteekseen tasaisuuden. Jos peli lähti menemään huonosti, se sujui huonosti loppuun saakka. Nyt hän on kokenut, että pelaamisen taso on pysynyt paremmin kasassa. Sarjatasolla on myös jonkin verran vaikutusta asiaan.

– Ei harjoituskauteen voi tietenkään ikinä täysin tyytyväinen olla. Olen pelannut ihan ok, mutta voisin pelata vielä rohkeammin ja aktiivisemmin. Ottelun aikana tulee vielä hetkiä, jolloin en ole tarpeeksi pelin sisällä. Tilaa ja aikaa on enemmän kuin Kakkosessa, joten voisin pitää palloa vieläkin enemmän.

Huttunen korostaa itseluottamuksen merkitystä heikoimmilla hetkillä. Silloin täytyy asenteella löytää energia, että pääsee takaisin peliin.

Myös Vornanen nostaa aktiivisuuden esiin kehityskohteena.

– Olli on pelannut hyvällä tasolla jokaisessa ottelussa. Pieniä asioita voi vielä kuitenkin parantaa. Haluaisin, että Olli olisi vielä enemmän pallossa, koska hän on niin hyvä avaamaan peliä ja pitämään palloa.

Pelikovuus ja rutiini joukkueen vahvuudet

PK:lle hyökkäyspelin kehittäminen on ollut tärkein pelillinen teema, mutta samalla myös isoin haaste. Käynnissä on prosessi syvällä puolustaneesta ja vastaiskuilla iskeneestä ryhmästä pallonhallintajoukkueeksi.

– Se on ollut aikamoinen muutos. Jokaisessa treenissä on käyty läpi hyökkäyspelaamista. Syöttövarmuuteen ja syöttöjen laatuun on kiinnitetty paljon huomiota. Viime peleissä pallollinen pelaaminen on näyttänyt hyvälle, ja se varmasti kehittyy kauden mittaan. Pallonhallintajalkapallo on varmasti jokaiselle pelaajalle tuttua vähintään juniorijoukkueista. Jokainen pelaaja kyllä pystyy siihen, Huttunen vakuuttaa.

Huttusen mukaan murtaumisvaiheen viimeisissä ratkaisuissa on vielä samanlaista hätäilyä kuin viime vuonna.

– Silloin piti tehdä nopeita ratkaisuja, ehkä se on hieman jäänyt päälle. Viimeisissä ratkaisuissa pitää olla huolellisempia: täytyy etsiä oikea hetki ja eikä yrittää turhan vaikeaa syöttöä. Maalipaikoista pitää saada vielä kovemmalla prosentilla sisään. Marginaalit ovat pienet varsinkin kärkiryhmiä vastaan.

Millä asioilla PK pystyy sitten haastamaan lohkon suurimman ennakkosuosikki KuFun ?

– Jos saamme parhaan kokoonpanomme pysymään terveenä, olemme varmasti kärkikahinoissa. Lähes kaikilta löytyy kokemusta Kakkosesta ja sen kautta pelikovuutta ja rutiinia. Se on meidän vahvuus.

Mainokset

Posted on huhtikuu 20, 2015, in PK-37 and tagged , , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: