Nuori, taitava ja nälkäinen JIPPO saapuu Iisalmeen kärkitaiston esinäytökseen

Topi Sormunen

Välivuoden paluun tehnyt Topi Sormunen (#2) on nuorentuneen JIPPO:n johtavia pelaajia.

Iisalmen Pallo-Kerhon vieraaksi lauantaina harjoitusotteluun saapuva JIPPO on uusiutunut ja nuorentunut rajusti. Joensuun ylpeys tippui yhdeksän peräkkäisen Ykkösen kauden jälkeen Kakkoseen 2014 ja viime kauden päätteeksi alamäki jatkui Kolmoseen.

Joensuussa uutta nousua rakennetaan pitkälti omien kasvattien varaan, joka pohjautuu alueen taloudellisiin realiteetteihin. JIPPO:n pelaajabudjetti kaudelle pysyy 20 000 eurossa eli samana kuin viime kaudella Kakkosessa. Kokonaisbudjetti Kolmosen kaudelle on noin 120 000 euroa, kun Kakkosessa se oli noin 170 000.

Nuori, taitava ja nälkäinen ovat ne adjektiivit, joilla päävalmentaja Jouni Lehtimäki kuvaa joukkuetta. Viimeiset vuodet toiminnanjohtajana ollut Lehtimäki siirtyi tälle kaudelle joukkueen päävalmentajaksi.

Lehtimäelle monet pelaajista ovat tuttuja, sillä hänellä on usean vuoden valmennuskokemus C- ja B-junioreiden parista. Kokemusta JIPPO:n edustusjoukkueen päävalmentajan tehtävistä löytyy kaudelta 2003, jolloin hän hyppäsi valmentajaksi kesken kauden.

”Roolinvaihto on sujunut tosi hyvin, olen valmentamisesta erittäin innoissani. Hommaa on helpottanut, että olen saanut keskittyä täysin valmentamiseen”, Lehtimäki taustoittaa.

Lehtimäellä on edustusjoukkueessa ympärillään laaja tiimi. Fysiikkavalmennukseen ja muihin taustaryhmiin on nyt panostettu aiempia kausia enemmän.

Lehtimäki on linjannut, että pallonhallintaan perustuva pelitapa on paras tapa viedä pelaajia eteenpäin. Lehtimäki on nostanut nuoren joukkueen suurimmaksi haasteeksi sen, miten se pystyy murtamaan vastustajan syvälle vetäytyneen puolustuksen.

Tulevalla kaudella pelin kuva tulee usein olemaan, että JIPPO hallitsee palloa ja vastustaja vetäytyy alas puolustamaan sekä keskittymään vastahyökkäyksiin. Niissä tilanteissa mitataan Lehtimäen mukaan nuoren joukkueen kärsivällisyys.

Treeneissä on keskitytty liikuttamaan palloa nopeasti ja etsimään ratkaisuja murtaa vastustajan puolustus. Treenipeli lohkon suosikkeihin kuuluvaa Pallo-Kerhoa vastaan tulee olemaan hyvä testi. Ottelussa saadaan ensinäytös Itä-ja Keski-Suomen Kolmosen kärkitaistolle.

”Pitää olla sen suhteen kriittinen, että peli pelataan pienessä hallissa. Ahtaassa tilassa nopea pallon liikuttaminen vain korostuu, että pelitilaa aukeaa. Meillä on nyt poissaolojen myötä junioripitoinen joukkue, jolta haluan nähdä rohkeaa pelaamista”, Lehtimäki painottaa.

Johtavia pelaajia sivussa

Iisalmen reissulta ovat sivussa johtaviin pelaajiin kuuluva kolmikko Johannes Mononen, Eetu Koistinen ja Aapi Helvelahti.

”Mononen ja Koistinen ovat muiden menojen vuoksi sivussa. Aapi Helvelahden pelaaminen on epätodennäköistä, hänen polvensa vääntyi hieman harjoituksissa. Helvelahti on pystynyt treenaamaan, mutta emme ota hänen kanssa riskiä. Muu joukkue matkaa Iisalmeen.”

Joukkueen tärkeimpiin pelaajiin kuuluvan Monosen jatko JIPPO:ssa on Lehtimäen mukaan erittäin lähellä. Monosen toisena vaihtoehtona on ollut pelata Kultsussa Kakkosta.

”Monosen sopimus on vain pienestä yksityiskohdasta kiinni. Ottelukohtaisella sopimuksella mukana olevan Koistisen kanssa lyömme asiat lukkoon hiihtoloman jälkeen.”

Lähtijöiden lista on pitkä kuin nälkävuosi. Sen kärkenä ovat PEPO:n riveihin siirtynyt kolmikko: Antti Åke (kapteeni), Jakeem Johnson (paras maalintekijä) ja Nathan Stockie (ykkösmaalivahti). Lisäksi seuran ovat jättäneet eri nuorisomaajoukkueiden kokoonpanoon kuuluvat Jere Hiltunen, Joona Hiltunen, Rony Huhtala, Miko Mäkirinne ja Nuutti Tykkyläinen.

”Helkutin hienoja yksilösuorituksia ja nopeusennätys”

JIPPO on saanut kovien lähtijöiden vastapainoksi mieluisen paluumuuttajan, kun loukkaantumista kärsinyt Topi Sormunen teki paluun seuraan välivuoden jälkeen. Joukkueen ikärakenteesta kertoo paljon, että 22-vuotias Sormunen on nykyjoukkueen kokeneempia pelaajia. Sormunen on pelannut urallaan Ykköstä JIPPO:ssa kausilla 2012-14 yhteensä 37 ottelun verran.

Uusista vahvistuksista Hakasta saapunut nuori hyökkääjä Elias Tolvanen on tehnyt suurimman vaikutuksen Lehtimäkeen.

”Hän on nopea ja tekninen pelaaja, joka pystyy tekemään helkutin hyviä yksilösuorituksia ja juonikkaita ratkaisuja. Sellaisesta pelaajasta tykkään.”

Toinen uusi vahvistus kärkeen on Antti Kuosmanen. Kuosmanen edusti viime kaudella Lappeenrannan PEPOa, mutta peliaikaa kertyi pääosin Kolmosta pelaavassa Lappee JK:ssa.

”Antilla on ollut peleissä vielä hieman hakemista. Treeneissä hän on vakuuttanut ja ollut yksi parhaista. Hän laittaa kovalla prosentilla pallot maaliin.”

Ykkösmaalivahdin tontilla on nähty Paavo Jarva, joka siirtyi paikalliskilpailija Joensuun Palloseurasta.

”Jarva on tuttu kaveri JIPPO:n junioreista. Olen ollut tosi tyytyväinen siihen, miten Jarva on cupin peleissä pelannut. Uskon, että hän tulee olemaan sarjan yksi parhaista maalivahdeista, vaikka on vielä nuori.”

Oikeaksi laitapuolustajaksi saapunut ghanalainen Nelson Appiah on hämmästyttänyt nopeudellaanAppiah kellotti 30 metrin nopeustestissä ajan 3,77.

”Sellaista aikaa ei ole Joensuussa aikaisemmin nähty, eikä siihen Suomessa kovin moni pysty. Hän on erittäin nopea pelaajaa. Pieniä puutteita löytyy tekniikasta erityisesti potkutekniikasta. Niitä asioita pyrimme hiomaan. Uskon, että hän on vaikeasti ohitettava puolustaja.”

Seurassa testillä olleista pelaajista sopimuksen saa laitapuolustajana sekä laitalinkkinä viihtyvät Pessi Suonpää. Tampereelta muuttanut Suonpää on pelannut urallaan korkeimmillaan Kakkosta ja Kolmosta. Testissä jatkaa vielä pari JIPPO-taustaista pelaajaa.

JIPPO on edennyt Suomen cupissa 4. kierrokselle tiputtamalla paikallisvastustajistaan ensin JoPSin 5-4 ja sitten Riverballin 2-0. Seuraavana vuorossa on kotiottelu Kaakkois-Suomen Kolmosta pelaavaa Peli-Karhuja vastaan.

JIPPO:n paras menestys Suomen Cupista on kausilta 2011, 2012, jolloin se eteni eteni molemmilla kerroilla puolivälieriin eli kahdeksan parhaan joukkoon.

PK-37 – JIPPO harjoituspeli 27.2 klo 13.30 Iisalmen jalkapallohallilla.

 

PK-37 ja JIPPO kohtasivat edellisen kerran 1.4.2013 Suomen cupin 4. kierroksen ottelun merkeissä. JIPPO voitti Kuopiossa pelatun ottelun 0-2. Tuosta joensuulaisten kokoonpanosta mukana nykyryhmässä ovat Topi Sormunen ja Teemu Hallikainen.

 

JIPPO:n sopimuspelaajat

Maalivahdit

#1 Paavo Jarva

#12 Oskari Ikonen

#22 Johannes Närhi

 

Puolustajat

#2 Tuukka Tiainen

#4 Aapi Helvelahti

#5 Nelson Appiah

#8 Topi Sormunen

#16 Tuomo Tolonen

#17 Jere Simanainen

#27 Johannes Mononen (ottelukohtainen sopimus)

Pessi Suonpää

 

Keskikenttäpelaajat

#9 Eemi Porento

#10 Jere Kähkönen

#11 Miika Vainikainen

#14 Markus Swahne

#15 Eetu Koistinen (ottelukohtainen sopimus)

#18 Aapo Makkonen

#19 Teemu Hallikainen

 

Hyökkääjät

#7 Elias Tolvanen

#20 Antti Kuosmanen

#23 Joona Pussinen

 

Tulleet:

Paavo Jarva JoPS

Elias Tolvanen Haka

Antti Kuosmanen PEPO /Lappee JK

Nelson Appiah FC Peltirumpu

Topi Sormunen välivuosi

Johannes Mononen FC Kultsu

Pessi Suonpää

 

Lähteneet:

Nathan Stockie PEPO

Jakeem Johnson PEPO

Antti Åke PEPO

Risto Kahelin AC Kajaani

Miko Mäkirinne PEPO

Nuutti Tykkyläinen KuPS

Jere Hiltunen KuPS

Joona Hiltunen KuPS

Rony Huhtala FC Honka

Sami Ahonen Riverball

Cristian Pandelescu AFC Keltik

Aapo Huittinen

Simo Kahelin

Roope Keskitalo

Segun Ikudehinbu

Vili Kaasinen

 

 

Mainokset

Posted on helmikuu 25, 2016, in Kolmonen and tagged , , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: