Rauhallinen ja tunnollinen veljespari

_MG_1397-tile

Tunnollisesti töitä tehneet Rissasen veljekset Matias ja Janne ovat nousseet tällä kaudella entistä isompaan rooliin Iisalmen Pallo-Kerho 37:ssa. Matias on ollut alkukauden ykkösmaalivahtina ja Janne on ottanut ison pallollisen roolin keskikentällä. Veljeksillä on paljon yhteistä.

– Olemme varmasti Jannen kanssa kovia puurtajia niin treeneissä kuin peleissä. Laitamme kaiken likoon kentällä. Vapaa-ajalla meillä on samat kiinnostuksen kohteet ja tulemme hyvin toimeen. Olemme molemmat suuria urheilufaneja, joita kiinnostavat eniten jalkapallo ja koripallo, Matias pohtii veljeskaksikon yhtäläisyyksiä.

Molempia selkeimmin yhdistävä luonteenpiirre on rauhallisuus, joka tulee hyvin esiin haastatteluissa. Kumpikin pohtii huolella kysymyksiä ja vastaa rauhallisella tempolla kysymyksiin.

– Olemme Matiaksen kanssa aika hiljaisia ja rauhallisia ihmisiä. Emme ole niitä kaikista ulospäinsuuntautuneimpia, mutta tosi harkitsevia ja luotettavia tyyppejä. Matias on mukava veli, Janne kertoo.

Jannen mukaan Matiaksen persoona pysyy samanlaisena kentällä ja siviilissä. Itsessään hän on huomannut, että on sosiaalisempi kentällä kuin siviilissä.

17-vuotias Matias teki viime kaudella Kakkosen debyyttinsä kovaan paikkaan, kun ykkösmaalivahti Ville Kosonen loukkaantui kesken pelin. Kesken pelin maalille tuleminen kovaa vastustajaa vastaan ei ole helppo paikka. Nuoren maalivahdin ulkokuori pysyi rauhallisena. Mutta oliko pinnan alla yhtä rauhallista?

– En jännittänyt yhtään. En osaa jännittää. Ehkä pienempänä jännitin vielä, Matias vastaa.

– Matias on hyvin rauhallinen veskari. Hänelle ei tule isoja virheitä tai ylilyöntejä. Matias lukee hyvin peliä, joten hänen ei tarvitse ottaa turhia riskejä. Matiaksen torjuntataidot ovat myös hyvää luokkaa. Suurin kehityksenkohde on fysiikka. Liikkuvuutta ja atleettisuutta saa tulla lisää, Janne analysoi.

Matias arvioi suurimmaksi vahvuudekseen lähitorjunnat.

– Kehitettävää on pelinohjaamisessa ja jalalla pelaamisessa. Pelinohjaaminen on tärkeää, sillä helpottaa paljon oman joukkueen pelaamista. Jalalla pelaaminen on korostunut kun kierrätämme palloa enemmän alakerrassa.

Maltti näkyy myös Jannen otteissa kentällä. Janne on pallovarma keskikentän keskustan pelaaja, joka ei hätäänny, vaikka vastustaja prässäisikin kovasti. Pienikokoinen väkkärä teki läpimurron PK:n vakioavaukseen viime kaudella. Tällä kaudella tavoitteet ovat korkeammalla: Janne haluaa olla selkeä avainpelaaja PK:ssa.

– Roolini pallollisessa pelissä on iso. Pallollinen taito on suurin vahvuuteni. Pystyn syöttämään, tekemään käännöksiä ja pitämään palloa hyökätessä. Mittaan omaa onnistumistani, sillä miten pystyn auttamaan joukkuetta pitämään palloa ja rakentamaan hyökkäyksiä.

– Janne on meidän joukkueelle aika täydellinen keskikentän pohjanpelaaja. Janne on ollut teknisesti todella hyvä aina. Viimeisen kahden vuoden aikana hän on ottanut isoja harppauksia fysiikkapuolella. Hän pystyy keskikentän pohjalla voittamaan kaksinkamppailuja ja riistämään palloja, Matias kuvaa.

Avointa pelin läpikäyntiä

Täsmälliset toisten kuvailut kertovat, että veljekset tuntevat toisensa hyvin. Janne myöntää, että intensiteettiä ja suoruutta riittää, kun veljekset käyvät pelin tapahtumia läpi heti automatkalla kotiin.

– Voimme puhua suoraan ja todella avoimesti, kun käymme läpi omaa ja joukkueen pelaamista. Oman veljen kanssa pystyy keskustelemaan vieläkin avoimemmin kuin muiden joukkuetovereiden kanssa.

Mikä sitten erottaa veljeksiä toisistaan?

– Ainakin ruumiinrakenteessa meillä on eroa. Janne on tukevampi ja voimakkaampi. Minä olen hoikka ja minulla on pitkät raajat, Matias vertaa.

Janne heittää sen sijaan hieman bensaa liekkeihin.

– Suurin ero ehkä on, että minulla on kovempi työmoraali kuin Matiaksella. Ei voi sanoa, että Matias olisi löysä, mutta hän on enemmän mukavuudenhaluisempi kuin minä.

Molemmilla veljeksillä jalkapallo on isossa osassa elämää.

– Totta kai se on iso osa arkea. Jalkapalloa on mukava pelata ja haluan jatkaa pitkälle tulevaisuuteen lajin parissa. Jalkapallon kautta olen saanut urheilullista elämäntapaa ja yhteisöllisyyttä, Matias arvioi.

Suurin palkinto tulee voittamisesta.

– Totta kai voitto on se, mistä pelataan. Torjunnat ovat maalivahdille pelin suola, josta saa onnistumisen hetkiä. Ne ovat vähän kuin kenttäpelaajille maalit, vaikka ei niitä samalla tavalla tuuleteta.

Janne lähestyy jalkapallon suurinta palkintoa eri näkökulmasta kuin Matias.

– Monen pelaajan perusvastaus on voittaminen. Minulle se on kuitenkin ilo, minkä saan pelaamisesta – jokaisesta harjoituksesta ja pelistä. Ei ole tullut koskaan tunnetta, että harjoituksiin lähtö olisi velvollisuus. Nautin koko kokonaisuudesta jalkapallossa, Janne korostaa.

Jalkapallon pelaaminen on antanut hyviä eväitä myös Jannen elämään.

– Jalkapallo on opettanut käsittelemään voittoja ja tappioita. Sitä pystyy käyttämään hyödyksi muussakin elämässä. Joukkueurheilussa oppii luonnollisesti sosiaalisuuttaja ryhmässä toimimista. Olin juniorina kapteeni niin jääkiekossa kuin jalkapallossa, joten olen oppinut urheilun kautta myös johtajuutta.

Matias on ollut isossa roolissa alkukaudella, kun ykkösmaalivahti Ville Kosonen on ollut sivussa. Nuori maalivahti on täyttänyt isot saappaat mainiosti.

– Olen nauttinut, kun olen päässyt pelaamaan paljon. Tavoitteeni tulevalla kaudella on pelata mahdollisimman paljon pelejä, sille ne kehittävät eniten. Tärkeintä on torjua voittoja joukkueelle ja pysyä kunnossa koko kausi.

Iisalmen lyseossa opiskelevalle Matiakselle Iisalmessa jatkaminen kotikaupungissa on selkeä ratkaisu.  Hän on vasta maalivahdin uran alussa. Yleisen arvion mukaan maalivahdit ovat parhaimmillaan lähempänä kolmeakymmentä ikävuotta.

– Iisalmi ja PK on ollut hyvä paikka kehittyä nuorelle pelaajalle. Olen tyytyväinen olooni Iisalmessa, tämä on minulle koti. Haluan jatkaa PK:ssa ja Iisalmessa. Tulevaisuudessa haluan pelata Ykkösen tai Kakkosen tasolla.

21-vuotias Janne opiskelee liikunnan yhteiskuntatieteitä Jyväskylän yliopistossa.  Lisäksi hän pelaa Futsal-liigaa Liikunnan Riemun riveissä talvikaudella.

– Totta kai työ ja opiskelut ovat etusijalle, mutta olen miettinyt niitäkin jalkapalloa ajatelleen. Myös futsalilla on tärkeä merkitys. En osaa sanoa, kumpi lajeista on tällä hetkellä rakkaampi.

Keskikenttäpelaajan tavoitteet olivat korkeammalla nuorempana, mutta loukkaantumiset hidastivat kehitystä.

– B-junnuissa kärsin lantion seudun vammoista, jonka takia nivuset olivat rikki. Ehkä nuorempana oli suurempi ja kirkkaampi haave päästä pelaamaan Veikkausliigaan. Nyt se on aika kaukainen haave.

– Haluan pelata mahdollisimman korkealla totta kai, mutta en ota siitä suuria paineita. Menen sen mukaan, mihin omat taidot riittävät. Tärkeintä on pelaamisesta nauttiminen.

 

Voimme puhua suoraan ja todella avoimesti, kun käymme läpi omaa ja joukkueen pelaamista. Oman veljen kanssa pystyy keskustelemaan vieläkin avoimemmin kuin muiden joukkuetovereiden kanssa.

– Janne Rissanen

 

Mainokset

Posted on kesäkuu 14, 2015, in Kolmonen, PK-37 and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: