Tuomas Halonen: Palaan PK-37:hon parempana pelaajana

Tuomas Halonen 1 (2)

PK-37:n viime vuosien paras maalintekijä Tuomas Halonen näkee, että palaa kasvattajaseuraansa parempana pelaajana GBK-vuoden jälkeen.

”Puolustussuuntaan pelaamisessa kehityin varmaan enemmän kuin koko urallani yhteensä. Pelasin GBK:ssa enimmäkseen keskikentän keskustassa, jota kautta tuli enemmän puolustusvastuuta. Varmasti kuntopuoli on myös parempi. Jaksan tehdä töitä paremmin molempiin suuntiin joukkueen eteen”, Halonen kiteyttää.

Neljässä polvileikkauksessa urallaan käynyt Halonen pelasi ennen kaikkea ehjän kauden ilman merkittäviä vammoja.

”Jotain pieniä kolhuja jalkapallossa tulee aina. Olen nyt hyvässä tikissä, sillä olen yli vuoden pysynyt terveenä. On ollut mukava treenata ja rakentaa kuntoa tulevalle kaudelle kerrankin ehjänä. Kesällä sen pitäisi näkyä kentällä.”

27-vuotias Halonen kertoo, että loukkaantumiset ovat opettaneet kärsivällisyyttä.

”Ekan ison polvileikkauksen jälkeen tein virheen, että lähdin liian ajoissa treeneihin ja peleihin. Opin siinä sen, että vamma pitää kuntouttaa huolella, vaikka sitten sängyn pohjalla. Terveenä pelaamista on oppinut arvostamaan. Kentän laidalla ottelujen seuraaminen on suoraan sanottuna perseestä.”

Halonen kertoo, että GBK:n kanssa ei käyty kummoisia keskusteluja jatkosta tulevalle kaudelle.

”Tein aika selväksi, että tulen Iisalmeen pelaamaan. Jonkinlaista kiinnostusta oli muualta, mutta ei niin pitkälle edetty, että sitä tarvitsisi mainita. Minulla oli selkeä halu tulla takaisin PK:n riveihin.”

”Iisalmessa olen asunut ja pelannut koko ikäni GBK:ta lukuun ottamatta. Lisäksi työt jatkuvat täällä. Vaikea sanoa, mikä on paluun päällimmäinen syy. Iisalmi on vissiin oikea paikka minulle. ”

 

Enemmän rakentajatyyppi

GBK:ssa Haloselle kertyi pelejä keskikentän keskustan lisäksi kärjen takana ja täysin uutena juttuna myös laitapelaajana. Ensimmäisessä harjoituspelissä PK-paidassa Halonen nähtiin myös keskikentän keskustassa. Halonen kumoaa väitettä, että hän olisi ensisijaisesti maalitykki.

”Toiveissa on, että pelaisin keskikentän keskustassa. Olen pitänyt itseäni koko ajan pelaajana, joka tekee tilaa ja antaa syöttöjä, en ratkaisijana. Pelipaikalla pääsee myös tukemaan hyökkäyksiä ja tekemään maaleja. Valmentaja peluuttaa siellä, minne näkee minun parhaiten sopivan.”

Halonen on PK:n 2010-luvun paras maalintekijä 29 maalilla. Viime kaudella nähtiin harvinaisuus, kun Halonen jäi maaleitta GBK-paidassa. Se harmitti hieman, mutta isoimpana asiana mieleen jäi ammattimaisuus Kakkosen sarjatason suomissa puitteissa.

”Joukkueen ja henkilökohtainen kauteni meni odotuksiin nähden alakanttiin. Vuosi oli kuitenkin ihan hyvä ja opettavainen. GBK:ssa oli hienoa, miten asiat hoidetaan ammattimaisesti, siinä on paljon opittavaa seurajohdolle täälläkin.”

Halonen kertoo, että joukkueen ja pelaajien tarpeet otettiin hyvin huomioon harjoittelussa ja peliin valmistautumisessa. Joukkue treenasi kaksi kertaa päivässä ja videopalaverissa käytiin läpi oman joukkueen sekä vastustajan pelaamista.

Halonen kertoo, että ei ole käynyt kertomassa kehitysehdotuksia PK:n seurajohdolle.

”Ei taida resurssit riittää samanlaiseen varsinkaan Kolmosen tasolla. Pelaajat käyvät töissä ja opiskelevat, joten ei heiltä voi vaatia samaa sitoutumista. Totta kai toivon, että PK:ssa asiat menevät eteenpäin ja edustusjoukkueen toimintaan panostetaan.”

Halosen mielestä PK saa vahvan joukkueen Kolmoseen.

”Hyökkäyksen lisäksi myös muu joukkue on tosi hyvä. On hyvä, että pelipaikoille syntyy kilpailua ja laajuutta löytyy. Kun katson joukkuetta, uskon, että pystymme pelaamaan hyökkäysvoittoista peliä. Kakkoseen nouseminen on ihan realistista. Kaikkemme tulemme tekemään sen eteen.”

Joukkueen etu on tullut aina Haloselle etusijalle.

”Jalkapallo on joukkuelaji. En ole ikinä asettanut henkilökohtaisia tavoitteita. Tärkeintä on, että joukkue menestyy.”

Halonen kuuluu päävalmentaja Lasse Vornasen tyyliselle linjalle, joka keskittyy oman joukkueen pelaamiseen, ei muiden joukkueiden tekemisiin.

”Aina tärkeintä on, että oma pelimme on kunnossa. Kolmosen tasosta en tiedä kovin paljon. Viime kaudella näin PK:lta yhden pelin – se oli ainakin läpijuoksu meille. Eikös se Rönkön Simo pelaa ainakin vielä Kingsissä. Muita pelaajia ei tule nyt mieleen.”

Uransa parhaiksi kausiksi Halonen nostaa sesongit Mika Lähderinteen valmennuksessa.

”Toinen vuosi oli joukkueelle pettymys – sarjapaikka taisi varmistua vasta viimeisellä kierroksella. Noilla kausilla niin minä kuin joukkue kehittyivät ylivoimaisesti eniten. Diegon ammattimaisuus teki vaikutuksen.”

Lähderinteen aikakaudella Halonen kävi myös Ykkösessä pelaavan JIPPO:n testissä.

”Se ei johtanut hirveän pitkälle. Kävin silloin viikon treenaamassa. Sen jälkeen en enää mennyt mukaan. Katsoin, että on parempi jatkaa PK:ssa.”

 

Ihmiset jättäneet jäljen

Nyt Tume uskoo oppivansa uusia asioita Vornasen valmennuksessa.

”Lollo osaa korottaa ääntään niin kuin pelaajanakin. Treeneissä ei ole turhaa kikkailua vaan harjoitukset tukevat hyvin itse pelaamista. Niin sen kuuluukin olla. Hän pystyy kehittämään pelaajia, jos vain pelaajalla löytyy halu kehittyä.”

Voidaan sanoa, että vanha jengi on koossa taas, kun Halonen on harjoituksissa yhdessä monta vuotta Kakkosta tahkonneiden Jani Vidgrenin, Juho Ruotsalaisen ja Ville Kososen kanssa.

”Mukava on olla taas yhdessä. Läppä lentää ihan samoin kuin kymmenen vuotta sitten. Ikinä ei ole ollut vastenmielistä lähteä treeneihin.”

Harjoittelun ja pelaamisen lomaan mielenkiintoa ja virkistystä tuovat pienet kisailut ja vedonlyönnit pelitovereiden kesken. Jani Vidgren on myöntänyt, että tappiot Haloselle maalintekokilpailussa kauniisti sanottuna potuttavat.

”Uskon, että Vidgren on jo tottunut häviämään. Ei minua haittaa vaikka häviäisikin, mutta Vidgrenin voitto taitaa olla pelkkää toiveajattelua.”

Juuri hienot muistot ja upeat ihmiset ovat suurinta, mitä jalkapallo on Haloselle tarjonnut.

”1988-ikäluokasta taidan olla ainut, joka vielä pelaa. Suurimman osan kanssa olemme yhteyksissä ja tekemisissä vapaa-ajalla.”

”Leikkausten jälkeen ollut vaikeita hetkiä. Tämä laji on minulle kuitenkin niin rakas, että en lopeta millään. Tulkoon, vaikka kuinka monta polvileikkausta.”

Tuomas Halonen paluuottelussa 18.6. 2014 uransa neljännen polvileikkauksen jälkeen. Tuolloin operoitiin eturistiside ja molemmat kierukat.

 

Eniten maaleja PK:lle Kakkosen kausilla 2008 – 2014

Tuomas Halonen 33

Anssi Lipponen 23

Teemu Leskinen 20

Juho Ruotsalainen 14

 

PK:n parhaat maalintekijät 2010-luvulla

Tuomas Halonen 29

Teemu Leskinen 25

Anssi Lipponen 18

Samu Vidgren 16

Mainokset

Posted on helmikuu 3, 2016, in Kolmonen, PK-37 and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: