”Rymistelijä” uransa isoimmassa ruudussa

mg_1930

PK-37:n joukkueessa on kauden kuluessa vaadittu kahden suuren aukon paikkaamista. Nuori Matias Rissanen on täyttänyt mainiosti pitkään sivussa olevan Ville Kosonen saappaat ykkösmaalivahtina. Kärjessä aiempina kausina vain vaihtokärkipelaajan roolissa nähty Samu Vidgren on vastannut huutoon ykköshyökkääjän ruudussa.

Vidgrenin ympärille voi piirtää kasvutarinaa. Vielä talvella 24-vuotias hyökkääjä pohdiskeli, jatkaako hän pelaamista vai ei. Aikaisemmilla kausilla Vidgren oli ollut PK:ssa vain vaihtopelaajan roolissa. Viime kausi sujui vaisusti ilman yhtään tehtyä maalia.

Näistä lähtökohdista Vidgren ei olisi uskonut talvella sopimuksen tehdessään, että kesällä hän on ensimmäistä kertaa urallaan PK:n ykköshyökkääjä ja taistelee Itä- ja Keski-Suomen Kolmosen maalipörssin voitosta.

– Hyvä porukka ja hyvä koutsi ratkaisivat, että jatkoin pelaamista. On ollut mukavaa, kun saa pelata paljon ja tehtyä maaleja, Vidgren toteaa.

Vidgrenin rooli on ollut Pallo-Kerhon menestyksen kannalta tärkeä, sillä hän on onnistunut kuusi kertaa jalkapallon vaikeimmassa osa-alueessa eli maalinteossa. Lohkon maalipörssiä johtava Blackbirdin Settyslas Loutelamio on vain kahden maalin päässä, kun sarja on puolessa välissä.

Toinen perspektiiviä antava maalimäärä olisi kymmenen maalin rajapyykin rikkominen. Maalimäärä, joka on ollut PK:n pelaajille kova raja. Seitsemän Kakkosen kauden aikana ainoastaan Tuomas Halonen pystyi kertalleen rikkomaan merkkipaalun.

Vidgren ei ole urallaan yltänyt koviin maalilukemiin paitsi pelatessaan reservijoukkueen riveissä Nelosta. Parhaimmalla Kakkosen kaudella hän teki kaksi maalia, tosin nekin samassa ottelussa.

– Silloin vastuusta ei tullut paljon, eikä silloin maaleilla herkuteltu. Olin kakkos tai kolmoskärki. Vaihtopelaajana on haastavaa päästä peliin sisään.

Talvesta lähtien PK:n hyökkääjätilanne on kaventunut. Ensiaskeleena monivuotinen luottohyökkääjä Tuomas Halonen lähti GBK:n riveihin. Keväällä puolestaan Teemu Leskinen muutti töihin Ouluun. Lisäksi Jimmy Nissinen on ollut armeijassa, eikä ole vielä pelannut minuuttikaan Kolmosessa. Niinpä Vidgren on saanut näytönpaikan ja käyttänyt sen hyväkseen.

Parhaimmillaan boksissa

PK:n muihin hyökkääjiin verrattuna Vidgren tarjoaa hyökkäykseen erilaisen vaihtoehdon. Leskinen ja Nissinen ovat nopeita ja hyvin pystyjuoksunsa ajoittavia hyökkääjiä. Kärkipelaajia, jotka nauttivat erityisesti, jos vastustajan puolustuksen selustaan jää tilaa.

Vidgren on puolestaan klassinen target-kärki, jonka vahvuudet tulevat esiin boksissa. Vidgreniä on hyvä hyödyntää erityisesti silloin, kun vastustajan puolustus vetäytyy syvälle, eikä tilaa pystyjuoksuille ole.

– Olen sellainen rymistelijä maalin edessä. Sieltä teen suurimman osan maaleistani. Ei minulta nähdä mitään älyttömiä yksilösuorituksia, Vidgren sanoo.

Tämän kauden kuusi tehtyä maalia vahvistavat asiaa. Maalit ovat syntyneet boksin sisältä ja lähietäisyydeltä.

– Samu on vahva pelaaja boksissa. Siellä hän on parhaimmillaan ja tekee sieltä maalinsa. Samu menee vahvasti ja oikea-aikaisesti keskityksiin. Hän jatkaa keskitykset ja syötöt 1-2 kosketuksella sisään lähietäisyydeltä, PK:n päävalmentaja Lasse Vornanen tiivistää.

mg_3773

Samu Vidgren vetää veljensä Janin tavoin tilanteet surutta loppuun asti. Se on tilannekovuutta, jota jokainen PK:n pelejä seuraava voi katsoa ja ottaa oppia. Vidgreniltä löytyy maalintekijäksi oikeanlaista röyhkeyttä mennä ahtaisiin väleihin. Hän ei pelkää ottaa mustelmia ja osumia tehdäkseen maalin. Hän myös pistää vastustajan topparit lujille ja eikä sääli yhtään maalivahtien ”omaa tilaa.”

– Se on selvä, että tilanteet pitää viedä loppuun asti. Siinä sattuu enemmän itselleen, jos jättäisi ne puolitiehen. Pitäähän kunnon taistelun jälkeen kaverissa tuntua ja jäädä mustelmia, Vidgren toteaa.

Vidgren pysyy 4-3-3 -pelijärjestelmässä keskushyökkääjänä vahvasti keskellä, eikä höntyile ympäriinsä. Kuten hän omin sanoin kuvaa.

– Tärkeä asia on mennä nopeasti maalille, kun tulee keskityksiä. Kun hyökkäämme hitaasti, tehtäväni on suojata palloa ja jakaa sitä eteenpäin. Näin muut pelaajamme pääsevät paremmin mukaan hyökkäyksiin, vahvasti palloa suojaava hyökkääjä kertoo.

Edellisessä ottelussa sarjakolmosta Blackbirdiä vastaan Vidgren viimeisteli PK:n molemmat maalit. Osumat osoittivat hyvää liikkumista ja tilanteiden lukemista.

– Ensimmäisessä maalissa Olli Huttunen riisti pallon keskellä. Katsoin, että vastustajan laitapakki ja toppari lähtivät liikkumaan kohti etukulmaa. Jättäydyin taakse. Olli näki hyvin minut ja syötti takaviistoon.

– Toisessa maalissa pääsin puskemaan vapaasti Juho Ruotsalaisen jatkon takatolpalta sisään. Ruotsi on vahva voittamaan ykköspalloja, ja olen huomannut, että sivurajaheiton jatkotilanteissa pallo tulee usein takatolpalle, Vidgren kuvailee.

Vidgren hyödyntää hyvin vahvuuksiaan, mutta yhtä hyvin hänellä on myös selkeät puutteensa. Kuten tehdyt maalit ja pelaajan ominaisuudet kertovat: Vidgren ei pysty varsinaisesti rakentamaan maalipaikkoja itselleen. Ei ole sellaisia teknisiä taitoja tai nopeusominaisuuksia, joilla hän harhauttaisi tai pyrähtäisi vastustajista ohi.

– Laidalta boksiin tulevat keskitykset ja pallot etupuolelta suojaukseen ovat minun kannaltani parhaat syötöt. Pystypalloihin juokseminen ei ole ollut koskaan vahvuus. Ei minusta enää nopeaa tule, vaikka nopeutta pystyy jonkun verran kehittämään.

Fyysinen kunto suurin kehityskohde

Vornanen katsoo isommassa kuvassa, että Vidgren on ihan hyvä Kolmosen tason hyökkääjä.

– Oikea-aikaisuutta ja vahvaa boksipelaamista löytyy. Fyysistä kuntoa toki pitää saada kohennettua, sitä kautta pelaamisen taso nousee lisää. Myös nopeus on toinen kehitettävä asia, mutta sitä voi olla enää vaikea saada, Vornanen arvioi.

Vidgren tietää ja myöntää, että fyysinen kunto on se ensimmäinen ja tärkein kehityksenkohde. Sen myötä oma pelaaminen helpottuu ja omia vahvuuksia pystyy käyttämään paremmin. Toistamaan laadukkaammin pelisuorituksia ja olemaan vaarallinen koko 90 minuutin ajan.

Alkukaudella krampit jo pelin varhaisessa vaiheessa olivat Vidgrenin riesana. Se kertoi karusti sen, että Vidgrenin peruskunto ei ollut riittävällä tasolla.

– Samu on ottanut selkeän parannuksen omaan lähtötasoonsa kunnon suhteen. Pelit ja treenaaminen vievät kuntoa koko ajan eteenpäin. Jalat eivät enää kramppaa kahdenkymmenen minuutin jälkeen, Vornanen heittää huulta.

PK:n treeneistä on kierinyt viestiä, että Vidgren on ollut vaativampi itseään kohtaan kasvaneen vastuun myötä.

– Pitää paikkansa. Totta kai pelaajan pitää vaatia itseltään, silloin pystyy kehittymään. Treeneihin on turha lähteä seisoskelemaan ja tekemään puolitehoilla.

Vidgren arvioi, että ei näe itsessään isoja muutoksia pelaajana verrattuna Kakkosen kausiin. Hän puhuu asiasta mieluummin joukkueen tasolla.

– Kolmosessa on enemmän tilaa ja mahdollisuus pelata enemmän pallon kanssa. Ei tarvitse heittää vaan pitkää palloa, Vidgren arvioi.

Voitot ja maalit tähtäimessä

Pallo-Kerho on tehnyt tällä kaudella 26 maalia – kahdesti se on jäänyt maaleitta. Vakuuttavin puolustusesitys PK:ta vastaan nähtiin KuFulta, joka kukisti iisalmelaiset kärkikamppailussa 0-2. Ottelu todisti, että PK:lla on paljon kehitettävää hyökkäyspelissään, kun sitä verrataan lohkon suurimpaan ennakkosuosikkiin.

Iisalmelaiset eivät pystyneet luomaan pelissä yhtään kunnon maalipaikkaa rakentelun kautta. KuFu oli myös hyvin vahva erikoistilanteissa, joissa Vidgren oli mukana painimassa pää- ja irtopalloista.

– Minun mielestä meidän olisi pitänyt enemmän laittaa keskityksiä maalille. Meillä taisi olla ensimmäisellä jaksolla vain yksi kunnon keskitys maalille. Keskitysten kautta olisimme saaneet enemmän painetta.

Vidgren painottaa, että joukkue tavoittelee loppukaudesta vain voittoja. Pallo-Kerhon suurimpana maalina on luonnollisesti jättää pahimmat kiistakumppanit KuFu ja Blackbird taakse ja voittaa lohko. Sen suhteen PK:lla on vielä kaikki omissa käsissä.

Niin myös Vidgrenillä. Jos hän jatkaa samalla maalitahdilla sarjan toisen puoliskon, hän rikkoo kymmenen maalin rajapyykin.

– Toistaiseksi olen tehnyt ihan hyvin maaleja. Jätkät ovat tarjoilleet hyvin paikkoja useampaankin maaliin. Arvioisin, että paremmalla viimeistelyllä maaleja voisi olla jo kymmenen kasassa.

Jokerikysymykset

_MG_0605

1) Millä keinoilla pärjäät väittelyssä veljellesi Jani Vidgrenille ?

– En tiedä. Pärjään, kyllä. Nyt ei vaan tule mieleen.

2) Mainitsit PK:n kausijulkaisussa, että parasta jalkapallossa on kortin peluu. Kuka on eniten voitolla PK:n korttiringissä ?

– Ei kukaan. Kaikkihan siinä sanoo olevansa voitolla.

 

Itä- ja Keski-Suomen Kolmosen maalipörssi (10. sarjakierroksen jälkeen)

1. Settyslas Loutelamio Blackbird 8

2. Juuso Pöyhönen KuFu 7

3. Samu Vidgren PK-37, Jeremias Kettunen SiPS 6

 

PK-37 parhaat maalintekijät kausittain (2007-2014)

2007 Marko Kurikka 18 (Kolmonen)

2008 John Keister 4 (Kakkonen)

2009 John Keister ja Marcelo Ribeiro 5 (Kakkonen)

2010 Petteri Rönkkö ja Jani Laukkanen 7 (Kakkonen)

2011 Teemu Leskinen 7 (Kakkonen)

2012 Anssi Lipponen 8 (Kakkonen)

2013 Tuomas Halonen 10 (Kakkonen)

2014 Teemu Leskinen 5 (Kakkonen)

 

Itä- ja Keski-Suomen maalipörssin voittajat kausittain (2009-2014)

2009 Toni Tanninen Riverball 24

2010 Tommi Temonen ViPa 22

2011 Jaakko Ahokas JPS 19

2012 Juha-Antti Rissanen KuFu 19

2013 Peetu Lintinen Villiketut 20

2014 Peetu Lintinen FCV 21

Mainokset

Posted on heinäkuu 11, 2015, in Kolmonen, PK-37 and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 4 kommenttia.

  1. Korjaus: Toni Tanninen teki maalinsa Riverballissa, ei JoPSissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: