”Meidän yksilötaito tulee ratkaisemaan ottelun”

Joonas Väisänen

Kuvaus Joonas Väisäsestä KuFun viime kauden pelaaja-arvioissa: ”Hiukset hyvin ja juoksutyyli kuin Michael Johnsonilla 400 metrillä. ”

PK-37 kasvatti Joonas Väisänen tekee paluun Iisalmeen KuFu-paidassa. Paluussaan hän haluaa ottaa tärkeän voiton Kolmosen voittotaistelun kannalta ja nollata ystävänsä Samu Vidgrenin.

– Siitä tulee tiukka peli, saamme pistää kaiken peliin. Mielestäni PK on päävastustajamme, joka pystyy uhkaamaan meitä eniten. Ottelu on kauden tähän mennessä tärkein – toisella keskinäisellä syksyllä on myös iso merkitys. Nyt ottelun voittaja saa pientä kaulaa, Väisänen arvioi ottelun panosta.

Viime kaudella Kakkosesta tippuneet PK-37 ja KuFu ovat olleet Itä-ja Keski-Suomen Kolmosen odotettu kärkikaksikko. PK lähtee otteluun sarjakärkenä viiden pisteen etumatkalla, mutta sillä on kaksi ottelua enemmän pelattuna. Molempien tilastot niin voittosarakkeet kuin maalierot kertovat vakuuttavasta alkukaudesta. Missä syntyy ratkaiseva ero keskiviikkona?

– Uskon, että meidän yksilötaito tulee ratkaisemaan ottelun. Molemmilla on hyvät ja yhtenäiset joukkueet, merkittävin erottava tekijä on meidän parempi yksilötaito, Väisänen linjaa.

Yksilötaitoa riittää varmasti, sillä KuFun mukana nähdään suurella varmuudella Veikkausliiga-pelaajia Kuopion Palloseurasta farmisopimuksen nojalla. Edellisessä pelissä Warkaus JK:ta vastaan mukana oli kahdeksan vahvistusta KuPSin riveistä. Kirkkaimpina niminä Freddy Adu, Miikka Ilo, Joonas Pöntinen ja Ilmari Niskanen.

Puhtaasti materiaalin puolesta KuFu lähtee otteluun ennakkosuosikkina. Väisäsen selkeä toivomus on, että PK ei lähde peruuttelemaan vaan pelaamaan.

– Se on antoisampaa molemmille joukkueille ja yleisölle myös. Uskon, että otamme pelin haltuun ja pidämme enemmän palloa. Saa nähdä vetäytyykö PK, jos pääsemme ottelussa vahvasti niskan päälle pallollisessa pelissä.

Jouni Jäntin luotsaama KuFu on joukkue, joka haluaa olla pallossa paljon. Väisäsen mukaan pelitaktisissa asioissa on yhtäläisyyksiä KuPSin pelitavan kanssa.

– Olemme paljon palloa pitävä joukkue, joka rakentaa peliä alhaalta asti maata pitkin. Pyrimme kuitenkin monipuolisuuteen. Lyhyiden syöttöjen lisäksi pyrimme puhkomaan vastustajan linjoja pidemmillä palloilla.

Väisänen lisää, että kova prässi on myös KuFun pelaamiselle ominaista.

– Haluamme puolustaa etupuolelta. Emme anna vastustajalle tilaa rakentaa vaan pyrimme riistämään pallon takaisin nopeasti.

Tuttuja kasvoja ja kohtaamisia

Keskiviikon ottelussa Väisäselle riittää tuttuja niin katsomossa kuin kentällä.

– Iisalmi on kaupunki, jossa olen kasvanut ja tunnen paljon ihmisiä sieltä. Eniten kaipaan nimenomaan rehellisiä ja mukavia iisalmelaisia. PK on seura, jossa asiat hoidetaan hyvin kuten myös KuFussa. Otetaan kaikki pelaajat huomioon ja autetaan.

Vastustajan pelaajista hän odottaa eniten hyökkääjä Samu Vidgrenin kohtaamista.

– Häntä vastaan on mukava päästä pelaamaan. Olemme olleet Samun kanssa tuttuja jo pienestä pitäen. Samu on päässyt pelaamaan paljon tällä kaudella PK:ssa ja tehnyt hyvin maaleja. Keskiviikkona on tarkoitus pitää Samu nollilla.

Väisänen vastaa kysymyksiin reippaasti ja päättäväisesti. Kysymyspakkani jokeri ”Jos saisit valitan yhden pelaajan PK:sta vahvistamaan KuFua”, saa Väisäsen hieman hämilleen. Seuraa mielenkiintoinen ja pitkä pohdinta, kun Väisänen käy läpi KuFun kokoonpanoa.

– Pahan heitit. Meillä on kasassa vahva poppoo. Maalivahteja meillä on jo kolme. Juho Ruotsalainen olisi vahva puolustaja, mutta topparin tontille meillä on jo ylitarjontaa. Keskikentälläkin laajuutta löytyy. Hyökkäyksessä on ehkä eniten tarvetta vahvistukselle.

Huolellisen pohdinnan jälkeen loppusuoralle vaihtoehdoiksi jäävät juuri hyökkääjät Teemu Leskinen ja Samu Vidgren.

– Näistä valitsen Samun. Meillä ei ole samanlaista  isoa ja fyysistä target-kärkeä. Kärkipelaajamme ovat samantyyppisiä ominaisuuksiltaan Leskisen kanssa. Samu oli myös hauska kaveri, joka toisi hyvää henkeä joukkueeseen, Väisänen perustelee.

KuFu on materiaaltaan lohkon kovin joukkue. Mikä on joukkueen heikko kohta ?

– Meillä ei ole joukkueessa heikkoa lenkkiä. Hyökkäyksessä on ehkä eniten kehitettävää. Olemme tehneet paljon maaleja, mutta olisimme voineet tehdä enemmänkin. Siihen on ollut paikkoja. Koko joukkueen puolustuspeli on toiminut hyvin.

Samu Vidgren_Joonas Väisänen

Valitsen sinut – Samu Vidgren olisi Joonas Väisäsen valinta vahvistamaan KuFua ajatusleikin tasolla.

Nousu ja kesken jäänyt saunailta

Väisäsen rakkain muisto PK:ssa ulottuu edustusjoukkueuran alkuaikoihin, jolloin hän oli 17-vuotias.

– Nousu Kakkoseen vuonna 2007 on suurin yksittäinen hetki. Varmistimme sarjanousun sunnuntai-iltana. Vanhemmat pelaajat lähtivät pelin jälkeen saunailtaan. Me nuoret saimme olla vähän aikaa mukana, mutta ei valitettavasti loppuun asti.

Viime kauden alla Väisänen siirtyi KuFun riveihin. Syy oli looginen ja ymmärrettävä Kuopiossa opiskelevalle pelaajalle.

– Ajankäyttö oli selkeä syy. Olin kaksi vuotta kulkenut Kuopiosta Iisalmeen treeneissä ja peleissä. Käytännössä koulun jälkeen ehti vain syödä ja pakata tavarat ennen treeneihin lähtöä. Takaisin kotona olin kymmenen maissa ja aamulla odotti koulupäivä, opinnäytetyötä vaille valmis tradenomi kertoo.

PK:ssa Väisänen sai paljon kovia pelejä Kakkosessa. Nopea ja hyvät fyysiset ominaisuudet omaava laitapelaaja ei kuitenkaan saanut aivan parasta irti potentiaalistaan. Merkittävä tekijä oli katsojan näkökulmasta otteiden ailahteleminen.

– Olet oikeassa. Tasaisuuden puuttuminen on yleinen asia monelle nuorelle pelaajalle. Viimeisenä kahtena vuotena olen saanut tasaisuutta otteisiini, vaikka olenkin vielä nuori pelaaja, 25-vuotias Väisänen arvioi.

Väisänen korostaa tasaisuuden löytymisessä kokemusta.

– Tärkeimpänä asiana näen, että tasaisuus tulee peliotteisiin kokemuksen kautta. Oppii käsittelemään asioita kypsemmin. Esimerkiksi epäonnistumisen jälkeen ei jää harmittelemaan tilannetta vaan keskittyy menemään eteenpäin. Eli osaa suunnata keskittymisensä oikeisiin asioihin. Hyvä treenaaminen ja se, että antaa kaikkensa kentällä ovat myös tärkeitä.

Viime kausi nousee Väisäsen arvoasteikolla hänen uransa parhaaksi sesongiksi.

– Pelasin hyvän ja tasaisen kauden vieraalla pelipaikalla, topparina. Pelasin eniten minuutteja joukkueestani ja sain toiseksi eniten Veikkaus-pisteitä.

Tällä kaudella Väisänen on palannut tutumpaan ja luontaisempaan rooliin, laitapuolustajaksi. PK:ssa hän pelasi enimmäkseen laitalinkkinä.

– Laiturilta ja laitapuolustajalta vaaditaan samoja pelillisiä ominaisuuksia. KuFun pelitapaan kuuluvat nousevat laitapuolustajat, jotka tukevat voimakkaasti hyökkäyksiä. Siten pelaan osittain kuin laitalinkki. Totta kai puolustusvastuu pitää muistaa.

Väisänen oman arvion mukaan hänen ominaisuutensa sopivat hyvin laitapelaajaan rooliin. On hyvä fyysinen kunto, joka kattaa kovat juoksukilometrit, jotka pelipaikalla väistämättä kertyy. Ja siihen lisäksi melko nopeat jalat.

Selkeämpää yhteistyötä

Viime kausi oli kuopiolaisille opettava – Kakkosesta tippuminen oli reilusti iso pettymys. KuFu on viime kautta nuorempi, mutta Väisäsen mukaan valmiimpi menestymään.

– Meillä on selkeä pelitapa, jota olemme päässeet harjoittelemaan hyvin koko joukkueena talvesta asti. Viime harjoituskausi oli repaleisempi.

KuFun rungossa tärkeässä osassa ovat viime kaudella A-junioreiden Suomen mestaruutta juhlineet pelaajat. Esimerkiksi KuPSin liigarinkiin kuuluvat toppari Reetu Räsänen ja keskikenttäpelaaja Aatu Laatikainen ovat pelanneet isoja minuutteja Kolmosessa.

Oman lisänsä tuovat kokeneemmat pelaajat, jotka hakevat pelituntumaa alempaa. Yhteistyön keskeinen tavoite on, että edustusjoukkueen kynnyksellä olevat nuoret pelaajat saisivat pelata miesten pelejä isompia vastustajia vastaan.

Myös Väisänen on käynyt harjoittelemassa KuPSin liigaringissä. Hänen arvion mukaan KuPSin ja KuFun yhteistyö on ollut viime vuotta selkeämpää.

– Farmiyhteistyö on helpompaa kun molemmat joukkueet pelaavat ja harjoittelevat samalla stadionilla. Joukkueiden päävalmentajat pitävät myös tiivistä yhteyttä kuten myös yhteyttä A-ja B-junioreiden valmentajiin.

KuFun päävalmentajaksi tuli juniorivalmennuksesta lähes kaikille KuFun pelaajille tuttu Jouni Jäntti.

– Olen tykännyt hänen valmentamisestaan. Jone on määrätietoinen, jämäkkä ja kaikille tasapuolinen. Hän on vaativa valmentaja – pelaajilla ei ole varaa surffailla kentällä tai siitä tulee sanomista.

Itä-Suomessa farmiyhteistyötä ei ole vielä toistaiseksi saatu toimimaan pitkäjänteisellä pohjalla. KuPSilla ja KuFulla on nyt siihen hyvät edellytykset.

– Ehkä täytyy tehdä pitkän linjan linjauksia. Esimerkiksi yhtäläisyydet pelitavan suhteen on yksi. Avoimuus on myös tärkeää, että pystytään puhumaan kaikista asioista. Se on reilua peliä.

KuFu on voittanut kuudesta Kolmosen pelistään viisi maalierolla 21-3. Se on edennyt myös Regions Cupissa viidennelle kierrokselle.

– Alkukausi on mennyt pelillisesti todella hyvin. Regions Cupin ottelu SiPSiä vastaan sunnuntaina oli meiltä todella mainio. Pelasimme omilla vahvuuksillamme ja loppunumerot 3-0 olivat ansaitut. Olemme onnistuneet hyvin erityisesti haastajiamme vastaan. SiPSin olemme voittaneet tällä kaudella jo kahdesti.

Ainoa pistemenetys tuli edellisessä ottelussa, jossa KuFu joutui tyytymään 0-0 tasapeliin Warkaus JK:ta vastaan.

– On sanottu, että se oli huono peli meiltä. Olen samaa mieltä valmentajan ja joukkuekavereiden kanssa, että  tulos oli huono, mutta teimme myös oikeita asioita. Pidimme nollapelin ja vastustaja ei saanut yhtään laukausta ottelussa. Meillä oli ottelussa 17 kulmaa ja viisi erittäin selkeää maalipaikkaa, joista olisi pitänyt maali saada. Vastustaja puolusti koko joukkueella ja se oli fiksu veto heiltä, kun haetaan tulosta.

PK-37 – KuFu 10.6 Haukiniemellä klo 19.00

KuFu pelatut ottelut Kolmosessa

JPS – KuFu 0-3

KuFu – Villiketut 4-1

SiPS – KuFu 1-4

KuFu – Jämsänkosken Ilves 8-0

JoPS – KuFu 1-2

KuFu – Warkaus JK 0-0

KuFu maalintekijät: 

Urho Nissilä, Joel Vartiainen, Juuso Pöyhönen 4

Reetu Räsänen, Aatu Laatikainen, Ali Al-Musawi 2

Joonas Ojantie ja Haled Coulibaly 1

Mainokset

Posted on kesäkuu 9, 2015, in PK-37 and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: