”Maalinteko on suurin kehityskohde”

Jouni Jäntti

Jouni Jäntti sai viime vuonna Veikkausliigan Rescpect-palkinnon mittavasta ja menestyksekkäästä valmennustyöstä KuPSissa.

KuFun päävalmentaja Jouni Jäntti näkee maalinteon tehokkuuden joukkueen suurimpana kehityksenkohteena. Farmiyhteistyössä KuPSin kanssa toimivan seuran olennaisin asia on valmistaa nuoria pelaajia kohti Veikkausliigaa.

– Joukkueessa on paljon A-juniori-ikäisiä pelaajia. Heille on tärkeää saada peliaikaa ja pelikovuutta miesten peleistä. Paras esimerkki on Urho Nissilä, joka on nyt pelannut loistavasti kaksi peliä putkeen KuPSin avauksessa. Sitä ennen hän sai paljon tärkeää peliaikaa meidän riveissä, Jäntti nostaa esiin.

KuFun rungon muodostavat viime kaudella A-junioreiden Suomen mestaruutta juhlineet pelaajat, joita Jäntti luotsasi.

– Meillä taitaa olla seitsemän viime kauden A-junnujen Suomen mestaria, joista viisi pystyy vielä pelaamaan A-junioreissa ikänsä puolesta.

Jäntti nostaa yleisölle seurattavaksi toppari Reetu Räsäsen, keskikentän keskustan pelaajat Aatu Laatikaisen ja Peetu Pöyhösen sekä hyökkääjä Ali Al-Musawin.

–  Heillä on halua, taitoa ja uskoa pelaamisessa. Heiltä löytyy sellaisia elementtejä pelaamisesta, joita haluaa nähdä myös pääsarjassa,  Jäntti kehuu.

Edellisessä pelissä Warkaus JK:ta vastaan kentällä nähtiin nimekkäistä Veikkausliiga-pelaajista muun muassa Freddy Adu, Miikka Ilo ja Joonas Pöntinen. Iisalmessa samanlaista nimiloistoa ei nähdä.

– Joukkueessa on varmasti Reetu Räsänen, Aatu Laatikainen ja Tero Taipale. Mahdollisesti myös Hamed Coulibaly. Muita ei ole todennäköisesti tulossa. Tilanne selviää pelipäivän aamuna KuPSin treenien jälkeen, Jäntti kertoo.

KuPSin edustuksen puolelta joukkueessa ovat käyneet vähälle pelituntumalla jääneitä ja loukkaantumisen jälkeen paluuta tekeviä pelaajia. Aikuispelaajista vakituisimmin riveissä on ollut vain ikinuori Tero Taipale.

Pelaava pelitapa kehittää pelaajia eniten

Jäntti puhuu vahvasti pelaavan jalkapallon puolesta.

– Iso syy, että Kolmosen pelien taso ja tempo ei nouse korkealle on, että  osa lähtee vain puolustamaan ja parkkeeraa niin sanotusti bussin. Sellaisissa otteluissa tempo ei nouse korkealla, eikä se ole kovin hyvätasoista. Mielestäni pelaava pelitapa kehittää eniten pelaajia ja siihen omassa joukkueessani pyrin. En tarkoita, että pitäisi lähteä hyökkäämän yltiöpäisesti. Pelitapaamme kuuluu myös kurinalainen koko joukkueen puolustuspeli, Jäntti painottaa.

Pallonhallintaan vahvasti luottava KuFu on pelannut sekä kahdella kärjellä että yhdellä kärjellä ja kymppipaikan pelaajalla. Jäntti kertoo, että jokaisella pelaajalla on tiettyjä henkilökohtaisia tehtäviä omassa roolissaan. Hän kuitenkin korostaa, että tiettyjä malleja ei pidä uppiniskaisesti ajaa seinään asti vaan jättää tilaa myös luontaiselle reagoinnille tilanteisiin ja pelaajien omille oivalluksille.

KuFu on voittanut kuudesta Kolmosen pelistään viisi maalierolla 21-3. Se on edennyt myös Regions Cupissa viidennelle kierrokselle. Kuopiolaiset ovat tehneet Kolmosessa maaleja kolmen ja puolen keskiarvolla per peli.

– Olemme tehneet paljon maaleja, mutta sitä kaunistaa pari murskavoittoa. Mielestäni maalinteko on meidän suurin kehityskohde. Se on varmasti sitä myös monelle muulle joukkuelle, sillä se on hankalin osa-alue jalkapallossa. Tietyissä peleissä olemme tarvinneet liian monta hyvää maalipaikkaa yhtä maalipaikkaa kohti.

Jäntti korostaa, että kahdessa jalkapallon vaikeimmassa asiassa, viimeisen syötön antamisessa ja maalinteossa, keskittyminen on tärkeää. Nuorilla pelaajilla keskittyminen tahtoo vielä herpaantua.

Painopiste aina omassa pelaamisessa

Keskiviikon huippukamppailu sarjakärki PK-37:n vieraana on KuFun kauden kovin testi tähän mennessä. Mikä on ottelun merkitys?

– Kolme pistettä. Ei sen kummempaa. Vain se on tietääkseni jaossa,  Jäntti toteaa.

Pienen tauon jälkeen hän lisää, että toivoo PK:n lähtevän pelaamaan aktiivisesti, jotta kärkikamppailusta saadaan arvonsa tasoinen pelillisesti.

Jäntin vastauslinja jatkuu kysyttäessä ottelun ratkaisevaa tekijää.

– Se voittaa, kumpi tekee enemmän maaleja. Sehän jalkapallo-ottelut yleensä ratkaisee, Jäntti toteaa ja suostuu jatkamaan.

– Varmaan ottelu ratkeaa siihen, kumpi pelaa kurinalaisemmin. PK:lla on vahva joukkue, jonka monella pelaajalla on rutiinia Kakkosesta. Meidän nuorilta pelaajilla puuttuu vielä pelikovuutta. Meidän pitää olla valmiita olemaan aggressiivisia kaksinkamppailuissa ja maalitilanteissa.

Ottelu pelataan Haukiniemessä, jossa kenttä on kapeampi ja lyhyempi.

– En tiedä, oliko kenttävalinta taktinen veto PK:lta. Todennäköisesti se sopii heille paremmin. Pienempi kenttä korostaa kaksinkamppailuja, pelaaminen on ahtaampaa. Isompi kenttä olisi sopinut meille paremmin, sillä olemme taitava joukkue. Kenttä on kuitenkin sama molemmille ja se ei ratkaise missään nimessä ottelua.

Jäntti toivoo, että ottelun ratkaisu tulee pelaamalla.

– Toivon, että ottelu ei ratkea henkilökohtaiseen virheeseen tai helppoon maaliin. En toivo sitä kummallekaan joukkueelle.

Jäntti sanoo, että tietää PK:n pelaamisesta ja pelaajista yleisiä asioita, mutta vastustajan scouttaaminen Kolmosen tasolla ei ole itsetarkoitus.

– Painopiste on aina omassa pelaamisessa. Voin rehellisesti  myöntää, että resurssit ei riitä siihen, että pystyisin tarkkailemaan vastustajia. Olen päivät töissä ja illat harjoituksissa. Asiaa vaikeuttaa, että tällä tasolla ei ole videoklippejä saatavilla. Ensimmäisen keskinäisen jälkeen pystyy ottamaan vastustajasta tiettyjä asioita ylös, mutta ei pidä liikaa korostaa niitä. Tällä tasolla jo parin pelaajan puuttuminen vaikuttaa paljon joukkueen esitykseen.

KuFulta ovat sivussa Ilkka Iivonen sekä pitkäaikaispotilaat Jani Mahanen ja Jaakko Natunen. Peetu ja Juuso Pöyhösen pelaaminen on pienen kysymysmerkin alla.

Mainokset

Posted on kesäkuu 10, 2015, in Muu jalkapallo and tagged , , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: