Näkökulma: ”Seuroissa ei tunneta tarpeeksi kannattajia

_MG_4967

Kaivattua heittäytymistä ottelutapahtumaan. Original Sukevan Jouko Palorinne (vas.) ja PK-37:n Mika Pesonen mallailivat telemark-alastulon piirinmestaruus -osakilpailua Onnenosumalla.

Iisalmen Pallo-Kerho 37:ssa on viime vuosina liikaa tyydytty siihen, että niin sanottu vakioasiakaskunta käy peleissä. Uuden yleisön houkutteluun ei ole satsattu tarpeeksi. Lauantain JIPPO-kotiavauksen yhteyteen rakennettu PeeKoo-päivä tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden tuon asian parantamiseen.

Urheilutapahtumissa keskiössä on ansaitusti peli, mutta monet haluavat muuta kepeämpää oheisohjelmaa sen rinnalle. Yhdessä Original Sukevan kanssa toteutettavat leikkimieliset telemark-alastulon piirinmestaruuskisa sekä puoliajan rangaistuspotkukilpailu ovat hyviä esimerkkejä siitä, että urheiluseurojen sekä eri tapahtumien kannattaa tehdä yhteistyötä.

Sitä kautta tekijäpuolelle saadaan lisää hartioita ja herätetään suuren yleisön mielenkiintoa. PK:n tunnetuin kasvatti Jussi Vatanen on loistava persoona siihen rooliin.

PeeKoo-päivä on hyvä avaus kohti parempaa, mutta kehitettävää riittää. Olympiakomitean puheenjohtaja Risto Nieminen sanoi Urheilusanomille, että läheskään kaikki suomalaiset seurat eivät tunne kannattajiaan. Oli pysäyttävää kuulla, että PK:ssa ei ole kerätty yleisöpalautetta ottelutapahtumista.

Sitä ei voi selittää resurssipulalla, sillä on välttämättömän tärkeää tuntea yleisö ja heidän tarpeensa. Strategisesti tärkeitä kysymyksiä ovat: mitä, kenelle ja miksi.

PK:n ottelutapahtumat ovat Kolmoseen kovalla tasolla. Ne olennaisimmat eli pelin taso ja kotijoukkueen peli-ilme ovat kunnossa. PK tunnetaan yhtenäisenä joukkueena, joka jättää kentälle kaikkensa.

Paikallisuus, hyvät arvot sekä vahva juniorityö ovat seuran valtteja. Joukkueesta löytyy mielenkiintoisia ja kovia pelaajia, mutta heitä ei tunneta tarpeeksi suuren yleisön keskuudessa.

Pelaajien pitäisi sisäistää, että he edustavat joukkuetta muuallakin kuin kentällä. Pelaajien jalkautuminen hyväntekeväisyyteen tai sponsoreiden tapahtumiin luo positiivista mielikuvaa ja lisää yleisön kiinnostavuutta. Nuorison kannalta someaktiivisuus on tärkeää.

Suurin kehitysaskel on otettu matsien tunnelmassa, kun nuori ja aktiivinen kannattajaryhmä, Niemen Sankarit, palautti kaivatun äänekkään kannattajakulttuurin. Useiden ottelutapahtumakyselyjen perusteella kannattajaryhmä on kärkisijoilla ihmisten viihtyvyyden kannalta.

Lauantain JIPPO-pelissä viihtyvyys kaksinkertaistuu kun paikalle saapunee myös äänekkäitä vieraskannattajia. Vastakkainasettelu niin kentällä kuin katsomossa ovat ottelun mielenkiintoisimpia seurattavia.

PK:n yleisömäärät ovat potentiaaliin nähden olleet pettymyksiä. Kolmoseen tippumiseen päättyneellä kaudella yleisökeskiarvo oli vain 209 katsojaa. 2010-luvulla yleisökeskiarvo ei ylittänyt 300 katsojan rajapyykkiä, vaikka PK taisteli parhaimmillaan lohkonsa kärkisijoista.

Jatkumon kannalta on välttämätöntä, että PK:ssa on panostettu tälle kaudelle siihen, että seuran omat juniorit saadaan seuraamaan aktiivisemmin edustusjoukkueen pelejä.

PK:n juniorivalmennuspäällikkö Mika Pesonen kertoo, että junioreiden harjoitusaikatauluja on muokattu niin, että he pääsevät paremmin paikan päälle. Lisäksi junioripelaajille annetaan tehtäväksi seurata edustusjoukkueen pelaamisesta erityisesti pelinavaamista.

Yksi selkeä puute on kaikkien nähtävissä. PK:n pelipäivä ei näy tarpeeksi kaupungilla. Fanituotetoiminta on toki vasta kunnolla lanseerattu, mutta pääkadulta ei voi huomata pelipäivää kuten IPK:n kohdalla.  Mitä enemmän joukkueen värit näkyvät ihmisten arjessa, sitä pienempi kynnys on satunnaisella kävijällä tulla otteluun.

PK:n sihteerin Marja Lipposen mukaan kyseessä on pitkälti resurssikysymys. PK:ssa ei ole yhtään päätoimista työntekijää ja lisäksi mainonta suhteessa siitä saataviin yleisömääriin ei olisi tarpeeksi kannattavaa.

 

PeeKoo-päivän poiminnat 21.5

klo 11.00 Telemark-alastulon piirinmestaruus -osakilpailu Onnenosumalla. Tuomaristossa ovat Ilkka Herola, Mikko Aminoff, Jarmo Ronkainen ja Jussi Vatanen.

12.35 Junioreiden, joukkueiden toimihenkilöiden ja vanhempien yhteinen marssi Sankariniemelle. Kannattajaryhmä Niemen Sankarit johtaa ja huudattaa joukkoa.

13.20 Itä-Suomen piirin taitokilpailuissa taitomerkin saaneiden palkitseminen.

14.00 Ottelu PK-37 – JIPPO alkaa.

14.45 Puoliajalla rangaistuspotkukilpailu PK-37 vs Original Sukeva. PK:n joukkueessa on entisiä pelaajia kuten Jussi Vatanen, Pertti Roth ja Mika Pesonen. Sukevan tiimissä mukana muun muassa Ilkka Herola.

 

Teksti ja kuvat julkaistu Iisalmen Sanomissa 17.5. 2016.

 

Mainokset

Posted on Touko 18, 2016, in Kolmonen, PK-37 and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: