Lähes romuttuneet toiveet lohkovoitosta

_MG_6352

SiPS-kotitappio käytännössä romutti PK-37:n haaveet Itä- ja Keski-Suomen Kolmosen lohkovoitosta. Iisalmelaisten viime aikainen pelillinen käyrä ei anna viitteitä siitä, että se pystyisi haastamaan KuFun syksyn huipennuksessa.

Muutama PK:n pelaaja jää pettyneenä makaamaan kentän pintaan ottelun päätösvihellyksen kaiuttua. SiPS-tappio tietää, että lohkon suurimmalla ennakkosuosikilla KuFulla on ruhtinaallinen viiden pisteen sarjajohto Pallo-Kerhoon. Kiistakumppaneilla on vielä keskinäinen ottelu Kuopiossa syyskuun alussa, mutta tappion myötä PK tarvitsee apuja muilta joukkueilta. Sen, että KuFu menettäisi pisteitä muissa otteluissa.

Lohkon vahvimman valmennuksen ja pelaajamateriaalin omaava joukkue ei ole näyttänyt merkkejä siitä, että se töpeksisi pistemenetysten kanssa. Varsinkin kun joukkueen loppuohjelma on kotiottelupainotteinen.

Eikä muiden haastajien kehityskäyrä näytä sellaiselta, että ne pystyisivät KuFua yllättämään. Näin myös PK:n osalta. Viime aikojen ottelut eivät puolla sitä, että se pystyisi haastamaan tosissaan KuFun vieraskentällä. Pallo-Kerhon kaksi viimeistä kotipeliä ovat olleet heikkoja, kun puhutaan joukkueesta, jonka tavoite on taistella lohkovoitosta ja noususta takaisin Kakkoseen.

Voitto heikosta vierasjoukkue Jyväskylän Seudun Palloseurasta tuli helpoin 3-0 luvuin, mutta rutiininomaisesti. Huolestuttavinta oli joukkueen heikkolaatuinen syöttöpelaaminen, vaikka vastustaja tarjosi paljon tilaa. PK:lta puuttui ottelussa kyky pitää yllä korkeampaa tempoa, kun joukkue oli tehnyt aikaisen avausmaalin. Joukkuetta vastaan, jolla ei ollut yhtään vaihtopelaajaa. Lisäksi iisalmelaiset hukkasivat tukun ykkösluokan maalipaikkoja.

Kovempaa vastustajaa vastaan ongelmat korostuvat. Syöttöpelaamisen ongelma konkretisoitui SiPSiä vastaan, kun vastustaja tarjosi kunnolla painetta ja liikkui pallottomana aktiivisesti peittäen syöttölinjoja. PK:n päävalmentaja Lasse Vornanen manasi ottelun aikana ja sen jälkeen joukkueen hidasta syöttöpelaamista. Palloa jouduttiin pelaamaan paljon taaksepäin ja sivulle. Tie oli ummessa, kun SiPS ryhmittyi hyvin pallon alle.

Kauden aikana vahvimmaksi osa-alueeksi nostettu PK:n keskikentän kolmikko Jani Vidgren – Olli Huttunen – Janne Rissanen ei pystynyt edistämään ja kontrolloimaan keskikenttää. Vahvan keskikentän kontrolloimisen kautta PK on kääntänyt monta peliä voitokseen.

Vornaselle suurempi yllätys oli, että SiPS vei niin paljon kaksinkamppailuja ja kakkospalloja. Osa-alue, joka on ollut PK:n suuri vahvuus. SiPS siirtyi ottelussa johtoon, kun Niki Berg laittoi Jeremias Kettusen kulmapotkun irtopallon sisään. Johtoasema palveli SiPSin ottelusuunnitelmaa, kun taas PK:n pelaaminen meni tappioasemassa hätäilyksi ja puskemiseksi. Asia vain korostui, mitä pidemmälle ottelu meni.

PK:n pelaajien takaraivossa varmasti jyskytti paine, että pistemenetykset eivät ole hyväksi, jos joukkue haluaa ottaa KuFun kiinni. Ottelun loppuhetket tarjoavat hyviä  esimerkkejä siitä, kuinka PK ei pystynyt pitämään palloa hyökkäyspäässä, vaan SiPS voitti kaksinkamppailut turhan helposti. Vornanen arvioi, että PK joutui niin paljon kaksinkamppailuihin, kun syöttöpeli oli liian hidasta ja huonolaatuista. Silloin vastustaja pääsee paremmin iholle.

Vornasen viimeinen keino oli nostaa joukkueen paras pääpelaaja Juho Ruotsalainen topparin tontilta kärkeen. Huolimatta hyökkäyspelin huonosta rakenteesta PK loi ottelussa tarpeeksi maalipaikkoja yltääkseen tasapeliin. Niistä paras tuli Ville Heiskaselle, joka pelattiin läpiajon ensimmäisen jakson lopulla. Joonas Partanen vieraiden maalilla kuitenkin peitti vedon.

PK:n esitys oli Vornasen mukaan heikko. Kiitosta kuuluu myös vieraiden suuntaan. SiPS on KuFun lisäksi ainoa joukkue, joka on pystynyt tekemään PK:lle maalin Iisalmessa. Siilinjärveläiset loivat maalipaikkoja vielä KuFuakin enemmän. Se johtui osittain pelin luonteesta. Vaaran paikkoja aukesi  erityisesti toisella jaksolla, kun PK nosti puolustuslinjaa hakien tasoitusta riskillä.

SiPS on sarjataulukossa vasta kuudentena, vaikka odotukset olivat kauden alla korkeammalla. Speedy Nissisen suojatit ovat pelanneet ailahtelevan kauden – kärkijoukkueita vastaan joukkue on syttynyt vahvasti, heikompia vastaan on tullut taas heppoisia pistemenetyksiä.

Juoksuvoimainen ja taitava SiPS näytti oman vaarallisuutensa jo toukokuun keskinäisessä kohtaamisessa PK:ta vastaan. Silloin PK pystyi voittamaan tiukan ottelun pitkästä rajaheitosta tulleesta maalista. Pienellä ja huonokuntoisella kentällä harvat maalipaikat tulivat juuri erikoistilanteista.

Iisalmen kohtaamisessa nähtiin selvästi enemmän maalipaikkoja pelitilanteiden kautta. Vornanen uskoi, että isompi kenttä ja parempi pelialusta suosisi PK:ta. Jokainen ottelussa paikalla päällä ollut näki, että vieraat olivat ottelussa liikkeessä ja terävyydessä edellä.

Rentous on se asia, jota Vornanen korostaa jatkon kannalta. Joukkueella ei ole suuria paineita, mutta näytönhaluja varmasti riittää. Ei pelkästään kauden kolmannen tappion myötä. PK:n kauden tärkeä teema hyökkäyspelin kehittäminen on myös kulkenut viime peleissä mollivoittoiseen suuntaan.

PK kohtaa vielä alakastin JoPS:n ja Jämsänkosken Ilveksen ennen kärkikamppailua Kuopiossa. Ottelut ovat luonteeltaan sellaisia, joissa PK on hyvä kehittää hyökkäyspeliään, kun tilaa kentällä on enemmän.

Ennen KuFu-peliä PK:lla on taas edessä vajaan parin viikon tauko kuten oli ennen SiPS-otteluakin. Vornanen näki, että pitkä tauko ei palvellut joukkueen virettä. Eilinen ottelu toimii siis hyvänä opetuksena. PK:n leirissä on nyt mietittävä, miten joukkue hyödyntää tauon, niin, että se saapuu kauden tärkeimpään otteluun parhaiten latautuneena ja terävänä.

PK:n kauden loppuohjelma

19.8 JoPS (kotona)

22.8 Jämsänkosken Ilves (vieraissa)

3.9 KuFu (vieraissa)

13.9 Warkaus JK (kotona)

26.9 Blackbird (vieraissa)

 

KuFun kauden loppuohjelma

30.8 Warkaus JK (vieraissa)

3.9 PK-37 (kotona)

11.9 Blackbird (kotona)

17.9 Riverball (kotona)

26.9 Kings (vieraissa)

 

Itä- ja Keski-Suomen Kolmosen sarjataulukko

capture-20150815-121026

Mainokset

Posted on elokuu 15, 2015, in Kolmonen, PK-37 and tagged , , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: