FC Blackbird hakee parempaa pelillistä tasapainoa

Itä- ja Keski-Suomen Kolmosen kärkitaisteluun viime vuodet vahvasti kuulunut FC Blackbird on tullut tunnetuksi hyökkäysvoittoisuudestaan. Päävalmentaja Matti Kautto arvioi, että joukkueen suurin kehityksenkohde on pelillisen tasapainon löytäminen.

”Tulemme pelaamaan hyökkäysvoittoista jalkapalloa myös tällä kaudella. Se ei kuitenkaan saa näkyä niin paljon päästettyinä maaleina kuin viime kaudella. Meidän pitää olla huolellisempia pallollisena ja reagoida paremmin, kun vastustaja riistää pallon ja lähtee vastahyökkäykseen”, Kautto painottaa.

Blackbird teki viime kaudella KuFun jälkeen toiseksi eniten maaleja. Omaan byyriin helisi kuitenkin palloja 1,65 maalin keskiarvolla, joka oli kärkikaksikkoon verrattuna selkeästi enemmän.

”Siihen oli monia syitä. Yksi niistä oli, että topparipari lähti armeijaan kesken kauden.”

Kautto näkee joukkueen vahvuutena pelaavaan jalkapalloon nojautuvan pelitavan.

”Meille ominaista on pelata vauhdikasta ja rohkeaa jalkapalloa, jossa pallo ja miehet liikkuvat nopeasti. Pelitapa on ainoa oikea nuorten pelaajien kehityksen kannalta. Sitä kautta he oppivat pelirohkeutta ja ratkaisemaan tilanteita.”

Kautto sanoo, että hän on epäonnistunut valmentajana, jos joukkue roiskii osoitteettomasti pitkää palloa kärkeen.

”Varmasti tulemme pelaamaan myös pitkiä palloja, mutta teemme sen kontrolloidusti. Pitkällä syötöllä on oltava selkeä tarkoitus. Pelinavaamisessa emme sorru roiskimiseen. Haluan, että puramme tilanteen pelaamaalla, jos vastustaja prässää aggressiivisesti ylhäältä.”

Hyökkäyksen ykkösnimenä jatkaa Eetu Parpala, joka on kuulunut Kolmosen maalipörssin kärkinimiin jo monen vuoden ajan. Jyväskylän Palloseurasta kärkeen tullut Papy Nkunda tarjoaa erilaisen vaihtoehdon.

”Hän on hyvä hyökkääjä pelaamaan myös selkä maaliin päin. Nkunda oli treeneissä mukana jo viime vuonna. Silloin katsoimme, että hänen kehityksen kannalta on parempi pelata JPS:ssä. Nyt meno treeneissä on näyttänyt terävältä. ”

Blackbird suosi viime kaudella eniten 4-2-3-1 –järjestelmää.

”Puhtaasti kahdella kärjellä pelaaminen on toinen vaihtoehto, voimme myös kokeilla kolmen puolustajan linjalla pelaamista. Kokoonpano tarjoaa rikkauden kokeilla erilaisia järjestelmiä.”

Taloudellisesti hallittua

Blackbird on ollut Kolmosen lohkossaan kestomenestyjä. Viimeisen viiden vuoden aikana se on ollut kolmen parhaan joukossa yhtä kautta lukuun ottamatta. Seuran puheenjohtaja Nellu Petrescu kertoo, että budjetti tulevalle kaudelle on 16 000 – 17 000 euron haarukassa.

”Budjetti on ollut viime vuodet samoissa lukemissa”, Petrescu sanoo.

Böördi pelasi kaudet 2007–2010 Kakkosta, mutta palasi Kolmoseen rahoituksen keräämisen vaikeuksien vuoksi. Petrescu korostaa, että seuran tulevaisuutta ei rakenneta pilvilinnojen ja velan ottamisen varaan. Jos joukkue voittaisi Kolmosen, päätös Kakkoseen lähtemisestä tehtäisiin erittäin harkitusti taloudellisesta näkökulmasta.

Blackbirdillä on kasassa jo 28 sopimusta. Petrescun mukaan budjetissa on tilaa vielä ”yhdelle helmelle”.

Kautto myöntää, että pakka on jo käytännössä kasassa. Ovi on kuitenkin vielä auki vahvistuksille.

”Viime kauden runkopelaajista Vesa-Matti Alhonen miettii vielä perhe-elämän ja jalkapallon yhdistämistä. Päätös häneltä saadaan pian. Olli Rundgren on ollut treeneissämme mukana. Työkuviot ratkaisevat hänen tilanteen.”

Viime kauden ongelmakohta on jo ratkaistu. Seuralla on nyt sopimus viiden eri maalivahdin kanssa. Viime kaudella maalivahtien poissaoloja tuurannut Eetu Pernu ei jatka Böördin riveissä.

Kingsissä viime kaudella pelannut Markus Immonen kävi treeneissä muutaman viikon, mutta ei saanut sopimusta.

”Immonen pystyy pelaamaan vain topparina, sille pelipaikalle meille löytyi ennestään jo riittävästi laatua. Hänelle on kehittymisen ja peliajan kannalta parempi pelata muualla.”

Tuoreimpina värväyksinä seura kiinnitti nuoren kolmikon. Puolustuksessa pelaava Joona Hannula, 17, saapui Komeetoista, 17-vuotias keskikenttäpelaaja Seti Nimeseti puolestaan JJK:n junioreista. Seuran oma kasvatti Roope Hietanen pelasi viime kaudella Palokan Riennossa.

Kauton mukaan kolmikon kiinnittäminen sopii hyvin seuran filosofiaan.

”Jyväskylän seudulla riittää hyviä pelaajia, sillä kaikki eivät mahdu JJK:n ja FCV:n riveihin pelaamaan. Mielellämme otamme potentiaalisia nuoria pelaajia meille kehittymään. He ovat antaneet hyvän kuvan treeneissä. Jos halua riittää –  Blackbird ei ole heille välttämättä se päätepysäkki.”

Toisen kauden seuran päävalmentajana aloittava Kautto näkee kokonaisuuden viime kautta valmiimmaksi.

”Tunnen nyt pelaajat entuudestaan. Muutamia uusia pelaajia on toki tullut, mutta he ovat sopeutuneet hyvin. Viime harjoituskaudella jouduin tekemään paljon erilaisia kokeiluja esimerkiksi pelipaikkojen suhteen. Nyt voimme syventyä huomattavasti enemmän pelillisiin asioihin.”

Blackbird avaa harjoitusottelukautensa lauantaina kohtaamalla vieraissa Lapuan Virkiän. Seuran kokoonpano on vielä kapea. Osalla pelaajista on menoja ja osa pelaajista keskittyy vielä futsalin pelaamiseen.

 

 

FC Blackbird sopimuspelaajat

1  Petteri Säntti (mv)

21 Ronnie Nygren (mv)

30 Paavo Lamminsivu (mv)

33 Leevi Salonen (mv)

35 Markku Hilpinen (mv)

 

2 Mikko Mutka

4 Mika Kieränen

5 Sampo Ojala (A)

7 Eetu Parpala

9 Kalle Kautto

10 Stefan Petrescu (C)

11 Kimmo Liikanen

13 Olli Koittola

 

15 Oula Paattakainen

16 Jose Ikonen

17 Tuomas Savola

18 Paavo Suokas

19 Jimi Tamminen

20 Valtteri Lohi

22 Antti Glad

23 Iiro Karimäki

24 Tuomas Hentunen (A)

25 Tuure Fagerström

 

26 Sami Selmani

27 Papy Nkunda

28 Joona Hannula

29 Seti Nimeseti

30 Roope Hietanen

Mainokset

Posted on helmikuu 26, 2016, in Muu jalkapallo and tagged , , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: