Pallollisesti taitavien veljesten taisto

_full (2)-horz

Vastakkain kaksi veljestä. Kaksi PK:n kasvattia. Kaksi pihapeleissä tekniikkaansa hionutta pelaajaa, jotka nauttivat, kun saavat olla paljon pallossa.

– Takapihalla oli kaksi maalia ja mukana oli Juhon lisäksi myös naapuri. Monet pelit tuli pelattua. Ja monet itkut itkettyä, jos hävisi jommallekummalle tai pallo tuli naamaan.

Näin PK:n kapteeni Olli Huttunen muistelee lämmöllä pihapelejä isoveljeään Juho Huttusta vastaan. Edellisestä pihapelistä on jo kulunut muutama vuosi aikaa, mutta torstaina veljekset pääsevät mittamaan tasoaan toisiaan vastaan pelikentällä. Jo toista kertaa tällä kaudella.

Ensimmäisessä kohtaamisessa Juhon edustama Jyväskylän Seudun Palloseura kellisti yllättävästi Iisalmen Pallo-Kerhon 2-0. Ja myös veljesten keskinäinen meni Juholle. Ainakin jos mittarina pidetään kaksinkamppailuja.

– Ollia vastaan tuli yksi kaksinkamppailu ja minä voitin sen. Toivottavasti kaksinkamppailuja tulee nyt useampia, että pääsemme paremmin mittaamaan, kumpi on vahvempi.

Molemmat pelaavat keskikentän keskustassa, jossa normaalisti kaksinkamppailuja kertyy paljon. Juhon mukaan kaksinkamppailuja veljesten välillä ei tule niin paljon, kun molemmat viihtyvät paljon hyökkäävässä roolissa ja hyökkäysalueella.

Olli tiivistää osuvasti, kuinka hyvin samantyyppisiä pelaajia he ovat.

– Molemmat tykkäävät aktiivisesti hakea palloa ja olla paljon pallossa. Molemmilla on hyvä oikea jalka, jolla lähtee hyviä syöttöjä. Lisäksi hyvä peliäly yhdistää meitä.

Juho korostaa, että pihapelit takapihalla kehittivät hyvin perustaitoa joukkuetreenien lisäksi. Ei ole ihme, että molempien potkutekniikka ja pallokosketus ovat hioutuneet hyväksi. Pihapelit veivät ison osan kesästä. Vihreällä veralla pelaamisen tauoilla kaksintaisteluja nähtiin virtuaalimaailmassa, pleikan parissa. Pelinä totta kai FIFA.

Lukemattomia toistoja, kaksinkamppailuja, voittoja ja häviöitä. Molemmat tietävät vallan hyvin, miten toista vastaan pitää pelata.

– Juhoa vastaan pelatessa pitää mennä lähelle. Ei saa antaa liikaa tilaa rakennella peliä, Olli paaluttaa.

Myös Juho korostaa ensimmäisenä täysin saman asian.

– Ollia vastaan ei kannata myöskään rynnätä hätäisesti päälle. Silloin hän voi pyörähtää ohi. Kunhan ei vaan puikkoja pääse heittämään, Juho naurahtaa.

Lähes kolme vuotta vanhempi Juho kertoo, että antoi pihapeleissä tasoitusta, kun Olli oli vielä pieni.

– Ero kaventui kuitenkin vuosien myötä. Olli on varmasti nyt jo mennyt ohi.

_full

Taitava väkkärä – Juho Huttunen pelasi PK:n edustusjoukkueessa kaudet 2007 – 2013

Juho teki läpimurtonsa PK:n edustukseen 2007. Noita pelejä Sankariniemellä oli katsomassa myös Olli, jolle isoveli on ollut innoittaja vetämään jalkapallon pariin. Huttusilla jalkapallo kulkee veren perintönä, sillä veljesten setä Marko Huttunen oli Pallo-Kerhon maineikas hyökkääjä.

Veljesten tarina yhdistyi kaudella 2012, jolloin Olli teki väkevän läpimurron PK:n avaukseen 18-vuotiaana. Sillä ja seuraavalla kaudella veljeksille kertyi yhteisiä pelejä avauksessa. Sitten Juho siirtyi Jyväskylään opiskelemaan ja pelaamaan.

– Olli pelasi hienosti ja pääsi mukavasti nuorena poikana sisään joukkueeseen. Itseltäni kausi oli aika rikkonainen loukkaantumisten takia. Kausi 2011 oli paras PK-kauteni. Pelasin kauden ilman loukkaantumisia mielipaikallani keskikentän keskustassa. Minulla oli silloin vahva luotto omaan pelaamiseen. Ei mitään hätää, Juho muistelee.

Yhteisellä kaudella molemmat pelasivat enemmän laidalla. Nyt kummankin pelipaikka löytyy keskikentän keskustassa, joka tukee parhaiten pelillisiä ominaisuuksia.

– Omasta mielestäni nopeus ei ole ollut vahvuuteni. Sitä kertovat myös PK:ssa tehdyt nopeustestit. Lähtönopeus on ihan hyvä, mutta absoluuttinen nopeus ei niinkään. Laidalla tulee paljon ravaamista ylös alas. Keskellä saan olla pelin keskiössä – siellä, missä kaikki tapahtuu. Keskellä pääsee paljon palloon ja on rakentelemassa peliä.

Juho myöntää, että turhautuu, jos ei saa olla paljon pallossa. Eli on niin sanotusti pelin ulkopuolella. Saman piirre tulee esiin myös Ollilta.

Summa summarum: kaksi samantyyppistä pelaajaa, jotka nauttivat samoista asioista kentällä. Mutta niitä erojakin pelikentällä löytyy. Tehotilastoja katsomalla Olli on selkeästi voitolla. Hän johtaa PK:n tehopörssiä selkeästi: viidellä maalilla ja kymmenellä maalisyötöllä. Juholla maalitili on avaamatta.

Toinen on myös ilmeinen.

– Tällä hetkellä minun pitäisi olla paremmassa kunnossa, kun Juho ei ole päässyt oikein treenaamaan Jyväskylässä, Olli nostaa esiin.

Osittain varmasti kuntopohjankin takia Juho nostaa esiin sen, että Olli on tunnollisempi pelattaessa puolustussuuntaan. Juho ynnää karusti, että treenikerrat voi laskea yhden käden sormilla.

– Treenaamme pari kertaa viikossa ja omat työvuorot ovat sattuneet samoihin aikoihin. Olen noin tunnin pelikunnossa. Joukkueella on varsinkin vieraspeleissä ollut pulaa vaihtopelaajista, joten olen joutunut pelaamaan täysiä ysikymppisiä. Jossain peleissä olen yrittänyt kaihosti katsella vaihtopenkin suuntaan, että löytyisikö sieltä pelaajia.

Juhon mukaan tilanne vaatii oman pelaamisen säätelemistä. Ei voi alusta asti sykkiä todella lujaa tai lopussa tulee noutaja. Konkreettisemmin sanottuna jalat alkavat krampata.

– Sitoutumisessa on iso ero PK-aikoihin. Silloin oli treenit 4-5 kertaa viikossa ja peli päälle. Viime kausi täällä tuntui PK-kausien jälkeen lähes välivuodelta, kun treeneihin pääsi niin harvoin. Yhteiset treenit ovat tärkeä asia yhtenäisyyden ja joukkueen pelaamisen hitsautumisen takia. Siinä annamme tasoitusta.

Edellisessä pelissä Warkaus JK:ta vastaan JPS:llä ei ollut yhtään vaihtopelaajaa. Osa pelaajista oli sairastuvalla, osa Futsalin opiskelijoiden EM-kisoissa Kroatiassa.

Iisalmen pelireissuun Juho lähtee suoraan töistä. Tilanne vaatii sen, että ennakkosuunnittelu on tehty hyvin esimerkiksi ruokailun ja varusteiden suhteen. Peliin latautuminen itse matkalla menee rennosti, ehkä nukkuen.

Juho myöntää, että paluu Sankkurille vierasjoukkueen paidassa herättää outoa viboja, kun niin kentällä kuin katsomossa on paljon tuttuja.

– Jo ensimmäisessä kohtaamisessa oli hieman outoa pelata, kun vastassa oli oma veli ja monta muuta tuttua naamaa vastapuolella.

Juho toteaa, että haluaa esitellä kenties muutaman kikan entiselle kotiyleisölleen, mutta ei muuten lähde kamppailuun rintaansa röyhistellen. JPS on ollut heikko vieraspeleissä, kotiintuomisena vain yksi tasuripiste. Jyväskyläläisten pelitavassa painottuvat vastaiskut, erityisesti vieraskentillä.

–  Lähdemme varmasti rikkomaan PK:n pelinrakentelua ja iskemään vastaiskuilla. Meillä on kärjessä kaksi vahvaa ja nopeaa hyökkääjää.

Juhon mukaan JPS:n vahva kaksinkamppailupelaaminen ratkaisi ensimmäisen keskinäisen väännön. Osittain sen takia PK:n pelinrakentelu ontui. Voitto iisalmelaisista on ollut jyväskyläläisten kauden suurin uroteko. JPS on sarjataulukossa kahdeksantena. Ylöspäin katsottaessa mahdollisuudet on vielä neljänteen sijaan, putoamisen suhteen ei ole pelkoa.

– Tarkkaa sijoitustavoitetta loppukauteen ei ole. Tärkeintä on nauttia futiksen pelaamisesta. Uskon, että kun saamme lisää pelaajia kokoonpanoon, pelimme paranee, Juho uskoo.

PK:lla loppukaudella on selkeä maali. Olli tiivisti kauden alla, että hänen paras kautensa vaatii sen, että PK nousee takaisin Kakkoseen. PK:n näkökulmasta JPS-tappio on ollut vahvasti sujuneen kauden pohjakosketus. Tappio, joka yhä kaivelee mieltä, mutta nyt mielessä kytee vahvempana tunteena revanssihenki.

– Paikoista pitää tehdä maalit. Myös palloa pitää liikuttaa nopeammin, sillä JPS pystyi sumputtamaan hyvin keskustan. Parantamalla omaa pallollista peliä ja tekemällä paikoista maalit. Se tulee riittämään voittoon, Olli tiivistää.

Olli toteaa, että omaa veljeään vastaan pelaaminen on totta kai erilaista. Puheesta voi havaita puhelimen välityksellä innostusta. Mutta itse pelissä hän suhtautuu Juhoon samalla tavalla kuin muihinkin vastustajiin. Sen sijaan pelin jälkeen voi odottaa, että veljekset heittävät rentoa läppää ja käyvät lämminhenkistä keskustelua.

Olli ei löydä eroa veljesten välille, kun vertaillaan aikaa jalkapallon puolella. Löytyy samoja harrastuksia, kiinnostuksen kohteita, puheenaiheita ja persoonan piirteitä. Juho sen sijaan löytää yhden erottajan.

– Olli on rauhallisempi siviilissä.

Syksyllä veljesten tarina yhdistyy nyt opiskelujen kautta. Olli muuttaa Jyväskylään opiskelemaan liiketaloutta. Hänen ykkösvaihtoehtonsa oli päästä opiskelemaan kauppakorkeakouluun. Kouluun, jossa Juholla alkaa viimeinen vuosi.

– Hoidin Ollille jo asunnon. Toivottavasti hän pääsee piipahtamaan syksyllä JPS:n treeneissä. Olemme tiviisti yhteydessä myös nyt, mutta on kiva päästä viettämään enemmän aikaa Ollin kanssa.

PK-37 tehopörssin kärki

_MG_2033

1. Olli Huttunen 5+10

2. Samu Vidgren 8+0

3. Juho Ruotsalainen 5+3

 

PK-37 avaus: Ville Kosonen – Antti Lappalainen, Joel Hyvönen, Juho Ruotsalainen, Juuso Heinonen – Jani Vidgren, Olli Huttunen, Janne Rissanen – Niklas Aminoff, Samu Vidgren, Matias Mähönen

Vaihdossa: Matias Rissanen (mv), Ville Heiskanen, Tuomas Leskinen ja Sakari Paavola.

Korjaus juttuun 20.47: Marko Huttunen setä, ei isä.

Mainokset

Posted on heinäkuu 29, 2015, in Kolmonen, PK-37 and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: